• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts zemes dienests: Par lauku zemes izpirkšanas kārtību un termiņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2009., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194099

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

30.06.2009., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienests: Par lauku zemes izpirkšanas kārtību un termiņiem


 

Valsts zemes dienests (VZD) atgādina, ka līdz 2009.gada 31.augustam lauku apvidus zemes izpircējiem ir iespējams VZD reģionālo nodaļu birojos iesniegt:

1) dokumentus, kas apliecina tiesības izpirkt zemi, zemes robežu plānu un iesniegumu lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu personām, kuru izpirkšanai pieprasītā zeme iekļauta Lauku zemes izpirkšanas reģistrā ar nosacījumu;

2) zemes robežu plānu un iesniegumu lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu personām, kuras par visu izpirkšanai pieprasīto zemi līdz 2008.gada 1.augustam veikušas priekšapmaksu;

3) iesniegumu lēmuma par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu pieņemšanai personām, kuru izpirkšanai pieprasītā zeme ir iekļauta Lauku zemes izpirkšanas reģistrā un kadastrāli uzmērīta.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteikto, lauku apvidus zemes izpirkšanas pieprasījumu iesniegšana VZD par pastāvīgā lietošanā piešķirtās lauku apvidus zemes izpirkšanu norisinājās divos pieteikšanās posmos, tas ir, no 2005.gada 1.septembra līdz 2006.gada 31.augustam un no 2007.gada 1.augusta līdz 2007.gada 30.novembrim.

Pēc zemes izpirkšanas pieprasījuma saņemšanas VZD pārbaudīja personas tiesības iegūt pieprasīto zemi īpašumā par samaksu. Gadījumā, ja personai bija tiesības zemi izpirkt, VZD pieņēma lēmumu un izpirkšanai pieprasīto zemes vienību iekļāva Lauku zemes izpirkšanas reģistrā. Savukārt zemes pastāvīgajiem lietotājiem, kuriem normatīvo aktu ierobežojumu dēļ zemes izpirkšanas pieprasījuma izskatīšanas brīdī nebija tiesību izpirkt zemi, bet tādas tiesības varētu rasties līdz lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu (līdz 2009.gada 31.augustam), izpirkšanai pieprasītā zemes vienība tika iekļauta Lauku zemes izpirkšanas reģistrā ar nosacījumu, ka līdz 2009.gada 31.augustam persona iesniegs VZD dokumentus, kas apliecina tiesības izpirkt zemi.

Gadījumos, kad zemes robežu plāni Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā bija reģistrēti līdz 2006.gada 31.augustam, VZD iekļāva pastāvīgā lietošanā piešķirtās kadastrāli uzmērītās zemes vienības bez personas pieprasījuma.

VZD atgādina, ka personām, kurām izpērkamā zeme jau ir uzmērīta un sagatavots zemes robežu plāns, savlaicīgi, bet ne vēlāk kā līdz 2009.gada 31.augustam jāiesniedz VZD reģionālās nodaļas birojā iesniegums lēmuma par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu pieņemšanai. Savukārt tiem, kuru zemes izpirkšanai pieprasītā zeme Lauku zemes izpirkšanas reģistrā iekļauta ar nosacījumu, papildus iepriekš minētajam jāiesniedz arī dokumenti, kas apliecina tiesības izpirkt zemi (piemēram, zemes lietošanas vai izpirkšanas tiesību mantošanas apliecinošs dokuments).

Zemes izpircējiem, kuri līdz 2008.gada 1.septembrim ir veikuši priekšapmaksu par izpērkamo zemi, bet tā vēl nav kadastrāli uzmērīta, līdz 2009.gada 31.augustam VZD reģionālajā nodaļā jāiesniedz iesniegums lēmuma par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu pieņemšanai.

VZD atgādina, ka pirms iesnieguma iesniegšanas ir jāveic zemes kadastrālā uzmērīšana un jāpārliecinās, vai VZD Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā ir reģistrēts zemes robežu plāns. Katrs lauku apvidus zemes izpircējs šo informāciju var pārbaudīt Valsts zemes dienesta mājaslapā, sadaļā “Publikācijas un statistika” apakšsadaļas “Statistika par VZD reģistros uzkrāto informāciju” tabulā “Pārskats par Lauku zemes izpirkšanas reģistrā iekļautajām un ar nosacījumu iekļautajām zemes vienībām”.

Gadījumos, ja uz zemes atrodas mežaudze, papildus iepriekš minētajam pirms iesnieguma iesniegšanas un pēc zemes kadastrālās uzmērīšanas VZD reģionālajā nodaļā jāiesniedz atbilstoši mežierīcības datiem un saskaņā ar Ministru kabineta noteikto mežaudzes novērtēšanas kārtību noteiktais mežaudzes novērtējums.

Savukārt, ja uz zemes atrodas ēkas vai būves, papildus iepriekš minētajam VZD reģionālajā nodaļā jāiesniedz:

1) dokumenti, kas apliecina būves piederību, piemēram, akts par būves nodošanu ekspluatācijā vai darījuma (pirkuma, dāvinājuma utt. līgums) dokuments, ja ēkas vai būves pieder zemes izpircējam;

2) attiecīgās pašvaldības izziņa par to, ka uz izpērkamās zemes atrodas ēkas ar nenoskaidrotu piederību, ja ēkas vai būves nepieder ne zemes izpircējam, ne citai personai.

VZD informē, ka gadījumā, ja līdz 2009.gada 31.augustam VZD netiks iesniegts ne dokuments, kas apliecina tiesības izpirkt zemi, ne zemes robežu plāns, ne iesniegums lēmuma pieņemšanai, lauku zemes izpircējs zaudēs iespēju izpirkt zemi par tās kadastrālo vērtību, kā arī zaudēs jau ieguldīto priekšapmaksu, kas veikta privatizācijas sertifikātos pirms zemes kadastrālās uzmērīšanas.

VZD papildus informē, ka neizpirkto apbūvēto zemi (ja uz zemes atrodas personai piederošas ēkas un būves), kā arī neizpirkto neapbūvēto zemi gadījumā, ja ar attiecīgo pašvaldību būs noslēgts zemes nomas līgums līdz 2010.gada 1.septembrim, varēs iegūt īpašumā Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likuma (turpmāk tekstā – Atsavināšanas likums) noteiktajā kārtībā. Ņemot vērā to, ka Atsavināšanas likumā nav noteikts termiņš valsts vai pašvaldības mantas, tai skaitā zemes, atsavināšanai, tad personām nepastāv laikā terminēti ierobežojumi zemes iegūšanai īpašumā.

Atgādinājums zemes izpircējiem, kas līdz 2009.gada 31.augustam būs savu izpērkamo zemi uzmērījuši, iesnieguši iesniegumus VZD lēmuma par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu pieņemšanai un saņēmuši pieprasīto lēmumu – līdz 2009.gada 30.decembrim jānoslēdz līgums ar Hipotēku un zemes banku par zemes izpirkumu.

 

Līva Rancāne, Valsts zemes dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!