• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apvienoto Nāciju Organizācijas nams Latvijā : simbols. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.1999., Nr. 233 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19262

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbu sāk Latvijas Republikas jaunais Ministru kabinets

Vēl šajā numurā

17.07.1999., Nr. 233

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apvienoto Nāciju Organizācijas nams Latvijā : simbols

ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans:

 

Vēstījums sakarā ar ANO nama atklāšanu Latvijā 1999.gada 16.jūlijā

 

Man ir patiess prieks apsveikt sakarā ar šo izcilo notikumu. Atklājot ANO namu Rīgā, Apvienoto Nāciju saimes pārstāvjiem Latvijā tagad būs vienots atbalsta punkts, lai koordinētu savu darbu, īstenojot kopīgus miera un attīstības mērķus.

Ļoti piemēroti dēvēt šo centru par ANO namu. Doma par visām nācijām kopīgu mītni, ANO hartas ievadvārdiem sakot, namu "mums, pasaules tautām", kuras dzīvo zem viena jumta un kuras vieno kopīga organizācija, palīdz skaidrāk izprast koncepciju, saskaņā ar kuru tika izveidotas Apvienotās Nācijas. Apvienoto Nāciju nama izveide Rīgā ir šāda skatījuma turpinājums. Tas, ka šī skaistā celtne, ir tik ļoti saistīta ar bagāto Latvijas tautas vēsturi un kultūru un dāsni atvēlēta starptautiskam mērķim, manuprāt, ir nepārprotams simbols. Tas parāda, kā tauta var godāt savas tradīcijas un kultūru, vienlaikus saglabājot atklātu un iecietīgu attieksmi pret citām tautām un tradīcijām. Latvijas tautai vajadzētu lepoties par to.

Nozīmīgi ir arī tas, ka šis notikums risinās tūkstošgades mijā. Atskatoties pagātnē, gan Latvija, gan arī Apvienoto Nāciju Organizācija var justies gandarīta par milzīgo progresu, kāds sasniegts kopš 1991.gada. Tomēr vienlaikus mums jāgatavojas tālākai darbībai. Apvienotās Nācijas pastāv arī tāpēc, lai palīdzētu Latvijai tās pārejas procesā uz demokrātiju un tirgus ekonomiku. Mēs augstu vērtējam un atbalstām jūsu politiskās un ekonomiskās reformas, un es ceru, ka jūs aizvien vairāk izmantosit šīs organizācijas piedāvātās iespējas un prasmi, turpinot virzīties uz priekšu šajā procesā. Mēs augstu vērtējam arī Latvijas nozīmīgo palīdzību Apvienotajām Nācijām, piedaloties miera uzturēšanas operācijās un veicinot reģionālas sadarbības centienus. ANO nama atklāšana iezīmē vēl vienu soli šajās abpusēji izdevīgajās partnerattiecībās. Šīs telpas izmantos vairākas ANO struktūrvienības, īstenojot mērķus, kas aptvers daudzveidīgus ANO darbības aspektus. Saskaņojot savu darbību, tās sniegs priekšstatu sabiedrībai par jaunām Apvienotajām Nācijām, par vienotu organizāciju, kas visā pasaulē strādā miera, taisnīguma un globāla labuma vārdā.

Ļaujiet man pateikties Latvijas valdībai par palīdzību, dodot iespēju ANO izmantot šo izcilo ēku, un ANO darbiniekiem par viņu lielo darbu. Mans šīsdienas vēstījums ir novēlējums jūsu turpmākām partnerattiecībām. No ANO nama Rīgā sadarbībā ar mūsu galveno mītni Ņujorkā, Ženēvā un citur varam veidot pasauli par drošāku, labāku mājvietu visiem cilvēkiem. Novēlu jums vislielākos panākumus, uzsākot darbu jaunajā ANO namā.

N2.JPG (17731 BYTES)              &n N3.JPG (16624 BYTES)
Vakar, 16.jūlijā, ANO ģenerālsekretāra vietnieks Vladimirs Petrovskis un Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pie ANO mītnes Vecrīgā, Pils ielā 21

Valsts prezidente vaira Vīķe–Freiberga:

Uzruna, atklājot ANO māju Rīgā 1999.gada 16.jūlijā

 

Cienījamais Petrovska kungs, augstie viesi, dāmas un kungi!

