• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts pārvaldes samazinājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2009., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194860

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 9.jūlijā

Vēl šajā numurā

15.07.2009., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts pārvaldes samazinājumu


 

Vakar, 14.jūlijā, Ministru kabineta sēdē valdība skatīja Valsts kancelejas un Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par aktuālo informāciju un priekšlikumiem valsts pārvaldes mazināšanai. Ziņojumā secināts, ka, īstenojot iesāktās un plānotās valsts pārvaldes reformas, līdz šā gada beigām ministriju centrālajos aparātos nodarbināto skaits tiks samazināts par 30,37% jeb 1145 amata vietām. Līdz ar to no 2010.gada 1.janvāra ministrijās strādās 2987 darbinieki līdzšinējo 4232 vietā. Savukārt valsts aģentūru skaitu līdz gada beigām iespējams samazināt par 51%, reorganizācijas rezultātā saglabājot vien 36 aģentūras līdzšinējo 73 aģentūru vietā. Pēc reformu īstenošanas Latvijas ministriju centrālajā aparātā nodarbināto skaits būs līdzvērtīgs kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas – nodarbināto skaitam ministrijās.

Informatīvais ziņojums sagatavots, izpildot valdības doto uzdevumu – samazināt ministriju darbinieku skaitu par 30% salīdzinājumā ar 2008.gada 1.jūliju, kā arī samazināt valsts aģentūru skaitu par 50% salīdzinājumā ar 2009.gada 1.janvāri.

Ziņojumā norādīts, ka pašreizējās reformas balstās uz atbalsta funkciju un uzdevumu (piemēram, personālvadība, lietvedība, budžeta un finanšu vadība, komunikācija un sabiedriskās attiecības) koncentrēšanas no padotības iestādēm uz ministriju centrālajiem aparātiem. Tāpat lielā daļā ministriju sakārtotas struktūras, apvienošanas rezultātā samazinot skaitliski nelielo struktūrvienību daudzumu, līdz ar to – samazinot vidējā līmeņa vadītāju skaitu. Īpaši veiksmīgas strukturālās reformas īstenojušas Ekonomikas, Labklājības, Iekšlietu un Vides ministrijas, daļēji arī Aizsardzības, Izglītības un zinātnes, Tieslietu, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Procentuāli lielākais samazinājums būs Kultūras ministrijai (– 40,67%), Veselības ministrijai (– 39,31%) un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (– 39,31%).

Turpmāku nodarbināto skaita samazinājumu ministriju centrālajos aparātos iespējams nodrošināt, deleģējot ikdienas pārvaldības funkcijas pašvaldībām vai citām atvasinātām publiskām personām; koncentrējot atbalsta funkcijas ārpus ministriju centrālajiem aparātiem; izvērtējot iespējas samazināt ministriju skaitu u.c. Ziņojumā katrai institūcijai piedāvāti turpmākie pasākumi strukturālo reformu īstenošanai, priekšlikumi padotības iestāžu optimizācijai, kā arī norādītas tās jomas un pārvaldes uzdevumi, kurus īsteno arī citas ministrijas (iespējama funkciju dublēšanās).

Analizējot valsts aģentūru skaita optimizēšanu, ziņojumā izvērtētas iespējas no nākamā gada saglabāt 36 valsts aģentūras. Pārējās 37 paredzēts reorganizēt, apvienot, pārveidot par budžeta iestādi vai kapitālsabiedrību, vai arī nodot pašvaldībām. Paredzēts, ka aģentūru samazināšana tiks uzsākta mēneša laikā, iesniedzot valdībai rīkojuma projektus par reorganizāciju uzsākšanu.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!