• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu izmaiņām valstī šā gada jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.2009., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194702

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

10.07.2009., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenu izmaiņām valstī šā gada jūnijā


 

Trešdien, 8.jūlijā, Centrālā statistikas pārvalde publiskoja informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām 2009.gada jūnijā. Saskaņā ar pārvaldes datiem šā gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, patēriņa cenas Latvijā ir palielinājušās par 3,4%.

Šā gada jūnijā bija novērojams turpmāks cenu līmeņa samazinājums – par 0,5%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. To pamatā noteica cenu kritums siltumenerģijai, dārzeņiem, apģērbam un apaviem. Savukārt degvielas cenu kāpumam jūnijā bija lielākā ietekme uz cenu līmeņa pieaugumu.

Kopējo patēriņa cenu līmeni ietekmē zemais pieprasījuma līmenis, ko izraisījusi ekonomiskās aktivitātes samazināšanās, kā arī lētāku importa preču pieejamība.

Mazinoties iedzīvotāju konfidences līmenim par saviem ienākumiem tuvākajā nākotnē, palielinās vēlme uzkrāt līdzekļus, kā rezultātā mazinās kopējais pieprasījums. Tas savukārt palielina iekšējo konkurenci mazumtirgotāju vidū un rada deflācijas spiedienu.

Finanšu ministrija 2009.gadā prognozē turpmāku patēriņa cenu līmeņa samazinājumu. Tāpat ministrija norāda, ka, sākot ar rudens mēnešiem, ir gaidāma deflācija gada izteiksmē. Deflācijas gaidas, administratīvi regulējamo cenu samazinājums (gāze, siltumenerģija) un straujā korekcija darba tirgū (gan nodarbinātības, gan atalgojuma ziņā) papildus samazinās cenu līmeni.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!