• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2009. gada 13. maija noteikumi Nr. 36 "Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2009., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/192010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ieteikumi Nr.37

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas izveides ieteikumi kapitālsabiedrībām, kas saņēmušas Latvijas Bankas licenci ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai

Vēl šajā numurā

19.05.2009., Nr. 77

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: noteikumi

Numurs: 36

Pieņemts: 13.05.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas noteikumi Nr.36

Rīgā 2009.gada 13.maijā

Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma “Par Latvijas Banku”  11.panta otro daļu un 39.pantu

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā Latvijas Banka izsniedz, pārreģistrē, pārraksta, aptur un anulē licenci ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai (tālāk tekstā – licence);

1.2. prasības kapitālsabiedrībām ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai;

1.3. kapitālsabiedrību, kuras saņēmušas licenci, darbības uzraudzības kārtību;

1.4. Latvijas Bankas licencēšanas komisijas darbības kārtību.

2. Noteikumi neattiecas uz krājaizdevu sabiedrībām un kredītiestādēm. Šo noteikumu izpratnē kredītiestāde ir Latvijas Republikā un citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrēta kredītiestāde, tās filiāle vai ārvalsts kredītiestādes filiāle.

3. Licencēšanas mērķis ir nodrošināt speciālo prasību izpildi, kas izvirzītas ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai kā finanšu pakalpojumam, t.sk. klientu fiziskās drošības un darījumu konfidencialitātes jomā, patērētāju tiesību ievērošanas jomā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā, kā arī nodrošināt Latvijas Republikas finanšu darījumu tirgus reputāciju komercdarbības jomā, kas saistīta ar ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu.

4. Licenci izsniedz Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrētai kapitālsabiedrībai.

5. Licence dod tiesības veikt ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu komercdarbības veidā.

6. Kapitālsabiedrība ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu komercdarbības veidā Latvijas Republikā drīkst uzsākt tikai pēc licences saņemšanas.

7. Katrai kapitālsabiedrības ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietai tiek izsniegta atsevišķa licence.

8. Licenci noformē uz Latvijas Bankas veidlapas, tajā norādot:

8.1. licences numuru;

8.2. kapitālsabiedrības firmu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi;

8.3. ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas vietas adresi;

8.4. licences izsniegšanas, pārreģistrēšanas vai pārrakstīšanas datumu un vietu;

8.5. licences derīguma termiņu.

9. Licenci paraksta Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs un Latvijas Bankas licencēšanas komisijas priekšsēdētājs, un to apzīmogo ar Latvijas Bankas reljefa zīmogu.

10. Licence stājas spēkā dienā, kad kapitālsabiedrības pārstāvis saņem licenci Latvijas Bankā, bet ne agrāk kā licencē norādītajā termiņā. Licences darbības termiņš ir pieci gadi no lēmuma par licences izsniegšanu vai pārreģistrēšanu pieņemšanas dienas.

11. Par licences izsniegšanu un pārreģistrēšanu kapitālsabiedrība maksā valsts nodevu Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā. Licences pārrakstīšana un kapitālsabiedrības dalībnieka, pārvaldes institūciju pārstāvja un prokūrista maiņas saskaņošana tiek veikta bez maksas.

12. Latvijas Banka nodrošina izsniegto, apturēto un anulēto licenču saraksta publiskošanu.

II. Latvijas Bankaslicencēšanas komisija

13. Licenci izsniedz, pārreģistrē, pārraksta, aptur, atjauno un anulē Latvijas Bankas licencēšanas komisija, kuras sastāvu apstiprina Latvijas Bankas valde.

14. Latvijas Bankas licencēšanas komisijas sastāvā ir komisijas priekšsēdētājs, komisijas priekšsēdētāja vietnieks un trīs komisijas locekļi.

15. Latvijas Bankas licencēšanas komisijas uzdevumi:

15.1. izskatīt kapitālsabiedrības iesniegumu par licences izsniegšanu, pārreģistrēšanu, pārrakstīšanu vai anulēšanu un tam pievienotos dokumentus un pieņemt attiecīgu lēmumu;

15.2. izskatīt kapitālsabiedrības iesniegumu par tās dalībnieka, pārvaldes institūciju pārstāvja vai prokūrista maiņu un pieņemt attiecīgu lēmumu;

15.3. izskatīt informāciju par pārkāpumiem kapitālsabiedrības darbībā un pieņemt attiecīgu lēmumu;

15.4. izskatīt fizisko un juridisko personu sūdzības par pārkāpumiem ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietās un pieņemt attiecīgu lēmumu.

