• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2009. gada 14. maija lēmums Nr. 13 "Par lietas neierosināšanu Par AAS "Baltikums" 24.04.2009. iesniegumu Nr.09-1208". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2009., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192172-par-lietas-neierosinasanu-par-aas-baltikums-24-04-2009-iesniegumu-nr-09-1208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts augu aizsardzības dienesta dienesta informācija Nr.01-08/411

Par mēslošanas līdzekļu reģistrāciju un reģistrācijas apliecību anulēšanu

Vēl šajā numurā

21.05.2009., Nr. 79

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 13

Pieņemts: 14.05.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.13

Rīgā 2009.gada 14.maijā (prot. Nr.19, 4.§)

Par lietas neierosināšanu

 

Par AAS “Baltikums” 24.04.2009. iesniegumu Nr.09-1208

Konkurences padome 30.04.2009. saņēma AAS “Baltikums” 24.04.2009. iesniegumu Nr.09-1208 Par atļaujas nesniegšanu (turpmāk tekstā – “iesniegums”), kurā norādīts sekojošais.

Saskaņā ar Zaļās kartes biroju padomes Iekšējās kārtības noteikumiem nacionālais birojs var pilnvarot jebkuru tā dalībnieku izsniegt Zaļās kartes jebkurā valstī, kurā nav atzīta nacionālā biroja. AAS “Baltikums” lūdza Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam (turpmāk tekstā – “LTAB”) sniegt atļauju no 01.01.2009. izsniegt Zaļās kartes Gruzijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. LTAB atbildējusi iesniedzējam, ka jautājums par autorizācijas izsniegšanu/neizsniegšanu tika skatīts LTAB biedru sapulcē, un 06.03.2009. biedru sapulce nolēmusi neatļaut LTAB biedriem izsniegt Zaļās kartes valstīs, kurās nav Zaļās kartes sistēmas biroja attiecībā uz šajās valstīs reģistrētajiem transportlīdzekļiem.

AAS “Baltikums” lūdz Konkurences padomei izvērtēt, vai ar minēto LTAB biedru sapulces lēmumu ir ievēroti normatīvie akti konkurences tiesību jomā.

Konkurences padome, ņemot vērā iesniegumā norādīto informāciju, 

konstatēja:

AAS “Baltikums” ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta apdrošināšanas akciju sabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003387032, kuras juridiskā adrese ir Mazā Pils iela 13, Rīga.

LTAB lēmums nepiešķirt pilnvarojumu tās biedriem izsniegt Zaļās kartes valstīs, kurās nav Zaļās kartes sistēmas biroju, attiecībā uz šajās valstīs reģistrētiem trans­portlīdzekļiem var ietekmēt tirgu vienā konkrētā obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas tirgus segmentā ārpus Eiropas Savienības teritorijas. Līdz ar to konkurence faktiski var tikt ierobežota ārpus Latvijas un arī ārpus Eiropas Savienības teritorijas. Konkrētajā gadījumā, iesniedzēja norādītajā valstī – Gruzijā.

Konkurences likuma 13.pants kontekstā ar 2.pantu un Eiropas Kopienas Dibināšanas Līguma 82.pants ir vērsts uz brīvas, godīgas un vienlīdzīgas konkurences aizsardzību, saglabāšanu un attīstību kompetencē esošajā teritorijā. Šo tiesību normu mērķis nav atsevišķu tirgus dalībnieku ekonomisko interešu aizsardzība, pat ja attiecīgais lēmums tiek pieņemts Latvijā. Faktiski konkurences tiesībās nav nozīmes noteikto darbību vietai, bet gan šo darbību potenciālo vai esošo seku ietekmes vietai.

No iepriekš minētā izriet, ka iesniegumā norādītās LTAB darbības neietekmē konkurenci Konkurences padomes kompetencē ietilpstošajā teritorijā un attiecīgi nesatur ne Konkurences likuma, ne Eiropas Kopienas Dibināšanas Līguma nosacījumu pārkāpumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padomei nav pamata vērtēt LTAB lēmumu neatļaut tā biedriem izsniegt Zaļās kartes valstīs, kurās nav Zaļās kartes sistēmas biroja, t.i., valstīs, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, attiecībā uz šajās valstīs reģistrētajiem transportlīdzekļiem, atbilstību Latvijas Republikā un Eiropas Savienībā spēkā esošajām tiesību normām konkurences jomā.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu un 23.panta ceturto prim daļu, Konkurences padome 

nolēma:

neierosināt lietu uz AAS “Baltikums” 24.04.2009. iesnieguma Nr.09-1208 pamata.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!