• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Apvienoto Arābu Emirātu ārlietu ministra vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2009., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192275

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.05.2009., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Apvienoto Arābu Emirātu ārlietu ministra vizīti

 

01.JPG (22238 bytes)
Vakar, 21.maijā, pirmo reizi Latvijas vēsturē oficiālā vizītē Rīgā uzturējās Apvienoto Arābu Emirātu ārlietu ministrs šeihs Abdullāhs bin Zajīds Alnahjāns. Vizītes laikā augstais viesis (attēlā pa kreisi), parādot cieņu Latvijas tautai, kopā ar Latvijas Republikas ārlietu ministru Māri Riekstiņu nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Tiekoties ar ārlietu ministru

21.maijā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) ārlietu ministru šeihu Abdullāhu bin Zajīdu Alnahjānu, kurš vienas dienas oficiālā vizītē uzturējās Latvijā.

Ministri apsprieda abu valstu divpusējo attiecību padziļināšanas perspektīvu. M.Riekstiņš atzīmēja, ka Latvija AAE vērtē kā nopietnu sadarbības partneri reģionā, vienlaikus uzsverot nerezidējoša Latvijas vēstnieka nozīmēšanu, kas būs kā papildu impulss valstu attiecību stiprināšanā.

M.Riekstiņš akcentēja ekonomiskās sadarbības ar AAE potenciālu. Viņš norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta veicināt tās atpazīstamību AAE, kas nākotnē varētu kļūt par nozīmīgu Latvijas produktu eksporta noieta tirgu, attīstot sadarbību tādās jomās kā tranzīts, tūrisms, pārtikas pārstrāde, kā arī celtniecības nozare. Kā papildu iespēja ekonomiskajai sadarbībai tika apspriesta vēja enerģijas parka attīstība.

Puses vienojās par Latvijas biznesa pārstāvju delegācijas iespējamo vizīti uz AAE.

Sarunas laikā uzmanība tika pievērsta ceļošanas atvieglošanas nosacījumu ieviešanai Latvijas pilsoņiem. M.Riekstiņš atzīmēja, ka pēdējos gados ievērojami pieaudzis Latvijas tūristu skaits AAE, pērn sasniedzot 10 000. To veicina arī “airBaltic” tiešie reisi Rīga–Dubaija.

AAE ārlietu ministrs informēja par pieteikto kandidatūru Starptautiskajā atjaunojamo energoresursu aģentūrā (International Renewable Energy Agency), lai galveno pārvaldi izveidotu Masdaras pilsētā, AAE. Latvijas puse pozitīvi novērtēja AAE iniciatīvu, informējot, ka par šo jautājumu valdībā vēl tikai gaidāma diskusija.

M.Riekstiņš ar AAE ārlietu ministru tikās pagājušā gada septembrī ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā.

Šī ir pirmā AAE ārlietu ministra, kā arī pirmā Līča valstu reģiona amatpersonas oficiālā vizīte Latvijā.

Latvijas un Apvienoto Arābu Emirātu diplomātiskās attiecības tika nodibinātas 1995.gada 18.septembrī. Abu valstu attiecības ir draudzīgas, bet ciešāku sadarbību līdz šim kavējis lielais ģeogrāfiskais attālums un atšķirības kultūras un vēsturiskajā pieredzē. Ar iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) Latvija piedalās kopējā ES un Līča sadarbības padomes (Gulf Cooperation Council) dialogā, kurā darbojas arī AAE.

AAE ārlietu ministrs apmeklē Latviju plašākas reģionālās vizītes Eiropā ietvaros. Jau 21.maija vakarā šeihs Abdullāhs bin Zajīds Alnahjāns devās uz Viļņu, lai oficiālā vizītē apmeklētu Lietuvu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

02.JPG (7620 bytes)Tiekoties ar Ministru prezidentu

21.maijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) ārlietu ministru Viņa augstību šeihu Abdullāhu bin Zajīdu Alnahjānu (attēlā).

Tikšanās laikā Ministru prezidents V.Dombrovskis aicināja attīstīt abu valstu ekonomisko sadarbību tādās jomās kā tranzīts un loģistika, uzsverot Latvijas kā reģionālā tranzīta centra nozīmi, kas savieno Ziemeļeiropu ar Krieviju un NVS valstīm. Viņa augstība šeihs Abdullāhs bin Zajīds Alnahjāns bija vienisprātis par ekonomiskās sadarbības potenciālu, uzsverot tieši Latvijas ģeogrāfiskās priekšrocības un Rīgas lidostas attīstības iespējas.

