• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Amerika - kā līdzvērtīgas partneres. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.1999., Nr. 237/238 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19374

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Amerika - kā līdzvērtīgas partneres (turpinājums)

Vēl šajā numurā

23.07.1999., Nr. 237/238

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Amerika — kā līdzvērtīgas partneres

ASV prezidenta vēstule Latvijas Valsts prezidentei

Cienījamā prezidentes kundze!

1991.gada novembrī, pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, ASV sāka īstenot palīdzības programmu, kas tika izstrādāta, lai sniegtu atbalstu Jūsu valstij virzībā uz demokrātiju un brīvā tirgus ekonomiku. Aizvadītajos astoņos gados Amerikas Savienotās Valstis ir cieši sadarbojušās ar Latvijas valdību un tautu, lai līdzētu pārejas procesu padarīt par realitāti. ASV palīdzība Latvijai aptver vairāk nekā 60 projektus aptuveni 57 miljonu dolāru vērtībā. Tās ir tādas jomas kā privātsektora attīstības veicināšana, kapitāla tirgus un finansu sektora stiprināšana, demokrātiskas iekārtas nostiprināšana, enerģētikas, vides un veselības aizsardzības galveno reformu sekmēšana, kā arī valsts uzņēmumu privatizācijas atvieglošanai nepieciešamās juridiskās bāzes izveidošana. Īstenojot ASV palīdzības programmu starp Latviju un Savienotajām Valstīm, radās draudzības un sadarbības saites, attiecības, kas būs mūsu palīdzības programmas mantojums.

Kad 1994.gadā apmeklēju Latviju, Brīvības pieminekļa pakājē man bija izdevība uzrunāt jūsu lepno un drosmīgo tautu. Es sacīju, ka Amerikas Savienotās Valstis būs kopā ar Latviju, lai palīdzētu to atjaunot, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs baudītu labklājību.

Es teicu, ka mēs būsim "miera partneri". Šodien, kad mūsu valdības atzīmē mūsu divpusējo sadarbības attiecību nodibināšanu, atļaujiet man apsveikt Jūs un Latvijas tautu ar gūtajiem panākumiem. Patlaban Latvija bauda brīvā tirgus ekonomikas un īstas demokrātijas augļus. Tā patiesi ir zeme, kurā cilvēki paši veido savu nākotni.

ASV atbalsts Latvijai piecos gados ir krietni pieaudzis, ieskaitot ciešas politiskās saites, ko paredz mūsu valstu, kā arī Igaunijas un Lietuvas 1998.gada 16.janvārī Vašingtonā parakstītā Partnerattiecību harta.

Saskaņā ar šo hartu ASV turpinās palīdzības sniegšanu Latvijai un tās kaimiņzemēm, lai tās integrētos Eiropas un transatlantiskajās struktūrās un attīstītu savas politiskās, ekonomiskās un sociālās institūcijas. Es lepojos ar to Amerikas veikumu, kas pērngad atviegloja Latvijas iekļaušanos Pasaules tirdzniecības organizācijā.

Lai gan septembrī mēs slēgsim mūsu biroju Rīgā, palīdzības programmas Latvijai turpināsies, lai tā varētu pabeigt sociālos, ekonomiskos un politiskos pārveidojumus, kas risinās kopš neatkarības atgūšanas.

Arī citi reģionālās sadarbības veidi, piemēram, Ziemeļeiropas iniciatīva, tiks turpināti saskaņā ar Partnerattiecību hartu. Mūsu valstu divpusējā sadarbība ir skaidrs apliecinājums ASV valdības pārliecībai, ka ekonomiskās un politiskās pārmaiņas Latvijā ir neatgriezeniskas. Latvija ir gatava, lai pilnībā integrētos pasaules demokrātisko valstu saimē.

Pieņemiet manus apsveikumus un laba vēlējumus!

Ar cieņu, —

Bils Klintons

V1.JPG (31368 BYTES) Latvijas tieslietu ministrs Valdis Birkavs, ASV Starptautiskās attīstības aģentūras pārstāvis Latvijā Hovards Handlers, ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss, ASV Starptautiskās attīstības aģentūras administrators Eiropas un jauno neatkarīgo valstu lietās Donalds Preslijs, Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

"Ar šo ceremoniju Amerikas Savienoto Valstu izpratnē Latvija pievienojas tām plaukstošajām Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm, kurās gan ekonomiskās, gan politiskās pārmaiņas ir neatgriezeniskas," —

tā vakar, 22.jūlijā, ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (SAA) Latvijas biroja slēgšanai veltītajā sarīkojumā atzīmēja ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss ( James H. Holms ).

Svinīgā ceremonija Vāgnera zālē bija veltīta atskatam uz ASV un Latvijas astoņiem veiksmīgas sadarbības gadiem, kuros kopīgiem pūliņiem stiprināta Latvijas ekonomiskā, sociālā un politiskā attīstība.

