• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par globālo finanšu krīzi un situācijas stabilizēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2009., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192617

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautisko aizdevēju vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

29.05.2009., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par globālo finanšu krīzi un situācijas stabilizēšanu


 

28.maijā Eiropas Savienības (ES) un Dienvidaustrumāzijas Nāciju asociācijas (ASEAN) ārlietu ministru sanāksmes ietvaros Pnompeņā, Kambodžā, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās ministru diskusijā par globālo finanšu krīzi, tās ietekmi uz Eiropas un Āzijas valstu ekonomikām, kā arī nacionāla, reģionāla un starptautiska līmeņa pasākumiem pēc iespējas drīzākai finansiālās situācijas stabilizēšanai.

Savā uzrunā M.Riekstiņš uzsvēra starptautiskās sabiedrības sadarbības nozīmi, tostarp nacionālo valdību pieņemto lēmumu un starptautisko organizāciju ekonomikas atveseļošanas plānu koordināciju, lai kopīgiem spēkiem stabilizētu ekonomisko situāciju visā pasaulē. “Ņemot vērā, ka šī finanšu krīze nepieredzētos apjomos skar visas valstis, lēmumiem, ko pieņem starptautiskā sabiedrība, tostarp G8 vai G20 formātā, būtu jābūt balstītiem uz pēc iespējas visaptverošām konsultācijām ar maksimāli daudziem partneriem, lai nerastos iespēja potenciāli apšaubīt pieņemto lēmumu leģitimitāti. Realitāte liecina, ka pašreizējā krīze neaizsākās tajās valstīs, no kurām dažas šobrīd izjūt vissmagāko krīzes ietekmi,” uzsvēra M.Riekstiņš.

Vienlaikus Latvijas ārlietu ministrs norādīja: pašreizējā situācijā būtiski ir apzināties, ka protekcionisma tendences atsevišķās valstīs var tikai padziļināt globālo krīzi, līdz ar to visām iesaistītajām pusēm vajadzētu veicināt starptautisko tirgu atvērtību, kā arī panākt progresu Pasaules tirdzniecības organizācijas daudzpusējās tirdzniecības Dohas sarunu raunda virzībā.

M.Riekstiņš atzīmēja arī nepieciešamību veicināt finanšu tirgu un sabiedrības uzticību starptautisko organizāciju un valdību pieņemtajiem lēmumiem ekonomikas stabilizācijas jomā.

ASEAN 17.ārlietu ministru sanāksmē 27. un 28.maijā tika pārrunātas aktuālās norises Eiropas Savienībā, kā arī Dienvidaustrumāzijas reģionā, kā arī ES–ASEAN rīcības plāna 2009. un 2010.gadam īstenošana un turpmākā sadarbība, tostarp cīņā pret terorismu, cilvēku tirdzniecību, netradicionāliem drošības draudiem, enerģētiskās un pārtikas drošības jomā, masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanā, kā arī klimata pārmaiņu un vides aizsardzības jautājumos.

ASEAN dalībvalstis ir Bruneja, Kambodža, Indonēzija, Laosa, Malaizija, Mjanma/Birma, Filipīnas, Singapūra, Taizeme un Vjetnama. Nākamā ES–ASEAN ārlietu ministru sanāksme plānota 2010.gadā Eiropā.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!