• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par pusgada programmu un ekonomisko krīzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2009., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

08.07.2009., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par pusgada programmu un ekonomisko krīzi


 

Vakar, 7.jūlijā, Latvijas finanšu ministrs Einars Repše Briselē piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kurā pašreizējā ES prezidentvalsts Zviedrija prezentēja nākamā pusgada darba programmu, kas vērsta uz ekonomiskās krīzes pārvarēšanu.

Sanāksmes dalībnieki tika iepazīstināti ar ziņojumu par šā gada 18.–19.jūnija Eiropadomes rezultātiem (skat. “LV”, Nr.96, 19.06.2009., un Nr.97, 26.06.2009.). Eiropadome pieņēma vairākus lēmumus par jauna finanšu uzraudzības ietvara izveidošanu, kas nākotnē aizsargātu Eiropas finanšu sistēmu. Eiropadome arīdzan lēma par jauna ES finanšu uzraudzības ietvara izveidi un atbalstīja nākamās aizdevuma daļas piešķiršanu Latvijai 1,2 miljardu eiro apmērā.

Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes sanāksmes laikā ministri apstiprināja Eiropadomes lēmumus un rekomendācijas par pārmērīgu budžeta deficītu Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Maltā, Polijā un Rumānijā. Tāpat tika pieņemti Padomes viedokļa projekti par Austrijas, Beļģijas, Slovēnijas un Slovākijas atjaunotajām stabilitātes programmām un Rumānijas atjaunoto konverģences programmu. Latvijas delegācija informēja, ka sniegtās rekomendācijas atbilst Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmai, kā arī noslēgtajiem līgumiem ar starptautiskajiem donoriem un ka jau šobrīd tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi pārmērīga budžeta deficīta novēršanai.

Pārmērīga budžeta deficīta procedūra nenozīmē automātisku naudas soda uzlikšanu dalībvalstij. ECOFIN attiecīgajai dalībvalstij izstrādā pasākumu ieviešanas plānu un sniedz ieteikumus, lai noteiktā termiņā novērstu pārmērīgo budžeta deficītu, kā arī regulāri uzrauga ieteikumu īstenošanu un atceļ lēmumu par pārmērīga deficīta novēršanas procedūru, ja tas tiek novērsts. Ja dalībvalsts neveic pietiekamus pasākumus pārmērīga budžeta deficīta novēršanai, ECOFIN var lemt pāriet uz nākamo pārmērīga deficīta novēršanas procedūras posmu, tai skaitā piemērot finansiālas sankcijas, bet šāda prakse ES līmenī līdz šim nav pieredzēta.

Pašlaik pārmērīgā budžeta procedūra jau tiek attiecināta uz vairākām valstīm – Franciju, Īriju, Grieķiju, Spāniju, Apvienoto Karalisti, Ungāriju, Maltu, Lietuvu, Poliju un Rumāniju. Līdzšinējā pieredze liecina, ka, uzsākot pārmērīgā budžeta deficīta procedūru pret kādu no dalībvalstīm, valsts operatīvi rīkojas un īsteno nepieciešamos pasākumus situācijas uzlabošanai.

ECOFIN sanāksmes ietvaros notiks arī kārtējā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu finanšu ministru sanāksme, kurā Latvijas finanšu ministrs Einars Repše informēs par aktuālo ekonomisko un finanšu situāciju Latvijā. Ziemeļvalstu un Baltijas valstu finanšu ministru sanāksme notiek ECOFIN sanāksmes ietvaros, lai dalībvalstis regulāri saskaņotu vienotu nostāju kopīgu ekonomisko un finanšu problēmu risināšanai.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!