Man ir liels prieks un gods piedalīties ANO mājas Latvijas Republikā atklāšanas ceremonijā un apsveikt Petrovska kungu kā Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāra vietnieku un Apvienoto Nāciju Organizācijas Ženēvas biroja ģenerāldirektoru. Šī diena, neapšaubāmi, iezīmē jaunu lappusi attiecībās starp Latviju un ANO, jo Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas var lepoties ar to, ka tās teritorijā ir izveidota ANO māja. Mēs to uzskatām par simbolisku soli, kas ved Latviju tuvāk pasaules sabiedrībai ar Apvienoto Nāciju starpniecību, un kā atkārtotu Latvijas apņemšanos strādāt miera, kultūras, attīstības un demokrātijas labā.

Pati māja ir unikāls arhitektūras piemineklis, kas lieliski iekļaujas Rīgas pilsētas vēsturiskās daļas vispārējā stilā un ainavā. Un tikai pirms gada jūnijā UNESCO ģenerāldirektors Federiko Majora kungs atklāja plāksni dažus simt metrus no šīs vietas Doma laukumā, pavēstot par Rīgas vecpilsētas iekļaušanu prestižajā Pasaules mantojuma sarakstā. Kad pagājušogad notika minētā ceremonija, šai konkrētajai mājai ne tuvu nebija tas izskats, kas piesaista jūsu skatu tagad. Šodien, tieši pēc viena gada, šis skaistais restaurētais nams, poētiski izsakoties, ir uzskatāms par šīs pilsētas un visas Latvijas acīm uz pasauli. Un es vēlētos izteikt pateicību visiem cilvēkiem, un it sevišķi ANO valsts komandai, par enerģiju un laiku, ko viņi ieguldījuši, sniedzot palīdzību Latvijas iestādēm šajā projektā.

Atskatoties uz 1991.gadu, tikai pirms 8 gadiem, kad Latvija kļuva par Apvienoto Nāciju Organizācijas locekli, jāteic, ka sadarbība un mijiedarbība starp Latviju un ANO ir bijusi ļoti intensīva un vērtīga abām pusēm. Mēs esam iemācījušies iepazīt viens otru, būt partneriem un draugiem, kopā stāties pretim nākamā 21.gadsimta izaicinājumiem un draudiem.

Šais astoņos gados Latvija ir pierādījusi sevi kā uzticamu partneri, gatavu risināt problēmas, kas ietekmē visas pasaules sabiedrību. Latvija kā maza valsts vienmēr ir veltījusi nopietnu uzmanību nozīmīgajiem procesiem, kas notiek pasaules mērogā. Miers nenoliedzami ir viens no vissvarīgākajiem to vidū. Mūsu aktīvā dalība miera uzturēšanas operācijās Balkānos ir tikai viens piemērs mūsu saistībām attiecībā uz stabilu un nepārtrauktu attīstību visā pasaulē.

Aukstā kara beigas diemžēl nenovērsa daudzas problēmas, ar ko saskaras pasaules sabiedrība. Vēl aizvien pastāv ļoti liels skaits šādu problēmu: nabadzība, bezdarbs, nevienlīdzīgs resursu sadalījums, un tie visi turpina būt nopietni faktori, Mums jādarbojas kopā un jāizstrādā pamatotas stratēģijas, lai risinātu šos izaicinājumus. Latvija uzskata ANO reformas, ieskaitot ANO māju izveidošanu, par vienu no soļiem šajā virzienā.

Mēs esam pateicīgi Apvienoto Nāciju Organizācijai par sniegto palīdzību mūsu neatkarības nostiprināšanā, demokrātijas un tirgus ekonomikas atjaunošanā. Uzskatām, ka ANO mājas atvēršana Latvijā dos jaunu stimulu attiecību intensifikācijai starp Latviju un ANO.