16. Latvijas Bankas licencēšanas komisijas sēdi sasauc un vada komisijas priekšsēdētājs vai, viņa prombūtnes laikā, komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

17. Latvijas Bankas licencēšanas komisijas sēdes tiek sasauktas ne retāk kā reizi divās nedēļās.

18. Latvijas Bankas licencēšanas komisija ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās vismaz trīs komisijas locekļi, ieskaitot komisijas priekšsēdētāju vai komisijas priekšsēdētāja vietnieku. Latvijas Bankas licencēšanas komisija sēdēs balso atklāti un lēmumus pieņem ar balsu vairākumu. Ja balsu skaits sadalās līdzīgi, izšķirošā ir sēdes vadītāja balss.

III. Dokumentu izskatīšanas un lēmumu pieņemšanas kārtība

19. Kapitālsabiedrība iesniegumu licences izsniegšanai, pārreģistrēšanai, pārrakstīšanai vai anulēšanai, ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pārtraukšanai vai atsākšanai, kā arī kapitālsabiedrības dalībnieka, pārvaldes institūciju pārstāvja vai prokūrista maiņai un tam pievienotos dokumentus iesniedz Latvijas Bankas licencēšanas komisijā.

20. Kapitālsabiedrības iesniegums uzskatāms par iesniegtu dienā, kad Latvijas Bankas licencēšanas komisija saņēmusi atbilstoši šo noteikumu prasībām noformētu iesniegumu un visus šajos noteikumos minētos attiecīgā lēmuma pieņemšanai nepieciešamos dokumentus. Ja iesniegumam nav pievienoti visi šajos noteikumos minētie attiecīgā lēmuma pieņemšanai nepieciešamie dokumenti vai tajos norādītā informācija ir nepilnīga vai neprecīza, Latvijas Bankas licencēšanas komisija par to rakstiski paziņo kapitālsabiedrībai un atliek iesnieguma izskatīšanu līdz nepieciešamo dokumentu saņemšanai.

21. Latvijas Bankas licencēšanas komisijai ir tiesības pieprasīt kapitālsabiedrībai sniegt informāciju vai veikt darbības, kas nepieciešamas lēmuma pieņemšanai.

22. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pieņem lēmumu viena mēneša laikā pēc attiecīgā iesnieguma saņemšanas vai pārbaudes akta sastādīšanas. Ja objektīvu iemeslu dēļ termiņu nav iespējams ievērot, Latvijas Bankas licencēšanas komisija to var pagarināt uz laiku ne ilgāku par četriem mēnešiem no iesnieguma saņemšanas vai pārbaudes akta sastādīšanas dienas, par to rakstiski paziņojot kapitālsabiedrībai.

23. Latvijas Bankas licencēšanas komisija ne vēlāk kā piecu darbadienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas rakstiski informē kapitālsabiedrību par pieņemto lēmumu.

24. Latvijas Bankas licencēšanas komisijas lēmums stājas spēkā, kad tas paziņots kapitālsabiedrībai.

25. Latvijas Bankas licencēšanas komisijas lēmumu kapitālsabiedrība var apstrīdēt Latvijas Bankas valdē viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, iesniegumu par lēmuma apstrīdēšanu iesniedzot Latvijas Bankas licencēšanas komisijā.

IV. Prasības licences pretendentam un licencētai kapitālsabiedrībai

26. Prasības kapitālsabiedrībai, kura vēlas saņemt licenci ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai, un licencētai kapitālsabiedrībai licences darbības termiņā:

26.1. kapitālsabiedrība ir reģistrēta komercdarbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

26.2. kapitālsabiedrībai nav nodokļu parādu;

26.3. kapitālsabiedrība, kapitālsabiedrības dalībnieks līdz fiziskajai personai, kura tiešā vai netiešā ceļā ieguvusi līdzdalību, kas aptver 10% un vairāk no kapitālsabiedrības pamatkapitāla (tālāk tekstā – būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā), pārvaldes institūciju pārstāvis vai prokūrists nav krimināli sodīts vai sodāmība ir noņemta vai dzēsta;

26.4. kapitālsabiedrības dalībnieks līdz fiziskajai personai, kurai ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvis vai prokūrists pēdējā gada laikā nav divas reizes administratīvi sodīts par komercdarbību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem vai viņam nav noteikts aizliegums veikt komercdarbību.

V. Licences izsniegšanas kārtība

27. Kapitālsabiedrība licences saņemšanai iesniedz Latvijas Bankā iesniegumu (1. pielikums vai 2. pielikums), norādot:

27.1. kapitālsabiedrības firmu;

27.2. kapitālsabiedrības reģistrācijas numuru Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai līdzvērtīgā kompetentā iestādē citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, kurā kapitālsabiedrība reģistrēta;

27.3. kapitālsabiedrības juridisko adresi;

27.4. kapitālsabiedrības kontaktpersonas vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju;

27.5. pievienotos dokumentus.

