• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 7.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2009., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194549

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem

Vēl šajā numurā

08.07.2009., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 7.jūlijā


 

EM: Par Hipotēku un zemes bankas kredītiem plašākam komercdarbības uzsācēju lokam

Ministru kabineta (MK) sēdē 7.jūlijā tika atbalstītas Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātās izmaiņas nosacījumos, pēc kuriem Latvijas Hipotēku un zemes banka (LHZB) sniegs atbalstu saimnieciskās darbības uzsācējiem, nodrošinot apmācības par saimnieciskās darbības pamatiem, aizdevumus saimnieciskās darbības uzsācēju biznesa plānos paredzēto darbību īstenošanai, kā arī grantus saimnieciskās darbības nodrošināšanai un grantus aizdevuma dzēšanai.

Līdz šim bija noteikts, ka atbalstu sniegs iedzīvotājiem darbspējas vecumā un jaundibinātiem komersantiem – t.i., komersantiem, kas Komercreģistrā reģistrēti ne agrāk kā vienu gadu pirms pieteikuma iesniegšanas atbalsta saņemšanai LHZB.

Savukārt uzņēmumiem, kas ir vecāki par vienu gadu un kuriem ir nepieciešami neliela apjoma aizdevumi, iespēja saņemt aizdevumu šīs programmas ietvaros nebija paredzēta. Jāatzīmē, ka arī citas aizņemšanās iespējas komersantiem šobrīd ir ļoti ierobežotas. Tāpēc, lai nodrošinātu aizdevumu pieejamību šiem komersantiem, EM rosināja un tika veiktas izmaiņas kredītu izsniegšanas nosacījumos, nosakot, ka aizdevumus varēs saņemt komersanti, kas ir reģistrēti ne agrāk kā pirms trim gadiem. Ņemot vērā, ka šādiem komersantiem jau ir pieredze saimnieciskās darbības veikšanā, tiem netiks piedāvātas apmācības par saimnieciskās darbības pamatiem un granti.

Plānots, ka šis valsts atbalsts komercdarbības uzsācējiem būs pieejams šā gada augustā–septembrī.

Latvijas Hipotēku un zemes banka atbalstu saimnieciskās darbības uzsācējiem (apmācības, aizdevumus un grantus) sniegs Eiropas Savienības struktūrfondu programmas/aktivitātes “Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai” ietvaros.

Atbalsta programmas mērķis ir paaugstināt saimnieciskās darbības aktivitāti valstī, īpaši teritorijās ārpus Rīgas, attīstot saimnieciskās darbības uzsācēju zināšanas un iemaņas saimnieciskajā darbībā, kā arī sniedzot nepieciešamo finansiālo atbalstu saimnieciskās darbības uzsākšanai. Finansējums atbalsta programmas īstenošanai būs 23 miljoni latu.

Ar akceptētajiem grozījumiem Ministru kabineta 2009.gada 31.marta noteikumos Nr.293 “Noteikumi par darbības programmas “Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.3.1.2.aktivitāti “Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai”” detalizēti var iepazīties MK mājaslapā internetā – http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40134059&mode=mk&date=2009-07-07.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

FM: Par precizētām normām zemnieku un zvejnieku saimniecību statusa maiņas gadījumā

Lai saskaņotu esošās tiesību normas ar Zemnieku un zvejnieku saimniecību likumu, Finanšu ministrija ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par uzņēmuma mantas, arī prasījumu un saistību novērtēšanu grāmatvedībā un atspoguļošanu finanšu pārskatos, ja uzņēmuma vai tā struktūrvienības darbība tiek izbeigta, Ministru kabineta noteikumos par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju, kā arī Ministru kabineta noteikumos par kases operāciju uzskaiti. Otrdien, 7.jūlijā, valdība atbalstīja izmaiņas šajos normatīvajos aktos.

Tā kā ar 2011.gada 1.jūliju spēku zaudē likums par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību, tad nepieciešams veikt atbilstošas izmaiņas normatīvajos aktos, tai skaitā izslēdzot vārdus “individuālais uzņēmums, zemnieku un zvejnieku saimniecība”.

Saskaņā ar Zemnieku un zvejnieku saimniecību likuma prasībām zemnieku un zvejnieku saimniecībām tiek noteikts sabiedrību ar ierobežotu atbildību statuss.

Likums par grāmatvedību paredz, ka sabiedrības ar ierobežotu atbildību neatkarīgi no to darbības virziena vai apgrozījuma lieluma kārto grāmatvedības reģistrus divkāršā ieraksta sistēmā un gada pārskatu sagatavo atbilstoši gada pārskatu likumam. Tādējādi zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kurām būs sabiedrības ar ierobežotu atbildību statuss, neatkarīgi no apgrozījuma lieluma ir jābūt gada pārskata likuma subjektiem.

Ja zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks būs ierakstīts komercreģistrā kā individuālais komersants un ja šī individuālā komersanta apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā pārsniegs 200 000 latu, tad komersants sagatavos bilanci un ieņēmumu un izdevumu pārskatu.

Ja zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks būs fiziska persona, kas veic saimniecisko darbību, vai būs ierakstīts komercreģistrā kā individuālais komersants un šī individuālā komersanta apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniegs 200 000 latu, tad šī persona varēs kārtot grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā. Tas nozīmē, ka jākārto saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāls.

Izmaiņas normatīvajos aktos stāsies spēkā 2011.gada 1.jūlijā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!