• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par izmaiņām pensiju un pabalstu apmēros. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2009., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 22.jūnija darba dienas pārcelšanu uz 27.jūniju

Vēl šajā numurā

18.06.2009., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par izmaiņām pensiju un pabalstu apmēros


 

No 1.jūlija pensionāriem samazinās vecuma un izdienas pensiju par 10%, bet strādājošajiem pensionāriem – par 70%, bet tiem, kas izvēlēsies doties ātrāk pensijā, pēc 2009.gada 1.jūlija priekšlaicīgu pensiju piešķirs 50% apmērā no aprēķinātās pensijas. Tomēr saglabās piemaksas pie pensijas un pensionāriem noteikto neapliekamo minimumu 165 latu apmērā.

Tāpat nolemts, sākot ar 1.jūliju, par 50% samazināt vecāku pabalstu strādājošajiem vecākiem.

Savukārt ģimenes valsts pabalsts no 1.jūnija būs 8 lati par katru bērnu un to piešķirs līdz bērna 19 gadu vecumam, ja viņš mācīsies vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē.

Par bērniem, kuri būs dzimuši pēc 2010.gada 3.maija, vecāku pabalstu piešķirs tiem vecākiem, kuri bērna pirmajā dzīves gadā atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādās, kā arī ģimenes valsts pabalstu piešķirs tikai no bērna viena gada vecuma. Tas nozīmē, ka par bērnu, dzimušu līdz 2010.gada 2.maijam, ģimenes valsts pabalstu, tāpat kā pašreiz, piešķirs no bērna dzimšanas dienas.

Par bērniem, kuri būs dzimuši pēc 2010.gada 5.aprīļa, viens no bērna vecākiem sakarā ar bērna piedzimšanu vai aizbildnis par bērna vecumā līdz gadam paņemšanu aizbildnībā saņems tikai bērna piedzimšanas pabalstu 296 latus (bez piemaksām).

Sākot ar 2010.gada 1.janvāri, vecāku pabalsta izmaksu pārtrauks uz laiku, kamēr cilvēks saņem bezdarbnieka pabalstu.

Minēto izmaiņu rezultātā budžeta izdevumi šogad tiks samazināti par aptuveni 95 miljoniem latu.

Vidējais vecuma pensijas apmērs valstī ir 177,20 lati. Savukārt piemaksa pie invaliditātes un vecuma pensijas par katru apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1996.gadam, ir 0,70 latu par katru gadu. Vidējais piemaksas pie vecuma pensijas apmērs ir 24,16 lati.

Savukārt ģimenes valsts pabalsts šobrīd par pirmo bērnu ir 8 lati mēnesī, par otro bērnu – 9,60 latu, par trešo – 12,80 latu, par ceturto un nākamajiem bērniem – 14,40 latu mēnesī.

Pašlaik strādājošiem vecākiem pabalsta apmēru nosaka, aprēķinot 70% no cilvēka vidējās sociālās apdrošināšanas iemaksu algas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!