28. Pirmās licences saņemšanai Latvijas Republikā reģistrēta kapitālsabiedrība šo noteikumu 27. punktā minētajam iesniegumam pievieno:

28.1. ziņas par kapitālsabiedrības dalībnieku sastāvu līdz fiziskajām personām, kurām ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, norādot būtiskās līdzdalības daļu (pievieno tikai akciju sabiedrības);

28.2. kapitālsabiedrības dalībnieku, fizisko personu vai juridisko personu dalībnieku līdz fiziskajām personām, kurām ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvju un prokūristu personu apliecinošu dokumentu kopijas;

28.3. noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumentus;

28.4. telpu inventarizācijas plānu ar ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas norādi;

28.5. Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēta kases aparāta tehniskās pases kopiju, uzrādot oriģinālu;

28.6. ne agrāk kā sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas datuma izsniegtu izziņu no Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Informācijas centra uzturētā Sodu reģistra (tālāk tekstā – Sodu reģistrs) par kapitālsabiedrības un šo noteikumu 28.2. apakšpunktā minēto personu kriminālo un administratīvo sodāmību.

29. Pirmās licences saņemšanai citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrēta kapitālsabiedrība šo noteikumu 27. punktā minētajam iesniegumam pievieno:

29.1. kapitālsabiedrības statūtu kopiju;

29.2. ziņas par kapitālsabiedrības dalībnieku sastāvu līdz fiziskajām personām, kurām ir būtiska līdzdalība, norādot būtiskās līdzdalības daļu;

29.3. ziņas par kapitālsabiedrības pārvaldes institūciju pārstāvjiem un prokūristiem;

29.4. kapitālsabiedrības dalībnieku, fizisko personu vai juridisko personu dalībnieku līdz fiziskajām personām, kurām ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvju un prokūristu personu apliecinošu dokumentu kopijas;

29.5. noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumentus;

29.6. telpu inventarizācijas plānu ar ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas norādi;

29.7. Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēta kases aparāta tehniskās pases kopiju, uzrādot oriģinālu;

29.8. ne agrāk kā sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas datuma izdotas izziņas no Sodu reģistra un valsts, kurā reģistrēta kapitālsabiedrība, kompetentās valsts institūcijas par kapitālsabiedrības un šo noteikumu 29.4. apakšpunktā minēto personu kriminālo un administratīvo sodāmību;

29.9. ne agrāk kā sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas datuma izdotu izziņu par nodokļu samaksu no valsts, kurā reģistrēta kapitālsabiedrība, kompetentās nodokļu administrēšanas institūcijas;

29.10. ne agrāk kā sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas datuma izdotu izziņu par kapitālsabiedrības reģistrāciju un juridisko adresi no attiecīgās valsts kompetentās valsts institūcijas.

30. Kapitālsabiedrība, kurai jau ir licence un kura vēlas saņemt licenci jaunai ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietai, iesniedz Latvijas Bankā šo noteikumu 27. punktā minēto iesniegumu licences saņemšanai un pievieno tam:

30.1. telpu inventarizācijas plānu ar ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas norādi;

30.2. Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēta kases aparāta tehniskās pases kopiju, uzrādot oriģinālu.

31. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pēc šo noteikumu 27. punktā minētā iesnieguma saņemšanas:

31.1. pārbauda, vai kapitālsabiedrība, kapitālsabiedrības dalībnieks, juridiskā vai fiziskā persona, kurai ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvis un prokūrists atbilst šo noteikumu 26.3. un 26.4. apakšpunkta prasībām;

31.2. pārbauda, vai kapitālsabiedrības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumenti atbilst normatīvo aktu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu prasībām;

31.3. pieprasa no Valsts ieņēmumu dienesta ziņas, vai kapitālsabiedrībai nav nodokļu parādu;

31.4. pieprasa no Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra ziņas par kapitālsabiedrības reģistrāciju, juridisko adresi, kapitālsabiedrības dalībnieku sastāvu, pārvaldes institūciju pārstāvjiem un prokūristiem;

31.5. pārbauda ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas telpu atbilstību šo noteikumu prasībām;

31.6. pārbauda, vai kapitālsabiedrība samaksājusi valsts nodevu licences izsniegšanai Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā;

31.7. pieņem lēmumu izsniegt licenci vai atteikt tās izsniegšanu.

32. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pieņem lēmumu atteikt licences izsniegšanu, ja:

32.1. kapitālsabiedrība, kapitālsabiedrības dalībnieks, kuram ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvis vai prokūrists neatbilst šo noteikumu 26.3. un 26.4. apakšpunkta prasībām;

32.2. ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas telpas neatbilst šo noteikumu prasībām;

32.3. kapitālsabiedrības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumenti neatbilst normatīvo aktu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu prasībām;

32.4. kapitālsabiedrība nav samaksājusi valsts nodevu licences izsniegšanai Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā;

32.5. kapitālsabiedrība vai tās dalībnieks, kuram ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvis vai prokūrists ir bijis vai ir tādas kapitālsabiedrības dalībnieks, kuram ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvis vai prokūrists, kurai sešu mēnešu laikā pirms šo noteikumu 27. punktā minētā iesnieguma saņemšanas anulētas visas licences;

32.6. šo noteikumu 27. punktā minētajā iesniegumā norādītajai ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietai šai kapitālsabiedrībai sešu mēnešu laikā pirms iesnieguma saņemšanas ir anulēta licence.

33. Latvijas Bankas licencēšanas komisijai ir tiesības pieņemt lēmumu atteikt licences izsniegšanu, ja:

33.1. kapitālsabiedrība ir divas reizes vai vairāk reižu administratīvi sodīta par komercdarbību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem;

33.2. kapitālsabiedrība noteiktajā termiņā neveic darbības vai nesniedz informāciju, kas nepieciešamas lēmuma pieņemšanai;

33.3. kapitālsabiedrības iesniegtie dokumenti satur nepatiesas ziņas.

34. Kapitālsabiedrība saņem licenci divu mēnešu laikā no Latvijas Bankas licencēšanas komisijas lēmuma par licences izsniegšanu paziņošanas dienas. Licences saņemšanu kapitālsabiedrības pilnvarotais pārstāvis apliecina ar parakstu.

35. Ja kapitālsabiedrība divu mēnešu laikā neierodas saņemt licenci, šo noteikumu 27. punktā minētais iesniegums iesniedzams no jauna vispārējā kārtībā.

36. Ja licences darbības laikā šo noteikumu 28.1.–28.4. apakšpunktā vai 29.1.–29.6. apakšpunktā minētajos dokumentos tiek veikti grozījumi vai kāds no dokumentiem zaudē spēku, kapitālsabiedrībai ir pienākums par to informēt Latvijas Bankas licencēšanas komisiju, iesniedzot grozījumus apliecinošus dokumentus vai jaunus dokumentus 10 dienu laikā no dienas, kad veikti grozījumi vai dokuments zaudējis spēku.

VI. Licences pārreģistrēšanas kārtība

37. Licenci pārreģistrē šādos gadījumos:

37.1. beidzoties licences derīguma termiņam;

37.2. mainoties ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas adresei;

37.3. nozaudējot licenci.

38. Lai pārreģistrētu licenci, kapitālsabiedrība iesniedz Latvijas Bankas licencēšanas komisijai šo noteikumu 27. punktā minēto iesniegumu.

39. Šo noteikumu 37.1. un 37.2. apakšpunktā minētajos gadījumos iesniegumam pievieno:

39.1. telpu inventarizācijas plānu ar ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas norādi;

39.2. Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēta kases aparāta tehniskās pases kopiju, uzrādot oriģinālu.

40. Šo noteikumu 37.1. apakšpunktā minētajā gadījumā iesniedzamos dokumentus Latvijas Banka pieņem ne agrāk kā divus mēnešus pirms licences termiņa beigām.

41. Šo noteikumu 37.3. apakšpunktā minētajā gadījumā dokumenti Latvijas Bankā iesniedzami nekavējoties pēc licences nozaudēšanas fakta konstatēšanas.

42. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pēc šo noteikumu 27. punktā minētā iesnieguma saņemšanas:

42.1. pārbauda ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas telpu atbilstību šo noteikumu prasībām;

42.2. pārbauda, vai kapitālsabiedrība samaksājusi valsts nodevu licences pārreģistrēšanai Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā;

42.3. pieņem lēmumu par licences pārreģistrēšanu vai pārreģistrēšanas atteikšanu.

43. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pieņem lēmumu atteikt licences pārreģistrēšanu, ja:

43.1. ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas telpas neatbilst šo noteikumu prasībām;

43.2. kapitālsabiedrība nav samaksājusi valsts nodevu licences izsniegšanai Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā;

43.3. kapitālsabiedrība noteiktajā termiņā neveic darbības vai nesniedz informāciju, kas nepieciešamas lēmuma pieņemšanai;

43.4. kapitālsabiedrības iesniegtie dokumenti satur nepatiesas ziņas.

44. Ja kapitālsabiedrība nav iesniegusi dokumentus licences pārreģistrēšanai līdz licences termiņa beigām, bet vēlas turpināt ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu, kapitālsabiedrība iesniedz šajos noteikumos paredzētos dokumentus jaunas licences saņemšanai, maksājot valsts nodevu jaunas licences saņemšanai.

