• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par pamatnolīgumu par bērna kopšanas atvaļinājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2009., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193957

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par ģenētiski modificētiem organismiem un klimata pārmaiņām

Vēl šajā numurā

29.06.2009., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par pamatnolīgumu par bērna kopšanas atvaļinājumu

 

Jaunais pamatnolīgums, ko noslēguši Eiropas sociālie partneri, pagarina bērna kopšanas atvaļinājumu no trim līdz četriem mēnešiem katram no vecākiem, un tas attiecas uz visiem nodarbinātajiem neatkarīgi no darba līguma veida. Nolīgums parakstīts pēc sešu mēnešu ilgām sarunām starp sociālajiem partneriem, un tas atspoguļo, kādas pārmaiņas notikušas sabiedrībā un darba tirgū kopš 1995.gada, kad parakstīja pirmo pamatnolīgumu par bērna kopšanas atvaļinājumu. 18.jūnijā nodarbinātības, sociālo lietu un iespēju vienlīdzības komisārs Vladimirs Špidla piedalījās oficiālajā parakstīšanas ceremonijā.

 “Šis nolīgums apliecina, ka Eiropas sociālā partnerība darbojas un sniedz rezultātus visiem nodarbinātajiem un uzņēmumiem Eiropā,” uzsvēra V.Špidla. Viņš arī piebilda: “Šis nolīgums praktiski pievēršas vienam no prioritārajiem mērķiem sieviešu un vīriešu līdztiesības jomā un apliecina vēlmi rast risinājumus ģimenes un darba līdzsvarošanai, ņemot vērā nacionālo tiesisko regulējumu, prakses un tradīciju atšķirības.”

18.jūnijā jauno pamatnolīgumu par bērna kopšanas atvaļinājumu parakstīja Eiropas sociālie partneri: Eiropas Arodbiedrību konfederācija, “Businesseurope”, Uzņēmumu ar valsts kapitāla daļu un vispārējās ekonomiskās intereses uzņēmumu Eiropas centrs un Eiropas Amatniecības, mazo un vidējo uzņēmumu asociācija.

Jaunais nolīgums:

• pagarina bērna kopšanas atvaļinājumu no trim līdz četriem mēnešiem katram no vecākiem. Vienu no šiem četriem mēnešiem nevar nodot otram no vecākiem;

• precizē, ka to piemēro visiem nodarbinātajiem neatkarīgi no darba līguma;

• atļauj vecākiem, kas atgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, arī lūgt pielāgot darba apstākļus (piemēram, darba stundas);

• sniedz lielāku aizsardzību pret atlaišanu no darba un nelabvēlīgu attieksmi saistībā ar bērna kopšanas atvaļinājuma tiesību izmantošanu.

Tagad Komisijai jāpārbauda nolīguma noteikumi.

 

Priekšvēsture

Pēc divām apspriešanās kārtām par darba, privātās un ģimenes dzīves apvienošanu, kurās piedalījās Eiropas sociālie partneri, nozaru sociālā dialoga organizācijas nolēma sākt sarunas par nolīgumu par bērna kopšanas atvaļinājumu. Sarunas vainagojās ar pirmo nolīgumu Kopienas mērogā, kuru noslēdza 1995.gada decembrī; vēlāk, 1996.gadā, pieņēma Padomes direktīvu. Pēc gandrīz 15 gadiem sociālie partneri sēdās pie apaļā galda, lai vienotos par jaunu redzējumu, jo šis nolīgums bija jāmodernizē.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!