• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses konferencē 2009.gada 8.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2009., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/193075

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.06.2009., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses konferencē 2009.gada 8.jūnijā


 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Tikko beidzās trīs stundu sanāksme, kurā piedalījās visu Saeimas frakciju vadītāji, to politisko partiju līderi, kuras ir valdošajā koalīcijā, kā arī sociālie partneri – Pašvaldību savienības priekšsēdētājs un Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētāja. Sarunas un diskusijas bija par to, kas jādara Latvijas valstij tieši šodien, nevis rīt, un tika pieņemti vairāki konkrēti lēmumi.

Pirmais, ir skaidrs skaitlis, ar kādu valdība ies uz budžeta samazinājumiem Saeimā. Tie ir 500 miljoni latu.

Otrais, šajā procesā visu laiku piedalīsies sociālie partneri, arī pašvaldības un Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Pirmā sēde notiks jau rīt no rīta pulksten deviņos valdības mājā, kuru vadīs premjers. Diskusijas būs par to, kā precīzi sagatavot šos budžeta grozījumus, kas būs jau niansēti.

Un trešā lieta – visas politiskās partijas, kas ir valdošajā koalīcijā, atbalstīs šos budžeta grozījumus.

Tātad trīs noteikti lēmumi šajā sanāksmē ar sekojošu rīcību jau rīt no rīta.

Jautājums: Vai no jūsu puses bija kādi konkrēti priekšlikumi, uzdevumi vai virziens, uz kuru norādījāt, ko jūs gribētu redzēt?

V.Zatlers: Šī bija pirmā reize, kad pie viena galda sēdēja sociālie partneri, Saeimas pārstāvji, politisko partiju līderi un valdība. Diskutēts tika par noteiktiem jautājumiem. Tika uzklausīti arī Starptautiskā valūtas fonda un Eiropas Komisijas pārstāvji, mēs diskutējām par noteiktām lietām, un šī sanāksme ir beigusies ar konkrētu rezultātu.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs vērtējat, ka valdība atklāja patieso budžeta samazinājumu pirmajā darba dienā pēc vēlēšanām?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Šis samazinājuma skaitlis faktiski ir zināms jau no janvāra. Ik pa brīdim tas pazuda, bet šie 500 miljoni latu figurēja jau pirmajās sarunās ar Starptautisko valūtas fondu. Vienīgais, no kā mēs esam atkāpušies, ir tas, ka nav prasības par šiem 5% vai 7% budžeta deficīta. Budžeta deficīts būs tāds, kāds tas būs, bet mēs zinām skaidri un gaiši, par cik mums šogad jāsamazina izdevumi. Mēs zinām arī, par cik jāsamazina nākamgad, jo šī ir, vēlreiz atkārtošu, trīs gadu programma, un budžets būs jāsamazina arī nākamgad. Nekavējoši tiks pieņemti šā gada grozījumi, sāksies darbs pie nākamā gada budžeta – mums būs jāsamazina vēl par 500 miljoniem. Tā ir skarbā ekonomiskā realitāte, kas Latvijā pašlaik ir.

Jautājums: Ja divu mēnešu laikā nespēja pieņemt budžeta grozījumus, jums ir ticība, ka spēs pieņemt divu nedēļu laikā par ievērojami lielāku samazinājumu?

V.Zatlers: Šodien visas iesaistītās puses, kas ir, vēlreiz uzsvēršu, ļoti svarīgi – arī sociālie partneri, pašvaldības, Tirdzniecības un rūpniecības kamera, iestājās par to, lai strādātu vienoti valsts labā. Tātad būs mazāk konfliktu, darbs būs vairāk koncentrēts uz rezultātu, nevis strīdiem.

 

 

Valsts prezidenta preses dienesta preses brīfinga transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, koalīcijas partiju frakciju vadītājiem, LTRK, LDDK, LBAS un LPS pārstāvjiem 2009.gada 8.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!