• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām Konkurences likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2009., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām publisko iepirkumu procedūrās

Vēl šajā numurā

04.06.2009., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām Konkurences likumā


 

Lai uzlabotu konkurences uzraugu iespējas vērsties pret mazumtirgotājiem, kas ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija plāno sagatavot izmaiņas Konkurences likumā. Par to 21.maijā pēc diskusijas ar iesaistītajām pusēm vienojās komisijas deputāti.

Pagājušajā gadā tirgotājiem tika noteiks aizliegums izmantot dominējošo stāvokli tirgū un ražotājiem uzspiest netaisnīgus līguma nosacījumus. Bet, kā izrādās, problēma joprojām pastāv, jo tiek atrasti veidi, kā prasības apiet, secināja komisijas priekšsēdētāja biedrs Vents Armands Krauklis.

Lai rastu piemērotāko risinājumu, turpināsim konsultācijas ar visām iesaistītajām pusēm un tad lemsim par konkrētiem priekšlikumiem likuma grozījumiem, rezumēja V.A.Krauklis.

Analizējot mazumtirgotāju līgumus ar preču piegādātājiem, Konkurences padome atklājusi, ka joprojām pastāv nesamērīgi lielas atšķirības starp līdzīgu piegādātāju pienākumiem. Tāpat, lai apietu likumā noteiktos ierobežojumus, netaisnīgie noteikumi un maksājumi tiek pārsaukti citos vārdos, informēja Konkurences padomes priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme.

Piemēram, būtiski pieaugusi maksa par tirgotāju loģistikas pakalpojumiem, turklāt dažādiem uzņēmējiem tā ir ļoti atšķirīga. Tāpat ražotāji ziņo, ka parādījusies maksa par preču pārvadāšanas platēm, kas sākušas regulāri salūzt, ilustrēja I.Jaunzeme, atbildot uz deputātu lūgumu skaidrot, kā tieši tirgotāji īsteno netaisnīgos noteikumus pret piegādātājiem.

Arī komisijas deputāts Dzintars Zaķis apliecināja, ka ir saņēmis uzņēmēju sūdzības. Tirgotāji pieprasa maksājumus, kas kopš 2008.gada oktobra ir aizliegti. Tie faktiski saglabājas, taču tiek pārdēvēti citādi.

Šobrīd Konkurences likumā uzskaitītas konkrētas aizliegtās darbības, taču mazumtirgotāji ir atraduši veidus, kā juridiski korekti aizliegumus neievērot. Tā kā visus gadījumus nav iespējams paredzēt, konkurences uzraugi rosina aizliegumu sarakstu atstāt atvērtu.

Savukārt Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) rosina Konkurences likumā noteikt īsākus termiņus, kuros tirgotājam ar ražotāju jānorēķinās par svaigu pārtikas produktu realizāciju. Naudas aprite notiek lēni, un lauksaimnieki tādējādi kreditē tirgotājus, pauda LOSP pārstāvis.

Tirgotāju pārstāvji norādīja, ka Konkurences likuma izmaiņas ir spēkā tikai pusgadu un diez vai tas ir pietiekami ilgs laiks, lai izvērtētu to ietekmi. Savukārt, ja tiks paplašināts to darbību saraksts, par ko Konkurences padome var sodīt, nosacījumi būs neskaidri un pakļausies interpretācijas iespējām.

Uzņēmuma “Maxima Latvija” preses sekretārs Ivars Andiņš norādīja, ka viņu veikalos 80 procenti svaigo pārtikas produktu ir vietējās izcelsmes. Gadā uzņēmums nodokļos samaksā 44 miljonus latu, un tā rentabilitāte ir tikai trīs procenti. Tā vietā, lai vērstos pret tirgotājiem, pašiem ražotājiem vajadzētu darboties efektīvāk, uzskata I.Andiņš.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!