• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības darbu pirmajās simt dienās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2009., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193437

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 12.jūnija ārkārtas sēdes turpinājumā 16.jūnijā, skatot grozījumus 2009.gada valsts budžetā

Vēl šajā numurā

17.06.2009., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības darbu pirmajās simt dienās


 

Apkopojot pirmajās 100 valdības darba dienās paveikto, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzskata, ka šobrīd īpaši nozīmīgas ir tās jomas, kas tieši saistītas ar valsts gatavību atbalstīt cilvēkus, kuri zaudējuši darbu un kuru iztikas līdzekļi krīzes rezultātā ievērojami samazinājušies.

Tādēļ jau šobrīd sociālajā jomā ir sagatavoti risinājumi, lai bezdarbnieki, ģimenes ar bērniem un sociāli neaizsargātākās iedzīvotāju grupas krīzes situācijā nepaliktu bez iztikas līdzekļiem. Piesaistot Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējumu, ar 2009.gada septembri vai oktobri plānots ieviest jaunus pasākumus. Piemēram, darba praktizēšanu ar stipendiju. Šāds pasākums veidots atbilstoši citu pasaules valstu, kas ir saskārušās ar līdzīgu sociālekonomisko situāciju, labajai praksei. Pasākuma pamatprincipi – atbalsts bezdarbniekiem, nodrošinot 100 latu stipendiju sabiedrībai derīgos pilna laika darbos (ārpus uzņēmējdarbības) pašvaldībās, kas noritēs sešus mēnešus. Kopējais finansējums 20 miljoni latu šādiem pasākumiem paredzēts no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem.

Kā nozīmīgs atbalsts potenciālajiem bezdarbniekiem plānota iemaņu un darba spēju saglabāšana dīkstāvē esošajiem darbiniekiem. Tās ir līdz sešu mēnešu ilgas apmācības, izmantojot kuponu sistēmu. Kuponu sistēma nepieciešama, lai apmācības padarītu efektīvākas un individuālākas. Kupona summa nepārsniegs 500 latus, tās apmērs būs atkarīgs pēc apmācību jomas. Iesaistītajiem izmaksās arī mācību pabalstu apmērā līdz 90 latiem. Apmācību maksas kārtība būs noteikta Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sadarbības līgumā ar izglītības iestādēm par apmācību kupona sistēmas lietojumu. Šis NVA izsniegtais kupons tiks noformēts kā garantijas raksts, proti, kupons apliecinās, ka NVA izglītības iestādei veiks apmaksu par konkrētā nodarbinātā apmācību. Kopējais pasākuma finansējums ir 10 miljoni latu.

Tāpat arī Labklājības ministrija savas kompetences ietvaros kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Zemkopības un Finanšu ministriju strādā, lai līdz augusta vidum valdībā iesniegtu rīcības plānu par to, kur cilvēkiem vērsties pēc palīdzības. Pēc 6.jūnija šajā darbā plānots iesaistīt arī jaunizveidoto novadu pārstāvjus.

Visbeidzot budžeta grozījumu kontekstā ir optimizēta bezdarbnieka pabalsta sistēma. No 2009.gada 1.jūlija līdz 2011.gada 31.decembrim bezdarbnieka pabalstu izmaksās deviņus mēnešus. Par pagarinātā perioda mēnešiem (pēc 1.jūlija) bezdarbnieka pabalsts būs konstanta summa – 45 lati mēnesī. Pagarinātajā periodā 45 latus mēnesī saņems bezdarbnieki ar darba stāžu no viena līdz deviņiem gadiem (pēdējos piecus mēnešus), ar darba stāžu no 10 līdz 19 gadiem – pēdējos trīs mēnešus.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!