Mēs arī pirms tam esam bijuši liecinieki ļoti sekmīgai sadarbībai starp dažādām ANO institūcijām Latvijā un abu pušu sponsoru kopīgu projektu īstenošanai mūsu valstī. Es esmu pārliecināta, ka visu šo institūciju apvienošana zem viena jumta šajā brīnišķīgajā Rīgas daļā turpmāk nostiprinās šīs saiknes.

Nobeigumā atļaujiet man novēlēt ANO mājai un tās personālam visu to labāko viņu darbībā Latvijas Republikā un apsolīt visu atbalstu no mūsu valsts puses, kas būs nepieciešams, lai nodrošinātu pēc iespējas efektīvāku ANO mājas darbu.

Valsts prezidenta preses dienests

 

ANO ģenerālsekretāra vietnieka Vladimira Petrovska preses konferencē:

N1.JPG (26291 BYTES) ANO ģenerālsekretāra vietnieks Vladimirs Petrovskis, bij. ārlietu ministrs Valdis Birkavs un Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO Ženēvā Romāns Baumanis

 

ANO ģenerālsekretāra vietnieks Vladimirs Petrovskis:

— Man šī vizīte Rīgā ir ļoti patīkama un būtiska. Ļoti liels notikums ir šodien atklātais ANO nams Rīgā. Sakarā ar šo svinīgo notikumu ANO ģenerālsekretārs lūdza nodot sveicienus un teica, ka ANO nams ir sava veida simbols šajā pārmaiņu pilnajā laikā, kas simbolizē to, kā cilvēki, nezaudējot savu neatkārtojamību un individualitāti, spēj izveidot atklātu, visiem pieņemamu un demokrātisku sabiedrību. ANO mērķis ir kalpot atvērtām, demokrātiskām valstīm, apgūstot un daloties unikālajā starptautiskajā pieredzē. Šodien mums visiem ir vajadzīgs miers, drošība, ekonomiska un sociāla stabilitāte. Taču mums ir jāzina, kā to panākt, un atbildi var meklēt ANO uzkrātajā starptautiskajā pieredzē. Es vienmēr salīdzinu ANO normas un standartus un to lietojumus ar starptautiskajām autovadītāja tiesībām — noteikumi visiem ir vienādi, kaut arī mašīnas un ceļi ir dažādi. Šodien man bija iespēja tikties ar Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, parlamentāriešiem, Saeimas priekšsēdētāju. Mēs novērtējam Latvijas sadarbību ar ANO, it īpaši miera uzturēšanas jomā. Mēs esam ļoti ieinteresēti labā sadarbībā ar Baltijas reģionu, un es gribētu uzsvērt, ka Latvija ir ļoti atvērta valsts.

 

Latvijas Republikas tieslietu ministrs Valdis Birkavs:

— Man ir liels prieks, ka manas ārlietu ministra pilnvaras beidzas laikā, kad tiek atvērta ANO māja Rīgā. Tas ir nobeigums pamatīgam darba posmam. Man ir liels prieks, ka Petrovska kungs ir ieradies vizītē Latvijā un piedalījās ANO mājas atklāšanā. Taču galvenais nav ēkā, bet gan cilvēkos, kas tajā strādās. Tās būs dažādas ANO institūcijas. Ar šo mēs esam tālu priekšā citām valstīm. ANO mājas atklāšana ir apliecinājums tam, ka mēs domājam nevis vakardienas, bet gan rītdienas kategorijās. Mums ir iespējas pārvērsties par reģionālo ANO darbības koordinācijas centru.

 

Tad Vladimirs Petrovskis atbildēja uz žurnālistu jautājumiem:

— Viena no galvenajām ANO funkcijām ir raudzīties, lai nevienā valstī netiktu pārkāptas cilvēktiesības. Kāda, jūsuprāt, ir situācija cilvēktiesību jomā Latvijā?

V.Petrovskis:

— Cilvēktiesību jautājumi ir ANO augstā komisariāta cilvēktiesību jomā uzmanības centrā. Mēs uzskatām, ka ik valstij ir savas īpatnības, bet tajā pašā laikā likumiem ir jāatbilst starptautiskajām normām un rekomendācijām. Kā piemēru te varētu minēt Valodas likumu, kuru jūsu Valsts prezidente nodeva vēlreizējai caurlūkošanai.

