• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasību Latvijā piemērot PVN apbūves zemei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2009., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.05.2009., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prasību Latvijā piemērot PVN apbūves zemei

 

Eiropas Komisija oficiāli ir pieprasījusi Latvijas Republikai pārtraukt piemērot PVN atbrīvojumu darījumiem ar apbūves zemi. ES tiesību aktos par PVN skaidri noteikts, ka apbūves zemes pārdošanas darījumiem PVN jāpiemēro. Šis pieprasījums izteikts, nosūtot argumentētu atzinumu (pārkāpuma procedūras otrais posms, kas paredzēts EK līguma 226.pantā). Ja netiks izdarīti grozījumi attiecīgajos valsts tiesību aktos, lai tie būtu saskaņā ar argumentēto atzinumu, Komisija var pieņemt lēmumu šo lietu iesniegt Eiropas Kopienu tiesā.

Saskaņā ar PVN direktīvas 2.pantu visu preču piegādēm un pakalpojumu sniegšanai tiek piemērots PVN, izņemot gadījumus, kas skaidri izklāstīti PVN direktīvā. PVN direktīvas 135.panta 1.punkta k) apakšpunktā skaidri noteikts, ka apbūves zemi apliek ar nodokļiem, bet ir iespējami arī izņēmumi attiecībā uz zemi, ko izmanto citiem mērķiem.

Atbilstoši Latvijas PVN tiesību aktiem ar PVN neapliek nekustamā īpašuma, arī zemes, pārdošanu, izņemot “nelietota nekustamā īpašuma” pirmo pārdošanu (t.i., pirmā pārdošana pirms nekustamā īpašuma pirmreizējās izmantošanas). Saskaņā ar PVN direktīvu apbūves zemei piemēro PVN neatkarīgi no tā, kuru reizi to pārdod un vai to izmanto vai neizmanto.

Tādējādi Komisija secina, ka Latvijas tiesību akti neatbilst PVN direktīvai.

Ja noteikto divu mēnešu laikā Latvijas Republika neveiks grozījumus attiecīgajos tiesību aktos, lai panāktu atbilstību argumentētajam atzinumam, Komisija apsvērs iespēju iesniegt šo lietu Eiropas Kopienu tiesā.

Komisijas atsauces numurs minētajai lietai ir 2007/2264.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!