45. Kapitālsabiedrībai ir pienākums, saņemot pārreģistrēto licenci, iepriekš izsniegto licenci nodot Latvijas Bankā.

VII. Licences pārrakstīšanas kārtība

46. Licenci pārraksta, nemainot licences derīguma termiņu, šādos gadījumos:

46.1. mainoties kapitālsabiedrības juridiskajai adresei;

46.2. mainoties kapitālsabiedrības reģistrācijas numuram;

46.3. mainoties kapitālsabiedrības firmai;

46.4. ja ugunsgrēka, plūdu vai citu stihisku nelaimju gadījumā licence ir iznīcināta vai sabojāta;

46.5. ja trešo personu prettiesisku darbību rezultātā licence izgājusi no kapitālsabiedrības valdījuma.

47. Kapitālsabiedrība 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 46. punktā minēto apstākļu iestāšanās iesniedz šo noteikumu 27. punktā minēto iesniegumu Latvijas Bankas licencēšanas komisijai. Citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrēta kapitālsabiedrība iesniegumam pievieno attiecīgās valsts kompetentās valsts institūcijas izsniegtu izziņu, kas apliecina attiecīgās pārmaiņas.

48. Šo noteikumu 46.4. un 46.5. apakšpunktā minētajos gadījumos kapitālsabiedrība iesniegumam pievieno dokumentus, kas apliecina iesniegumā minētos faktus.

49. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par licences pārrakstīšanu vai pārrakstīšanas atteikšanu.

50. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pieņem lēmumu atteikt licences pārrakstīšanu, ja:

50.1. kapitālsabiedrība noteiktajā termiņā nesniedz informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai;

50.2. kapitālsabiedrības iesniegtie dokumenti satur nepatiesas ziņas.

51. Kapitālsabiedrībai ir pienākums, saņemot pārrakstīto licenci, iepriekš izsniegto licenci nodot Latvijas Bankā.

VIII. Kapitālsabiedrības dalībnieka vai pārvaldes institūciju pārstāvja maiņas saskaņošanas kārtība

52. Pirms dalībnieka, kurš pretendē uz būtisku līdzdalību kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvja vai prokūrista maiņas kapitālsabiedrība saskaņo šo maiņu ar Latvijas Bankas licencēšanas komisiju.

53. Lai saskaņotu šo maiņu, kapitālsabiedrība iesniedz Latvijas Bankas licencēšanas komisijai iesniegumu brīvā formā, kuram pievieno:

53.1. dalībnieka, kurš pretendē uz būtisku līdzdalību kapitālsabiedrībā, jaunā pārvaldes institūciju pārstāvja vai prokūrista personu apliecinoša dokumenta kopiju;

53.2. Latvijas Republikā reģistrēta kapitālsabiedrība – šo noteikumu 28.6. apakšpunktā minēto izziņu;

53.3. citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrēta kapitālsabiedrība – šo noteikumu 29.8. apakšpunktā minētās izziņas.

54. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pēc kapitālsabiedrības iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par dalībnieka, kurš pretendē uz būtisku līdzdalību kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvja vai prokūrista maiņu vai maiņas atteikšanu.

55. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pieņem lēmumu atteikt dalībnieka, kurš pretendē uz būtisku līdzdalību kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvja vai prokūrista maiņu, ja:

55.1. dalībnieks, kurš pretendē uz būtisku līdzdalību kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvis vai prokūrists neatbilst šo noteikumu 26.3. vai 26.4. apakšpunkta prasībām;

55.2. kapitālsabiedrība noteiktajā termiņā nesniedz informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai;

55.3. kapitālsabiedrības iesniegtie dokumenti satur nepatiesas ziņas.

IX. Licences apturēšanas kārtība

56. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pieņem lēmumu uz laiku līdz sešiem mēnešiem aizliegt kapitālsabiedrībai veikt ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu, apturot ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas licences vai visu licenču darbību, ja kapitālsabiedrība:

56.1. pārtraukusi darbību ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā ilgāk par 30 dienām un par to nav rakstiski informējusi Latvijas Bankas licencēšanas komisiju un nodevusi licenci glabāšanā Latvijas Bankā;

56.2. atzīstama par tādu kapitālsabiedrību, kuras dalībnieks, kam ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvis vai prokūrists neatbilst šo noteikumu 26.2. un 26.3. apakšpunkta prasībām;

56.3. nesniedz Latvijas Bankas licencēšanas komisijas pieprasītos dokumentus un informāciju kapitālsabiedrības pārbaudes veikšanai;

56.4. reģistrējusi kapitālsabiedrības dalībnieka, kuram ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvja vai prokūrista maiņu bez iepriekšēja Latvijas Bankas licencēšanas komisijas saskaņojuma;

56.5. neveic normatīvajos aktos paredzētos nodokļu, valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un nodevu maksājumus.