— Kādi ir galvenie ANO uzdevumi?

V.Petrovskis:

— Viens no galvenajiem ANO pamatuzdevumiem ir rūpēties par miera un drošības saglabāšanu pasaulē. Mēs gribam cilvēkus pasargāt no konfliktiem, slimībām, nabadzības un depresijas. Tāpat mūsu mērķis ir pārvarēt dziļo plaisu, kas šķir bagātos no nabagajiem.

— 80. gados, piedaloties Jūrmalas dialogos, jūs atteicāties atzīt Baltijas valstu okupāciju, vai tagad jūsu domas ir mainījušās?

V.Petrovskis:

— Tolaik tas bija tikai viens no pirmajiem atklātajiem dialogiem, un šodien mūsu skats uz vēsturi ir mainījies. Taču es gribētu uzsvērt, ka vēsturi nevar apskatīt un vērtēt tikai melnbaltās krāsās, vēsture — tā ir krāsaina mozaīka.

— Kādi varētu būt ANO pasākumi pilsoniskās saskaņas nodrošināšanai Latvijā?

V.Petrovskis:

— Ir jāizveido integrēta sabiedrība, es šeit domāju ne tikai nacionālo, bet arī sociālo integrāciju. Mēs visi esam vienas lidmašīnas, vārdā Zeme, pasažieri, mums ir kopēji uzvedības noteikumi, neraugoties uz katra pasažiera individualitāti, kas netiek pazaudēta.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

 

Vecrīgā — nu mums sava ANO mītne

13.gadsimtā tur atradās bīskapa sēta, pēc sešpadsmitā gadsimta ugunsnelaimes — mājas un noliktavas, 1698. gadā Pils ielas 21. nams pacēlās savā tagadējā izskatā. Mājā bez latviešiem saimniekojuši zviedri, krievi, vācieši, tā kalpojusi gan kā skola, gan kā kantoris. Pavisam jauna dzīve ēkai sākusies vakar, 16.jūlijā, kad, klātesot Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai, ANO ģenerālsekretāra vietniekam Vladimiram Petrovskim, ANO pastāvīgās pārstāvniecības Latvijā vadītājam Janam Sandam Sorensenam, Saeimas deputātiem, valdības pārstāvjiem, diplomātiskajam korpusam, nozīmīgākajiem ANO sadarbības partneriem Latvijā un daudziem citiem, svinīgi tika atklāts ANO nams. Tajā tagad tiks apvienotas visas oficiāli pārstāvētās ANO organizācijas Latvijā — ANO pastāvīgā koordinatora birojs, ANO Attīstības programma (UNDP), ANO komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR), Pasaules veselības organizācija (WHO), ANO Starptautiskā narkotiku kontroles programma (UNDCP) un Starptautiskās migrācijas organizācijas Rīgas birojs (IOM). Rudenī darbu uzsāks arī ANO Informācijas centrs, kas apkopos un visiem interesentiem sniegs informāciju par ANO darbību Latvijā un pasaulē.

ANO nama atklāšanas ceremonijā, dodot vārdu Valsts prezidentei, ANO pastāvīgās pārstāvniecības Latvijā vadītājs J.S.Sorensens izteica savu prieku un pagodinājumu, ka Valsts prezidentes pirmais sabiedriskais pienākums saistībā ar starptautiskajām organizācijām ir piedalīšanās ANO nama atklāšanā.