V.Dombrovskis uzsvēra Latvijas ieinteresētību piesaistīt tiešās investīcijas Latvijai, attīstīt tūrismu, tirdzniecības sakarus un veicināt sadarbību atjaunojamo energoresursu un izglītības jomā. Savukārt šeihs Abdullāhs bin Zajīds Alnahjāns informēja, ka drīzumā plānots Latvijā nozīmēt AAE vēstnieku, kas abu valstu attiecībām nodrošinās jaunu līmeni. Nepieciešams arī organizēt ekspertu vizītes, lai runātu par konkrētiem sadarbības projektiem. Abas puses bija vienisprātis, ka nepieciešams attīstīt arī divpusējo līgumtiesisko bāzi, jo īpaši ekonomikas jomā.

AAE ārlietu ministrs informēja V.Dombrovski par globālās finanšu krīzes ietekmi uz Apvienoto Arābu Emirātu ekonomiku un pauda nostāju, ka ir nepieciešama kolektīva rīcība, balstoties uz G–20 valstu tikšanās reizē nolemto.

Šeihs Abdullāhs bin Zajīds Alnahjāns informēja par ambiciozajiem AAE plāniem kļūt par jaunu globālu atjaunojamās enerģijas attīstības centru, piedāvājot izvietot Starptautiskās atjaunojamo energoresursu aģentūras (IRENA) ģenerālsekretariātu Masdaras pilsētā.

Noslēgumā šeihs Abdullāhs bin Zajīds Alnahjāns uzaicināja V.Dombrovski apmeklēt Apvienotos Arābu Emirātus.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

 Tiekoties ar ekonomikas ministru

Ekonomikas ministrs Artis Kampars 21.maijā tikās ar Apvienoto Arābu Emirātu delegāciju ārlietu ministra, šeiha Abdullāha bin Zajīda Alnahjāna vadībā, kas oficiālā vizītē apmeklēja Latviju.

Tikšanās laikā ministri pārrunāja abu valstu līdzšinējo sadarbību ekonomikā, kā arī iespējas paplašināt ekonomiskos sakarus starp abām valstīm. Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) jau strādā Latvijas uzņēmēji, bet, lai šo ekonomisko sadarbību pilnveidotu, rudenī plānota Latvijas uzņēmēju delegācijas vizīte AAE.

A.bin Zajīds Alnahjāns sarunā ar ekonomikas ministru arī norādīja, ka AAE, kas aktīvi veic ieguldījumus visā pasaulē, varētu būt ieinteresēti investēt Latvijas ekonomikā.

A.Kampars ar A.bin Zajīdu Alnahjānu pārrunāja arī sadarbības iespējas enerģētikā. AAE delegācijas pārstāvji informēja par vērienīgajām iecerēm zaļo tehhnoloģiju izmantošanā, tostarp enerģijas ražošanas jomā, un informēja par tā dēvēto Masdaras iniciatīvu – Abudabi, vienā no AAE tiek veidota jauna pilsēta Masdara, kas pretendē uz pasaules mēroga zaļo tehnoloģiju attīstības centra statusu un pašas pilsētas infrastruktūra tiek veidota, izmantojot tikai zaļās tehnoloģijas.

Līdz ar to Apvienoto Arābu Emirātu pārstāvji ir ieinteresēti panākt, ka jaunizveidotās Starptautiskās atjaunojamo energoresursu aģentūras “Irena” mītne tiktu izveidota Masdarā.

Ministrs atzina, ka AAE apņemšanās zaļo tehnoloģiju attīstīšanas un izmantošanas jomā ir ļoti apsveicama, jo tās ir nākotnes tehnoloģijas, kuru nozīme globālajā ekonomikā tikai pieaugs, un arī Latvija ir ieinteresēta zaļo tehnoloģiju attīstībā. Savukārt attiecībā uz jautājumu par “Irenas” mītnes vietas izvēli, A.Kampars teica, ka Latvijas valdība nopietni apsvērs Masdaras kandidatūru, pieņemot galīgo lēmumu par “Irena” mītnes atrašanos kādā no dalībvalstīm.

 

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!