• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Akadēmiskās bibliotēkas reorganizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2009., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192501

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu likumu, kas regulētu elektroenerģijas ražošanu

Vēl šajā numurā

28.05.2009., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Akadēmiskās bibliotēkas reorganizāciju


 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 19.maijā, apmeklējot Latvijas Akadēmisko bibliotēku (LAB), atkārtoti vērsās pret bibliotēkas krājumu pārvietošanu, pirms uzbūvēta jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka.

 “Latvijas Akadēmiskā bibliotēka glabā unikālas vērtības, un tās zinātniskais ieguldījums ir ārkārtīgi nozīmīgs,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dukšinskis. Lai mainītu bibliotēkas iekšējo struktūru, šis plāns vispirms jāizvērtē speciālistiem. Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) nevajag steigties ar klajiem paziņojumiem, norādīja J.Dukšinskis.

Jebkura seno krājumu pārvietošana būtu dārga un laikietilpīga. Piemēram, kad 1991.gada rudenī bibliotēkai tika nodota ēka Rūpniecības ielā, aktīva krājumu pārvietošana turpinājās pusotru gadu, un tikai 1993.gada pavasarī tā bija pieejama apmeklētājiem, informēja LAB sastāvā esošās Misiņa bibliotēkas vadītāja Anna Šmite.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks apliecināja, ka ar LAB izveidojusies cieša un laba sadarbība. Taču ņemot vērā ēku stāvokli un nepiemērotos apstākļus, kādos glabājas abu bibliotēku krājumi, labi vien, ka vismaz pagaidām tie glabājas dažādās vietās, pauda A.Vilks.

IZM pārstāvji skaidroja, ka tiek domāts par mainītu bibliotēkas pārraudzības modeli un bibliotēkas vadības optimizāciju, taču nav plānota bibliotēkas fonda pārvietošana.

 “Slikti, ka sabiedrība šajā jautājumā ir satracināta. Tas nozīmē, ka valsts iestādes diskusiju nav spējušas ievirzīt konstruktīvā gaisotnē. Loģiska ir vēlme sakārtot vadību, bet krājumu pārvietošana nav pieļaujama,” atzina komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis.

Savukārt komisijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule norādīja, ka diez vai ir lietderīgi par optimizāciju runāt abstrakti. “Lai neturpinātos situācija, ka kāds kaut ko ir dzirdējis, jāveido profesionāla diskusija un optimizācija jāveic pārdomāti. Papildu līdzekļi nepieciešami visai izglītības un zinātnes nozarei kopumā, bet neticu, ka naudu šai bibliotēkai nevar atrast,” teica deputāte.

IZM nācās uzklausīt arī deputātu pārmetumus par nelietderīgu naudas izlietošanu. Komisijas deputāts Jakovs Pliners atgādināja, ka ministrija samaksājusi 40 tūkstošus latu par vienu iepirkuma nolikumu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!