• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības pilsoņu samitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2009., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par ētisku ieguldījumu pasaules ekonomikas pārvaldībā

Vēl šajā numurā

15.05.2009., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības pilsoņu samitu

 

11.maijā 150 pilsoņi no visas Eiropas Savienības Briselē tikās ar augstākā līmeņa politikas veidotājiem, lai paustu savus ieteikumus par to, kā cīnīties ar ekonomiskajām un sociālajām problēmām Eiropā. Šis pilsoņu samits noslēdz pasākuma “Apspriešanās ar Eiropas iedzīvotājiem 2009” pirmo posmu, kurā piedalījās aptuveni 250 000 interneta lietotāju un 1600 iedzīvotāju, kas pārstāv visus sabiedrības slāņus no visām 27 ES dalībvalstīm. Viņu vidū ir Sandra Eisaka, viesnīcas administratore no Jūrmalas, Dmitrijs Drobenkovs, students no Ogres, un Edvīns Freidenfelds, informācijas tehnoloģiju speciālists no Rīgas.

 “Pilsoņu līdzdalība ir ļoti svarīgs demokrātijas elements,” teica Eiropas Komisijas viceprezidente Margota Valstrēma, kura atbild par starpiestāžu attiecībām un komunikācijas stratēģiju. “Tas ir nākotnes politiskais instruments, elastīga un vajadzīga 21.gadsimta demokrātijas sastāvdaļa. Šodienas pilsoņu samits pierāda, ka ES spēj tuvināties iedzīvotājiem un iedzīvotāji spēj tuvoties ES. Visi eiropieši neatkarīgi no tā, vai runa ir par prezidentu, santehniķi, ministru vai ražotāju, var piedalīties labāku Eiropas politikas risinājumu izstrādē un ietekmēt tos!”

11.maijā apspriestie politiskie ieteikumi tika izraudzīti rūpīgā atlases procesā, kuru sāka 1600 pilsoņu, kas piedalījās valsts līmeņa apspriešanā visās 27 dalībvalstīs, attiecīgi izvēloties 15 prioritāros jautājumus. Galīgie ieteikumi ietver aicinājumu ieviest plaša mēroga pasākumus Eiropas ekonomikas uzlabošanai, stingrāku finanšu tirgu uzraudzību, uz konkrētu mērķu sasniegšanu vērstu pētniecības un jauninājumu budžetu un lielākus ieguldījumus ilgtspējīgā enerģētikā. Citi minētie jautājumi bija saistīti ar cīņu pret nabadzību, labāka darba/privātās dzīves līdzsvara veicināšanu un rīcību izglītības jomā.

Trīs Latvijas iedzīvotāji, kas piedalās Eiropas pilsoņu samitā, arī bija to 33 Latvijas iedzīvotāju vidū, kas piedalījās Eiropas pilsoņu debatēs Rīgā 28.–29.martā. Arī viņi izstrādāja 10 nacionālos priekšlikumus, ko Eiropas Savienībai darīt, lai nodrošinātu iedzīvotāju sociālo un ekonomisko nākotni. Piemēram, viņi aicināja ES atbalstīt visu līmeņu kvalitatīvu izglītību, panākt finanšu sistēmu stabilitāti visās Eiropas Savienības valstīs un ieviest vienotus noteikumus visu dalībvalstu zemniekiem.

“Apspriešanās ar Eiropas iedzīvotājiem” otrais posms būs vērsts uz rezultātu izplatīšanu, un plašākā auditorijā tiks apspriesti pilsoņu ieteikumi, īpaši ar 2009.gada jūnijā ievēlētajiem parlamenta deputātiem, laikā no 2009.gada septembra līdz decembrim rīkojot vairākus secīgus reģionālos pasākumus piecās dalībvalstīs.

“Apspriešanās ar Eiropas iedzīvotājiem” notiek kopā ar vairāk nekā 40 Eiropas partnerorganizācijām, kuras vada Karaļa Boduēna fonds (KBF) un līdzfinansē Eiropas Komisija saskaņā ar programmu “Apspried Eiropu!”.

 

Priekšvēsture

“Apspriešanās ar Eiropas iedzīvotājiem (AEI) 2009” balstās uz “AEI 2007” panākumiem, kuru rezultātā tika izveidots jauns pilsoņu līdzdalības modelis — pirmais Viseiropas līdzdalības projekts, kurā piedalās pilsoņi no visām 27 dalībvalstīm, lai runātu par Eiropas nākotni. Jaunais ”AEI 2009” tiešsaistes posms ļāva iesaistīties apspriešanā daudz lielākam skaitam Eiropas iedzīvotāju, 2008.gada decembrī katrā dalībvalstī tika izveidota tīmekļa vietne, un tās apmeklēja aptuveni 250 000 interneta lietotāju.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!