• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par skolotāju likmēm, algām un sociālo aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2009., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192400

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par Krasta apsardzes dienesta darbu

Vēl šajā numurā

26.05.2009., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par skolotāju likmēm, algām un sociālo aizsardzību

 

25.maijā pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska iniciatīvas rīkotajā izglītības un zinātnes ministres un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) trīspusējā sarunā tika panākta vienošanās, ka tuvāko nedēļu laikā valdība, Izglītības ministrija un LIZDA sagatavos vienošanos, kurā tiks fiksēti šābrīža budžeta izdevumu samazināšanas nosacījumi, kam terminēti piekrīt visas puses. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka šobrīd realizējamie pasākumi, kas skars skolotājiem noteikto likmju palielināšanu (no 21 līdz 24 kontaktstundām) un pamatalgas diapazona noteikšanu (no 310 līdz 380 latiem), ir vērsti uz to, lai pēc iespējas tiktu saglabātas skolotāju darba vietas un iespējami mazāk pedagogiem nāktos zaudēt darbu.

Vienošanās projektā bez jau minētajiem pasākumiem skolotāju darba samaksā plānots ietvert arī punktu, kas nosaka, ka arodbiedrības piekrīt uz laiku apturēt pedagogu darba samaksas programmas realizāciju. Vienlaikus arodbiedrības aicina dokumentam pievienot punktus par pedagogu sociālo aizsardzību bezdarba gadījumā, kā arī par nepieciešamību paātrināt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu izmantošanu pedagogu papildu apmācībā un pārkvalifikācijā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis principiāli atbalstīja šādas vienošanās nepieciešamību un aicināja IZM sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādāt šīs vienošanās finanšu pamatojumu, lai dokumentā ietvertie mērķi būtu reāli izpildāmi. “Valdība ir gatava pie šādas vienošanās strādāt un to arī parakstīt. Tā ir jāvirza kontekstā ar budžeta grozījumiem. Galvenais uzdevums šobrīd ir rast risinājumus tam, lai pēc iespējas mazāk pedagogu Latvijā zaudētu darbu,” tikšanās laikā uzsvēra V.Dombrovskis.

Premjers sarunā vairākkārt uzdeva ministrijas pārstāvjiem jautājumu par to, cik skolotāju varētu zaudēt darbu un cik skolu varētu tikt slēgtas, tomēr konkrētus skaitļus šobrīd ministrija atteicās minēt. Ministre T.Koķe paskaidroja, ka IZM noteiks, cik lielu naudu katrā pašvaldības teritorijā vienam bērnam valsts piešķirs. Bet jaunievēlētajām pašvaldībām būs secīgi jālemj par skolu tīklu savā teritorijā. Ir skaidrs, ka, realizējot principu “nauda seko skolēnam”, mazāk apdzīvotās lauku teritorijās uz vienu bērnu tiks piešķirtas lielākas naudas summas nekā pilsētās, kur skolu pieejamība ir daudzkārt lielāka un infrastruktūra sakārtotāka.

Ministru prezidents V.Dombrovskis sarunas nobeigumā apņēmās turpmāk personīgi sekot līdzi reformu norisēm izglītības nozarē, kā arī tikties ar arodbiedrībām, ja tās šādu ierosinājumu izteiks. Arodbiedrību pārstāvji apliecināja, ka sarunu procesā, kas šobrīd notiek ar valdību, nekādas protesta aktivitātes neiniciēs un neatbalstīs.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!