Atzīmēt veiksmīgo divpusējās palīdzības programmas īstenošanu, atskatīties uz padarīto bija ieradušies Latvijas valdības pārstāvji un ministriju darbinieki, privātā sektora un nevalstisko organizāciju līderi, tie, kas savulaik bijuši saistīti ar ASV SAA projektiem. Klātesošos uzrunāja Latvijas tieslietu ministrs Valdis Birkavs un ārlietu ministrs Indulis Bērziņš. Pasākumu vadīja ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss, ASV valdību pārstāvēja un runu teica ASV SAA administrators Eiropas un jauno neatkarīgo valstu lietās Donalds Preslijs ( Donald L. Pressley ). Īpašu vēstuli, adresētu Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai, bija atsūtījis ASV prezidents Bils Klintons (skat. blakus).

ASV Starptautiskās attīstības aģentūra darbu Latvijā uzsāka 1991.gada novembrī, kopš tā laika koordinēti un atbalstīti vairāk nekā sešdesmit projekti aptuveni 57 miljonu dolāru vērtībā. 1989.gadā ASV Kongress apstiprināja Demokrātijas atbalsta programmu Austrumeiropai. Šis likums radīja iespēju sniegt palīdzību Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm dažu pirmo gadu laikā pēc neatkarības atgūšanas — pārejas periodā no sociālistiskām valstīm uz demokrātiskām brīvā tirgus ekonomikas valstīm. Demokrātijas atbalsta programmas galvenais uzdevums Latvijā bija palīdzēt nostiprināt ekonomiskās attīstības pamatus un veicināt demokrātisku institūciju veidošanos. ASV valdība ar ASV SAA līdzdalību savu atbalstu sniegusi un palīdzību koncentrējusi galvenokārt privātā sektora attīstīšanai, finansu sistēmas stiprināšanai, demokrātiskas valsts iekārtas un demokrātiskas sabiedrības veidošanai, reformu atbalstam vides aizsardzībā un enerģētikā, veselības aprūpes sistēmā, pašvaldību darbībā. Svarīga loma ASV SAA ir arī Latvijas kapitāla tirgus attīstībā un nostiprināšanā, tādējādi palielinot Latvijas spējas piesaistīt vietējo un ārzemju kapitālu, un Latvijas tiesiskās vides pilnveidošanā, kas nepieciešama, lai sekmētu lielāko valstij piederošo enerģētikas uzņēmumu privatizāciju.

"Šodien mēs esam šeit, lai atzīmētu faktu, ka Latvija ir gatava kļūt par līdzvērtīgu partneri Rietumu pasaulē. Latvija šodien ir spēcīga, brīva un ekonomiski neatkarīga valsts — un tam tā arī ir jābūt. Vēsture pierādīs, ka pēdējie astoņi gadi ir bijuši nozīmīgi Latvijai. Patiesībā Latvijas attīstība ir bijusi veiksmīgāka, nekā to paredzēja vispārdrošākie optimisti tūlīt pēc neatkarības atgūšanas. Šodien privātajā sektorā Latvijā nodarbināti vairāk nekā septiņdesmit procenti iedzīvotāju, inflācija rakstāma ar viencipara skaitli, iekšzemes kopprodukts pieaug ceturto gadu pēc kārtas, un, pats galvenais, Latvijas tautai ir garantēta brīvība izbaudīt tās ekonomiskos sasniegumus," ASV SAA Latvijas biroja slēgšanas ceremonijā uzsvēra D.Preslijs. Apliecinot Latvijas panākumus, viņš atgādināja arī turpmāk darāmo — konkurētspējas un uzņēmējdarbības stiprināšanu, likumu ievērošanas nodrošināšanu un tolerances mācīšanos vienlaikus ar brīvības izpratni. ASV vēstnieks Dž. Holmss atgādināja kādreizējā ASV prezidenta F.D.Rūzvelta vārdus: " Vienīgais, kas var apturēt mūsu nākotnes realizāciju, ir šodienas šaubas," un aicināja Latviju ticēt savai nākotnei. Dž. Holmss arī apliecināja, ka Latvijas un ASV attiecības ir ļoti stipras un balstītas uz savstarpējo uzticību. Divpusējās palīdzības programmas slēgšana tikai apliecina ASV pārliecību par pārejas procesu neatgriezeniskumu Latvijā. ASV atbalstā Latvijai sākas jauns posms, kurā nozīmīga loma būs arī jau nodibinātajiem kontaktiem un kopīgi izveidotajām institūcijām. ASV turpinās finansiāli atbalstīt dažādas reģionālās programmas, kuru ietvaros Latvijai ir iespējas realizēt daudzus un dažādus projektus.

Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš savā runā īpaši uzsvēra pārejas procesu neatgriezeniskumu, ko palīdzējusi stiprināt ASV SAA, un to, ka Latvijas ekonomiskā un politiskā izaugsme, kurā nopietni nopelni ir ASV palīdzībai, ir integrējusi valsti visā Viduseiropas un Austrumeiropas valstu reģionā, padarījusi Latviju par partneri, uz kuru var paļauties arī starptautiskās drošības garantēšanā, kā piemēru minot Latvijas līdzdalību Kosovas konflikta risināšanā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!