57. Latvijas Bankas licencēšanas komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu uz laiku līdz sešiem mēnešiem aizliegt kapitālsabiedrībai veikt ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu, apturot ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas licences vai visu licenču darbību, ja kapitālsabiedrība:

57.1. neievēro vai pārkāpj normatīvo aktu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu un iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumentu prasības;

57.2. nesniedz ziņas par nopirkto un pārdoto ārvalstu valūtu Latvijas Bankai šo noteikumu 86. punktā noteiktajā termiņā;

57.3. nav iesniegusi Latvijas Bankas licencēšanas komisijai dokumentu, kurā veikti grozījumi, atbilstoši šo noteikumu 36. punkta prasībām;

57.4. neievēro citas šo noteikumu prasības.

58. Ja kapitālsabiedrība novērsusi pārkāpumus un sniegusi pieprasīto informāciju, Latvijas Bankas licencēšanas komisija lemj attiecīgi par ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas licences vai visu licenču darbības atjaunošanu.

X. Licences anulēšanas kārtība

59. Latvijas Bankas licencēšanas komisija pieņem lēmumu par licences vai visu licenču anulēšanu, ja:

59.1. kapitālsabiedrība nav saņēmusi licenci šo noteikumu 34. punktā minētajā termiņā;

59.2. kapitālsabiedrība divu mēnešu laikā kopš licences saņemšanas nav uzsākusi ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu licencē norādītajā adresē;

59.3. kapitālsabiedrība Latvijas Bankas licencēšanas komisijai iesniegusi iesniegumu ar lūgumu anulēt licenci;

59.4. kapitālsabiedrība pasludināta par maksātnespējīgu vai likvidēta un par to izdarīts ieraksts komercreģistrā;

59.5. licence ir ugunsgrēka, plūdu vai citu stihisku nelaimju gadījumā iznīcināta vai sabojāta, trešo personu prettiesisku darbību rezultātā izgājusi no kapitālsabiedrības valdījuma vai nozaudēta;

59.6. ārvalstu valūtu pirkšana un pārdošana licencē norādītajā adresē nenotiek ilgāk par sešiem mēnešiem;

59.7. licences darbība apturēta ar Latvijas Bankas licencēšanas komisijas lēmumu un kapitālsabiedrība noteiktajā termiņā nav novērsusi pārkāpumus, kuru dēļ licence apturēta, un nav sniegusi Latvijas Bankas Licencēšanas komisijas pieprasīto informāciju.

60. Latvijas Bankas licencēšanas komisijai ir tiesības lemt par ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas licences vai visu licenču anulēšanu, ja:

60.1. kapitālsabiedrība neievēro šo noteikumu prasības;

60.2. kapitālsabiedrība neievēro normatīvo aktu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu un iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumentu prasības;

60.3. kapitālsabiedrība neievēro normatīvo aktu prasības patērētāju tiesību aizsardzības jomā;

60.4. kapitālsabiedrība neievēro normatīvo aktu prasības komercdarbības jomā;

60.5. kapitālsabiedrības kases operāciju kabīnē atklātas vai kapitālsabiedrība izsniegusi klientam viltotas naudas zīmes;

60.6. kapitālsabiedrība Latvijas Bankai sniegusi nepatiesas ziņas.

61. Kapitālsabiedrībai ir pienākums piecu darbadienu laikā pēc Latvijas Bankas licencēšanas komisijas lēmuma par licences anulēšanu saņemšanas nodot licenci Latvijas Bankā.

62. Iestājoties šo noteikumu 59.5. punktā minētajiem gadījumiem, Latvijas Banka laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicē paziņojumu, ka zaudētā licence ir nederīga.

XI. Licencēto kapitālsabiedrību darbību regulējošās prasības

63. Licences oriģināls vai tā notariāli apliecināta kopija vienmēr glabājas attiecīgajā ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā, izlikta klientam redzamā vietā.

64. Kapitālsabiedrībai aizliegts ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā veikt jebkura cita veida komercdarbību.

65. Kapitālsabiedrība drīkst pirkt un pārdot ārvalstu valūtu tikai šim nolūkam īpaši ierīkotā ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā, kas sastāv no slēdzamas kases operāciju kabīnes un klientu zonas un atrodas sabiedrībai pieejamā nedzīvojamā telpā, kurā var uzturēties un saņemt dažādus pakalpojumus apmeklētāji.

66. Kases operāciju kabīnē ir nodrošināta:

66.1. naudas līdzekļu saglabāšana;

66.2. darījumu reģistrēšana kases apa­rātā vai kases sistēmā;

66.3. dokumentu kopēšana klientu identificēšanai;

66.4. klientu identifikācijas datu aizsardzība un saglabāšana;

66.5. naudas zīmju pārbaude;

66.6. fiziskā drošība, novēršot iespēju netraucēti iekļūt nepiederošai personai.

