• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ne jau uz trūcīgo pensionāru rēķina!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.1999., Nr. 237/238 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Veterānu kopas RAIŅA KLUBS" nodibināšanu

Vēl šajā numurā

23.07.1999., Nr. 237/238

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ne jau uz trūcīgo pensionāru rēķina!

Visiem Saeimas deputātiem,

Jaunās valdības ministriem

Latvijas Pensionāru federācija nepiekrīt valdības deklarācijā ietvertajam priekšlikumam pagarināt pensionēšanas vecumu līdz 65 gadiem un nemaksāt algu strādājošiem pensionāriem.

Pensionēšanas vecuma pagarināšanu objektīvi nepieļauj šādi Latvijas sociāli ekonomiskie apstākļi. Salīdzinājumā ar ekonomiski daudz spēcīgākajām Skandināvijas un citām Eiropas valstīm mūsu veco ļaužu veselība ir ievērojami sliktāka un viņu dzīves ilgums daudz īsāks. Tāpēc šai vecuma grupā — no 60 līdz 65 gadiem — daudzi no vecajiem ļaudīm būs spiesti nestrādāt, labākajā gadījumā uz laiku saņems bezdarbnieka pabalstu, kas valstij prasīs izdevumus.

Rūpīgāk, analītiskāk pārdomātu pieeju prasa arī valdības priekšlikums nemaksāt pensiju strādājošiem pensionāriem.

No apmēram 60 tūkstošiem strādājošo pensionāru lielākā daļa veic tādus pienākumus kā sargi, apkopējas, zemāk atalgotie pedagoģiskie un medicīnas darbinieki un citi, kuriem mazās pensijas vien nenodrošina viņu pašu minimālāko dzīves vajadzību — īres un citu komunālo maksājumu, transporta pakalpojumu, pārtikas un medikamentu iegādes — izmaksu segšanu. Ja pārtrauks pensiju izmaksu šādiem strādājošiem vecajiem ļaudīm, viņu elementāra izdzīvošana tiks apdraudēta. Turklāt valsts budžets vienlaikus nesaņems šo strādājošo maksātos nodokļus, kas sastāda apmēram trešo daļu no viņu izpeļņas.

Šai jautājumā varbūt būtu lietderīgi noteikt to augstāko pensijas lielumu (griestus), piemēram, trīs minimālās algas, kuru pārsniedzot, pensija strādājošiem pensionāriem vairs netiktu maksāta.

Valsts budžeta deficīta novēršana ir jāpanāk nevis uz trūcīgāko veco ļaužu ienākumu samazināšanas rēķina, bet gan piesaistot jaunas investīcijas, atvieglojot uzņēmējdarbību, paplašinot saimniecisko rosību, tādējādi krasi samazinot bezdarbu.

Vienlaikus daudz stingrāk ir jāapkaro kontrabanda, kā arī jānovērš korupcija un izvairīšanās no nodokļu maksāšanas.

Ar cieņu, —

profesors Jānis Porietis,

Latvijas Pensionāru federācijas

priekšsēdētājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!