• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pozīciju 18.–19.jūnija Eiropadomes sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2009., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par skolotāju darba kvalitātes un efektivitātes uzlabošanu

Vēl šajā numurā

18.06.2009., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pozīciju 18.–19.jūnija Eiropadomes sanāksmē


 

18. un 19.jūnijā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalās Eiropadomes sanāksmē Ministru prezidenta Valda Dombrovska delegācijā.

Eiropadomes sanāksmē notiek diskusijas par Lisabonas līgumu un ES institucionāliem jautājumiem, ekonomikas, finanšu un sociālo situāciju, klimata pārmaiņām un ilgtspējīgu attīstību, nelegālo imigrāciju, kā arī ārējām attiecībām.

Eiropadomē paredzēts panākt dalībvalstu vienošanos par Īrijai nepieciešamo juridisko garantiju risinājumu saistībā ar Lisabonas līgumu. Juridiskās garantijas Īrijai plānots pieņemt ar dalībvalstu un valdību vadītāju kopīgu lēmumu. Eiropadomē paredzēts arī panākt vienošanos par nākamo Eiropas Komisijas priekšsēdētāja kandidātu. Latvija atbalsta juridisko garantiju apstiprināšanu Īrijai, ja to saturs un būtība būs saskaņā ar 2008.gada decembra Eiropadomes ES valstu un valdību vadītāju vienošanos. Ņemot vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātus, Latvija uzskata, ka līdzšinējais Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu ir piemērots kandidāts atkārtotai nominēšanai amatā.

Balstoties uz Eiropas Komisijas ziņojumu par Eiropas Ekonomikas atveseļošanas plāna ieviešanu, Eiropadomē tiks izvērtēts līdz šim paveiktais finanšu tirgu stabilizēšanā un ekonomikas atveseļošanā. Tāpat paredzētas diskusijas par Eiropas Komisijas priekšlikumu Eiropas finanšu uzraudzības pilnveidošanai. Lai samazinātu ekonomiskās lejupslīdes ietekmi uz sociālo jomu, tiks apspriests Eiropas Komisijas priekšlikums ļaut ES dalībvalstīm atcelt vai samazināt nacionālo līdzfinansējumu Eiropas Sociālā fonda projektiem, kas īstenoti 2009. un 2010.gadā. Latvija šo Eiropas Komisijas priekšlikumu uzskata par nozīmīgu soli, lai palīdzētu dalībvalstīm īstenot nodarbinātības pasākumus ekonomiskās un finanšu krīzes laikā. Latvija būtu ieinteresēta attiecināt zemā līdzfinansējuma pieeju arī uz citiem ES fondiem, kā arī iespējami drīz iestrādāt Eiropas Komisijas priekšlikumus konkrētos tiesību aktos.

Gatavojoties Kopenhāgenas konferencei par klimata pārmaiņu samazināšanas režīmu pēc 2012.gada, Eiropadome plāno uzsvērt, ka ES sagaida līdzvērtīgu citu attīstīto valstu ieguldījumu un spējām atbilstošu jaunattīstības valstu ieguldījumu. ES dalībvalstis jau ir vienojušās, ka finansiāls ieguldījums jāsniedz visām pasaules valstīm (izņemot vismazāk attīstītās) un iemaksas jābalsta uz maksātspējas un “piesārņotājs maksā” principu. Vienlaikus ES patur tiesības neattiecināt minētos principus uz ES ieguldījuma iekšējo sadali. Latvija uzskata, ka nākotnes klimata politikas īstenošanā jāiesaista pēc iespējas vairāk pasaules valstu, un atbalsta starptautiskās vienošanās ietvaros noteiktos principus. Drīzumā jāvienojas arī par principiem ES iekšējai saistību sadalei.

Latvija ir gandarīta par ES Stratēģijas Baltijas jūras reģionam jautājuma iekļaušanu Eiropadomes darba kārtībā un apsveic Eiropadomes nodomu to pieņemt 2009.gada oktobrī. Latvija atzinīgi novērtē, ka Eiropadomes secinājumos ir iekļauta atsauce uz Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojumu plāna izstrādi, kas tiks apstiprināts Eiropadomē, parakstot Saprašanās memorandu premjerministru līmenī.

Eiropadomes sanāksmē ir iekļauts jautājums arī par cīņu ar nelegālo imigrāciju, noslēdzot readmisijas līgumus ar imigrantu izcelsmes valstīm, ieviešot Migrācijas un patvēruma paktu, kā arī stiprinot “Frontex” (Eiropas aģentūra operatīvās sadarbības vadībai pie Eiropas Savienības dalībvalstu ārējām robežām) lomu. Latvija atzīst situācijas nopietnību Vidusjūras reģionā un nepieciešamību pēc ātra un racionāla risinājuma. Vienlaikus jebkādām iniciatīvām par personu pārvietošanu ES ietvaros ir jābūt balstītām uz dalībvalstu brīvprātīgas dalības pamata.

Ārējo attiecību sadaļā plānots apstiprināt deklarāciju par Afganistānu un Pakistānu, uzsverot ES interesi par situācijas stabilizēšanu Afganistānā un Pakistānā, turpmākajām ES un Pakistānas sadarbības jomām pēc 17.jūnijā notikušā ES–Pakistānas samita, kā arī ES gatavību atbalstīt plānoto Afganistānas prezidenta vēlēšanu norisi.

Eiropadomes secinājumos plānots iekļaut arī atsauci uz Eiropas kaimiņattiecību politikas Austrumu partnerības apstiprināšanu Čehijas prezidentūras laikā un nepieciešamību turpināt aktīvu darbu Austrumu partnerības īstenošanai, kā arī transatlantiskajām attiecībām un situāciju Birmā/Mjanmā.

Latvijas pozīcija par Eiropadomes secinājumu projektu ir apstiprināta 17.jūnija Ministru kabineta sēdē.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!