67. No klientu zonas puses kases operāciju lodziņš ir konstruktīvi norobežots tā, lai nodrošinātu darījuma konfidencialitāti.

68. Klientu zona ir:

68.1. norobežota no telpas, kurā notiek cita veida darbība;

68.2. norobežota tā, lai garāmgājēju plūsmai būtu liegta iespēja to šķērsot;

68.3. labi apgaismota, lai klients spētu atpazīt naudas zīmju drošības elementus un novērtēt naudas zīmju kvalitāti;

68.4. ne mazāka par 1 m2.

69. Kases operāciju kabīnē aizliegts glabāt kasiera personisko naudu, kuras apjoms pārsniedz trīs minimālās mēnešalgas. Kasiera naudu glabā speciālā šim mērķim paredzētā slēdzamā vietā.

70. Kases operāciju kabīnē aizliegts uzturēties nepiederošām personām.

71. Kapitālsabiedrība patstāvīgi izvēlas, kuras ārvalstu valūtas tā pērk un pārdod, un nosaka ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursu attiecībā pret latu.

72. Ja kapitālsabiedrība dienas laikā maina ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursu attiecībā pret latu, tā veic attiecīgos labojumus visās norādēs.

73. Kapitālsabiedrībai ir pienākums ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā klientam redzamā vietā un skaidri salasāmā un noturīgā veidā novietot norādi, kas ietver:

73.1. kapitālsabiedrības firmu, juridisko adresi un tālruņa numuru;

73.2. ārvalstu valūtu kodus, izmantojot starptautisko standartu ISO 4217 “Valūtu un resursu kodi”;

73.3. ārvalstu valūtu nosaukumus;

73.4. ārvalstu valūtas vienību skaitu;

73.5. ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pamatkursus, t.i., kapitālsabiedrības noteiktos ārvalstu valūtas augstākos pārdošanas kursus un zemākos pirkšanas kursus;

73.6. informāciju, ka klientam par veikto darījumu jāsaņem kases čeks, kā arī, neizejot no klientu zonas, jāpārliecinās par kases čekā atspoguļotā darījuma atbilstību savstarpējās vienošanās noteikumiem un jāpārbauda darījuma rezultātā saņemto naudas zīmju nominālvērtība un kvalitāte.

74. Ja kapitālsabiedrība izvieto vairākas norādes, tajās visās ietver šo noteikumu 73.1.–73.5. apakšpunktā minēto informāciju.

75. Informācija par pirkšanas un pārdošanas pamatkursiem vienai valūtai norādēs raksta ar vienāda izmēra un krāsas simboliem un skaidri redzamām decimālo atdalītāju zīmēm tā, lai nepieļautu iespēju trešām personām patvaļīgi veikt labojumus.

76. Informācija par ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursiem, kas atšķiras no pamatkursiem, nedrīkst būt norādīta ar lielāka izmēra simboliem, citas krāsas simboliem, spilgtāk izgaismota vai kā citādi padarīta spilgtāka, labāk redzama un uztverama nekā informācija par ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pamatkursiem.

77. Ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietu telpu ārpusē novietotās norādes saskaņo normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

78. Izvietojot norādes ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas telpu ārpusē, tajās ietver tikai ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas pamatkursus.

79. Ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursā ietver komisijas maksas un citas papildu izmaksas.

80. Kapitālsabiedrība kā maksāšanas līdzekli no klienta drīkst pieņemt tikai skaidro naudu vai maksājumu kartes (debetkartes un kredītkartes).

81. Kapitālsabiedrība nodrošina, lai kasieris pārzinātu lata un ārvalstu valūtu pretviltošanas pazīmes.

82. Kapitālsabiedrībai aizliegts pieņemt no klienta un klientam izsniegt viltotas naudas zīmes.

83. Kapitālsabiedrībai aizliegts pieņemt darījuma priekšsamaksu vai pēcsamaksu, tādējādi nodrošinot ārvalstu valūtu pirkšanas vai pārdošanas darījuma tūlītēju izpildi pie kases lodziņa.

84. Pirms ārvalstu valūtas pirkšanas vai pārdošanas darījuma veikšanas kasieris pārliecinās, vai klients ir informēts par visiem kapitālsabiedrības piedāvātajiem darījuma nosacījumiem.