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga Pils ielas 21. nama pārtapšanu par ANO mītni nodēvēja par jaunu lappusi Latvijas un ANO attiecībās, par simbolisku soli Latvijas tālākā gaitā uz mieru, labklājību un demokrātiju. Valsts prezidente atgādināja, ka tikai pirms gada UNESCO ģenerālsekretārs Federiko Majors Doma laukumā pie kāda nama atklāja plāksni, kas apliecināja šīs celtnes vērtību kā starptautiskas nozīmes arhitektūras raudzei piederīgu. Tagad Rīgā ir nams, kura vārds izskanēs pasaulē ar savu starptautiski nozīmīgo saturu. Valsts prezidente pateicās gan Latvijas, gan ANO pārstāvjiem par kopīgā projekta veiksmīgo realizāciju. "Tagad Rīgā ir nams, kura pārvērtības viena gada laikā simbolizē Latvijas valsts izaugsmi un attīstību neatkarības laikposmā," uzsvēra V.Vīķe–Freiberga. Atgādinādama, ka Latvija ir maza zeme, Valsts prezidente akcentēja mūsu republikas interesi un piedalīšanos visas pasaules problēmu risināšanā, kā piemēru minot Latvijas pārstāvju dalību Kosovas konflikta noregulēšanā. Par galveno problēmu risināšanas veidu uzskatot auglīgu sadarbību, Valsts prezidente vēlēja saskaņu un veiksmi gan visām ANO pārstāvētajām organizācijām, gan Latvijas pusei.

Latvijas ANO nama atklāšanā kā ANO ģenerālsekretāra Kofi Anana pārstāvis bija ieradies ANO ģenerālsekretāra vietnieks Vladimirs Petrovskis, kas nolasīja arī K.Anana vēstījumu ( "LV" publicē atsevišķi ). ANO nama atklāšanu augstā amatpersona vērtēja kā ļoti nozīmīgu gan Latvijas, gan Ženēvas skatījuma perspektīvā un teica, ka tas ir paraugs citām tautām un valstīm. V.Petrovskim tika parādīts gods, uzticot atklāt plāksni ar ANO nama vārdu un pirmajam atvērt skaistās un nozīmīgās ēkas durvis.

Uzņemot pirmos viesus, ANO pastāvīgās pārstāvniecības vadītājs J.S.Sorensens atzīmēja Latvijas valdības un ANO organizāciju daudzos sadarbības aspektus. Kā īpaši svarīgas viņš minēja trīs lietas. Pirmkārt, nav iespējams iedomāties labāku un piemērotāku darba vietu kā skaistā Vecrīga. Arī 17.gadsimtā celtais nams beidzot ir atguvis to izskatu un statusu, ko ir pelnījis. Otrkārt, tas ir sasniegts, tikai pateicoties saskaņai un savstarpējai sapratnei. Kā piemēru tam J.S.Sorensens minēja visus atklāšanas ceremonijā sapulcējušos cilvēkus, kas pārstāv visdažādākās organizācijas un institūcijas. "Šis nams nav domāts tikai mums, ANO ļaudīm, tas ir kopīgam darbam visiem," apliecināja J.S.Sorensens. Treškārt, sadarbībā starp Latviju un ANO sasniegtas daudzas lietas, ar kurām var lepoties kā Latvijas valsts, tā arī ANO.

Valdis Birkavs, kas idejas par vienotu ANO namu rašanās un realizācijas laikā bija Latvijas ārlietu ministrs, ēkas atklāšanas ceremonijā piedalījās jau kā tieslietu ministrs. Pateikdamies visiem, kas piedalījušies un palīdzējuši projekta īstenošanā, ar kura līdzdalību tapusi ANO pils, kā to nosauca V.Birkavs, viņš uzsauca tostu, kas vienlaikus izsaka nama misiju: "Par jums, par mums, par Latviju, par starptautisko sadarbību!"

Liena Pilsētniece, "LV" iekšlietu redaktore Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

N8.JPG (21879 BYTES) N4.JPG (22308 BYTES) N5.JPG (23984 BYTES)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, ANO pastāvīgās pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jans Sands Sorensens un ANO ģenerālsekretāra vietnieks, ANO Ženēvas biroja ģenerāldirektors Vladimirs Petrovskis Draudzīgā sarunā: Tieslietu ministrs (bijušais ārlietu ministrs) Valdis Birkavs, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš un Vladimirs Petrovskis ... ... ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Dānijā un Islandē (bijušais ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks ANO Ņujorkā) Aivars Baumanis un Vladimirs Petrovskis

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!