• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.2009., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194357

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Atzinības krusta piešķiršanu

Vēl šajā numurā

03.07.2009., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā


 

GRUZINS1.JPG (16782 bytes)

Lai apspriestu divpusējās sadarbības jautājumus, drošības situāciju Gruzijas separātiskajos reģionos Abhāzijā un Dienvidosetijā, kā arī citus starptautiskās politikas aktuālos jautājumus, Rīgā oficiālā vizītē uzturas Gruzijas ārlietu ministrs Grigors Vašadze. Vizītes laikā viesis vakar, 2.jūlijā, tikās ar Latvijas kolēģi, ārlietu ministru Māri Riekstiņu (attēlā), Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (skat. 47.lpp.), kā arī pateicās Latvijai: “Es gribētu noteikti pateikties Latvijas tautai par atbalstu, ko mēs saņēmām traģiskajās dienās, iesaistoties konfliktā ar Krieviju.” Savukārt šodien, 3.jūlijā, Gruzijas ārlietu ministram paredzēta tikšanās ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Tiekoties ar Ministru prezidentu

Vakar, 2.jūlijā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Gruzijas ārlietu ministru Grigolu Vašadzi viņa oficiālās vizītes Latvijā ietvaros, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības un starptautiskos jautājumus.

Latvijas un Gruzijas divpusējo attiecību saistībā amatpersonas apsprieda šā gada septembrī plānoto Gruzijas premjerministra vizīti Latvijā, kā arī bija vienisprātis par nepieciešamību organizēt Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jomā pirmo sanāksmi un biznesa forumu Latvijas un Gruzijas uzņēmējiem.

G.Vašadze informēja, ka Gruzija ir izvirzījusi par mērķi noslēgt Asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, kas ietvertu gan brīvās tirdzniecības līgumu, gan vīzu režīma atvieglojuma nosacījumus. Ņemot vērā, ka Gruzijai ir jāveic būtiskas reformas, Gruzijas puse būtu ieinteresēta saņemt Latvijas puses tehnisko ekspertīzi tādās jomās kā veterinārie, pārtikas drošības un sanitārie standarti. V.Dombrovskis piedāvāja veidot sadarbību ar Latvijas ekspertiem. Puses vienojās turpināt konsultācijas starp attiecīgajām institūcijām.

Sarunā puses apmainījās ar viedokļiem par ekonomisko situāciju abās valstīs. V.Dombrovskis informēja par valdības pieņemtajiem lēmumiem un budžeta samazinājumu ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. Gruzijas pārstāvis izklāstīja ekonomikas attīstības prognozes Gruzijā, kas liecina par recesiju 2% no IKP apmērā šajā gadā. Viena no aktualitātēm Gruzijā ir augsts bezdarbs, jo īpaši augsti kvalificēto speciālistu vidū, kā arī ārvalstu tiešo investīciju ieplūšanas būtisks samazinājums.

G.Vašadze informēja par situāciju Dievidosetijā un Abhāzijā. Gruzijas ārlietu ministrs pateicās par Latvijas sniegto atbalstu Gruzijai un Latvijas dalību Eiropas Savienības monitoringa misijā Gruzijā, kas ir būtiska Gruzijas drošībai. Lai veicinātu daudzpusējo sadarbību ar Gruziju, V.Dombrovskis pauda atbalstu projektu uzsākšanai Eiropas Savienības Austrumu partnerības ietvaros.

V.Dombrovskis iztaujāja G.Vašadzi par iekšpolitisko situāciju Gruzijā. G.Vašadze informēja, ka situācija ir stabilizējusies un valdība plāno īstenot vairākas reformas, tai skaitā politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

Vakar, 2.jūlijā, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Gruzijas ārlietu ministru Grigolu Vašadzi, kas ir ieradies oficiālā vizītē Latvijā. Tikšanās laikā Māris Riekstiņš un Grigols Vašadze pārrunāja divpusējās sadarbības jautājumus, ES–Gruzijas un NATO–Gruzijas darba kārtības aktualitātes, drošības situāciju Gruzijas separātiskajos reģionos Abhāzijā un Dienvidosetijā, tostarp 1.jūlijā noslēgušos Ženēvas sarunu kārtējā raunda rezultātus, kā arī citas starptautiskās politikas darba kārtības norises.

Pārrunājot Latvijas un Gruzijas divpusējo attiecību jautājumus, ministrs M.Riekstiņš pozitīvi novērtēja abu valstu attiecību dinamiku, kas ir kļuvusi īpaši intensīva tieši pēdējo gadu laikā, kā arī uzsvēra Gruzijas īpašo vietu Latvijas ārpolitikā. “Latvijas un Gruzijas attiecības bauda labu klimatu, un kā piemērs tam ir šodien parakstītais Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Gruzijas Ārlietu ministrijas sadarbības protokols, kas paredz ārlietu resoru sadarbības intensificēšanu,” norādīja M.Riekstiņš.

Sarunas laikā būtiska uzmanība tika veltīta Eiropas Savienības – Gruzijas un NATO – Gruzijas darba kārtības aktuālajiem jautājumiem. ES kontekstā M.Riekstiņš aicināja Gruziju maksimāli izmantot visas Austrumu partnerības sniegtās iespējas, piedāvājot arī aktīvu Latvijas atbalstu šajā procesā. Šajā sakarā ministri vienojās par nepieciešamību organizēt abu valstu ārlietu ministriju politiskās konsultācijas šā gada rudenī.

Pārrunājot aktuālo drošības situāciju Gruzijā un reģionā kopumā, abu valstu ārlietu ministri bija vienisprātis attiecībā uz negatīvo iespaidu, kuru atstāj ANO misijas Gruzijā (UNOMIG) un EDSO misijas Gruzijā mandātu nepagarināšana, atzinīgi novērtējot ES novērošanas misijas Gruzijā (EUMM) būtisko nozīmi drošības situācijas normalizēšanā un Gruzijas konflikta miermīlīgā risināšanā. Šajā kontekstā ministrs M.Riekstiņš atkārtoti pauda neapmierinātību par to, ka joprojām netiek pilnībā izpildītas saistības, par kurām panākta vienošanās pagājušā gada rudenī.

Gruzijas ārlietu ministrs G.Vašadze pateicās par Latvijas līdzšinējo stingro atbalstu šajos Gruzijai nozīmīgajos jautājumos, jo īpaši Krievijas–Gruzijas karadarbības laikā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!