85. Klientam ir tiesības atteikties no ārvalstu valūtas pirkšanas vai pārdošanas darījuma jebkurā brīdī līdz tā izpildei. Ja darījums noticis un klients, neizejot no klientu zonas, konstatējis, ka darījums neatbilst savstarpējās vienošanās noteikumiem vai darījuma rezultātā saņemto naudas zīmju nominālvērtība vai kvalitāte neatbilst klienta prasībām, klientam ir tiesības pieprasīt darījuma anulēšanu un kapitālsabiedrībai ir pienākums izpildīt šo prasību.

86. Trīs darbadienu laikā pēc pārskata mēneša beigām kapitālsabiedrība sagatavo un iesniedz informāciju par nopirkto un pārdoto ārvalstu valūtu apjomu un mēneša vidējiem svērtajiem kursiem saskaņā ar veidlapu “Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pārskats” (3. pielikums):

86.1. kapitālsabiedrība pārskatu iesniedz Latvijas Bankā papīra dokumenta veidā vai elektroniskā veidā Latvijas Bankas noteiktā kārtībā. Kapitālsabiedrības vadītājs atbild par datu pareizību un pārskata savlaicīgu iesniegšanu Latvijas Bankā;

86.2. kapitālsabiedrība nopirkto un pārdoto ārvalstu valūtu apjomu “Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pārskatā” uzrāda veselos skaitļos, bet valūtu mēneša vidējo svērto kursu uzrāda kā decimāldaļskaitli ar četriem cipariem aiz komata.

87. Kapitālsabiedrībai ir tiesības pārtraukt ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu ilgāk par 30 dienām, bet ne ilgāk par sešiem mēnešiem, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam un Latvijas Bankas licencēšanas komisijai attiecīgu iesniegumu brīvā formā un nododot licenci glabāšanā Latvijas Bankā.

88. Ja kapitālsabiedrība vēlas atsākt ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu, tā Latvijas Bankas licencēšanas komisijai iesniedz attiecīgu iesniegumu brīvā formā un saņem atpakaļ licenci.

XII. Licencēto kapitālsabiedrību darbības uzraudzība

89. Latvijas Bankai ir tiesības veikt kapitālsabiedrības pārbaudi par normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecībā uz ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu.

90. Pārbaudes kapitālsabiedrībās Latvijas Bankas uzdevumā veic Latvijas Bankas pilnvarotas personas.

91. Pārbaude tiek veikta bez iepriekšēja brīdinājuma un saskaņošanas. Pārbaude var tikt veikta kapitālsabiedrības juridiskajā adresē, ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietā vai attālināti, pārbaudot kapitālsabiedrības iesniegtos dokumentus.

92. Latvijas Bankas pilnvarotajām personām ir tiesības pieprasīt jebkurus dokumentus vai informāciju, kas saistīta ar kapitālsabiedrības ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas darbību, un kapitālsabiedrībai ir pienākums sniegt Latvijas Bankas pilnvarotajām personām pieprasītos dokumentus un informāciju.

93. Par gadījumiem, kad ārvalstu valūtu pirkšana un pārdošana komercdarbības veidā notiek bez licences vai tiek pārkāptas normatīvo aktu prasības, Latvijas Banka ziņo attiecīgajai kompetentajai valsts institūcijai.

XIII. Noslēguma jautājumi

94. Līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai izsniegtās licences ir spēkā līdz tajās norādītā derīguma termiņa beigām.

95. Kapitālsabiedrības, kuras saņēmušas licenci līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, līdz 2010. gada 1. jūnijam:

95.1. nodrošina kapitālsabiedrības ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas atbilstību šo noteikumu prasībām;

95.2. iesniedz aktualizētu telpu inventarizācijas plānu ar ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas norādi.

96. Kapitālsabiedrības, kuras iesniedz iesniegumus licences pārreģistrēšanai, mainoties ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietas adresei, šo noteikumu 94. punkta prasību izpildi nodrošina ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu.

97. Kapitālsabiedrības līdz 2009. gada 1. septembrim pārskata iekšējās kontroles sistēmas politiku un procedūru dokumentus un nodrošina to atbilstību normatīvo aktu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu prasībām.

98. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas Bankas padomes 2006. gada 14. marta lēmumu Nr. 125/6 “Par “Ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumu” apstiprināšanu jaunā redakcijā” (Latvijas Vēstnesis, 2006, Nr. 45).

99. Noteikumi stājas spēkā 2009.gada 1.jūnijā.

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs


 

 

1.pielikums

Latvijas Bankas 2009.gada 13.maija noteikumiem Nr.36

BANKA36_PAGE_1.JPG (117839 bytes)

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs

 


 

2.pielikums

Latvijas Bankas 2009.gada 13.maija noteikumiem Nr.36

BANKA36_PAGE_2.JPG (140481 bytes)

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs


 

 

3.pielikums

Latvijas Bankas 2009.gada 13.maija noteikumiem Nr.36

BANKA36_PAGE_3.JPG (79790 bytes)

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!