• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas reģionālās politikas ģenerāldirektora vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.2009., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO ģenerālsekretāra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

10.07.2009., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas reģionālās politikas ģenerāldirektora vizīti


 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

Ceturtdien, 9.jūlijā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Eiropas Komisijas reģionālās politikas ģenerāldirektoru Dirku Āneru.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par Eiropas Savienības fondu apguvi Latvijā un fondu pārdali valsts ekonomikas izaugsmes veicināšanai.

Tāpat tika apspriesta ES struktūrfondu priekšfinansējuma un līdzfinansējuma nodalīšana no valsts budžeta deficīta. Valsts budžeta priekšfinansējums, kuru Latvija no Eiropas Komisijas atgūs tikai nākamajā gadā, tiek uzskaitīts pašreizējā gada budžeta izdevumu sadaļā, tādējādi palielinot budžeta deficītu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis informēja par valdības plāniem optimizēt ES fondu administrēšanu Latvijā, lai samazinātu slogu finansējuma saņēmējam, samazinātu administrēšanas un transakcijas izmaksas. Sarunā abas puses pieskārās arī jautājumiem par starptautisko aizdevumu Latvijai.

Eiropas Komisijas reģionālās politikas ģenerāldirektors D.Āners uzsvēra, ka Latvija ir viena no aktīvākajām Eiropas Savienības struktūrfondu apguvējvalstīm, tomēr arī turpmāk ir plānots apjomīgs ES struktūrfondu finansējums, kuru būtu svarīgi investēt Latvijas ekonomikas izaugsmes atjaunošanā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis pateicās D.Āneram par pausto atbalstu Latvijai aktuālu interešu atbalstīšanā Eiropas Savienības institūcijās.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Tiekoties ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns ceturtdien, 9.jūlijā, tikās ar Eiropas Komisijas Reģionālās politikas ģenerāldirektorāta vadītāju Dirku Āneru, kurš pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) uzaicinājuma ieradies divu dienu darba vizītē Latvijā.

Ministrs E.Zalāns Eiropas Komisijas pārstāvi iepazīstināja ar RAPLM īstenoto reģionālās attīstības politiku, norādot, ka tās galvenais mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu visas Latvijas izaugsmi, mazinot pastāvošās attīstības līmeņu atšķirības starp reģioniem.

E.Zalāns akcentēja, ka šobrīd norisinās darbs pie priekšlikumiem valsts reģionālās pārvaldes izveidošanai un darbībai plānošanas reģionos. “Mūsu mērķis ir veicināt valsts pakalpojumu pieejamību reģionu iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Vienlaikus, attīstot e-pārvaldi reģionos un vietējo pašvaldību līmenī, mēs piedāvāsim veidot vienas pieturas aģentūras, kurās vienkopus būs pieejami gan valsts, gan pašvaldību pakalpojumi,” norādīja ministrs.

Īpaša uzmanība tikšanās laikā tika pievērsta Eiropas Savienības (ES) fondu apguves jautājumiem. Ministrs D.Āneru iepazīstināja ar rezultātiem ES fondu aktivitātei “Nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai”, kurā kopējais pieejamais finansējuma apjoms ir 209,22 miljoni latu, t.sk. Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 177,83 miljoni latu.

E.Zalāns akcentēja, ka šī ir vienīgā aktivitāte, kurā pašvaldības, balstoties uz izstrādātajām un ar vietējo sabiedrību apspriestām attīstības programmām, pašas var noteikt prioritātes ES finansējuma ieguldīšanai. Lielākoties tās 16 pilsētas, kurām ir pieejams atbalsts pilsētvides aktivitātē, kā būtiskāko atzinušas infrastruktūras sakārtošanu.

Pirmajā projektu atlases kārtā ir apstiprināti un noslēgti līgumi par 19 projektiem par kopējo summu 53,69 miljoni latu. Dažās pilsētās projektu īstenošana tuvojas noslēgumam, pārējās projekti ir sekmīgi uzsākti. Otrajā kārtā iesniegto projektu izvērtējums tiks pabeigts tuvākajā laikā.

Balstoties uz pozitīvo pieredzi pilsētvides aktivitātes īstenošanā, ministrs uzskata, ka līdzīga pieeja būtu jāizmanto jaunas ES fondu aktivitātes izveidošanā kompleksam novadu attīstības atbalstam. Šī aktivitāte ir īpaši svarīga pēc vietējo pašvaldību reformas, lai jaunizveidotie novadi atbilstoši savas attīstības prioritātēm varētu sakārtot infrastruktūru.

D.Āners interesējās arī par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas aktivitātēm attīstības plānošanas jomā, īpaši par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam (LIAS). E.Zalāns informēja, ka LIAS izstrāde no citiem plānošanas dokumentiem atšķiras ar plašu sabiedrības iesaistīšanu, apspriežot ekspertu piedāvātos risinājumus. Šobrīd notiek stratēģijas pirmās redakcijas apspriešana un līdz rudenim plānots apkopot saņemtos priekšlikumus.

Turpinot darba vizīti Latvijā, D.Āners tiksies ar ekonomikas ministru Arti Kamparu, kā arī Finanšu un Ārlietu ministrijas pārstāvjiem.

Šodien, 10.jūlijā, D.Āners tiksies ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu ES fondu projektu ieviešanu Latvijā.

Darba vizītes noslēgumā Reģionālās politikas ģenerāldirektorāta vadītājs un E.Zalāns dosies uz Cēsīm, lai klātienē iepazītos ar Cēsu pieredzi ES līdzfinansēto projektu realizācijā.

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!