• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2009. gada 7. maija sēdes stenogramma (sākums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2009., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191856

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par ES ekonomikas prognozēm 2009.–2010.gadam

Vēl šajā numurā

14.05.2009., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2009. gada 7. maija sēdes stenogramma (sākums)

 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2009.gada 7.maija sēdi.

Pirms sākam izskatīt apstiprināto šodienas sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem tajā.

Es varētu palūgt klusumu, lūdzu?...

Pirms sākam izskatīt šodienas sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem tajā.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojekta “Grozījumi Militārā dienesta likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz izdarīt vēl vienu grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā – iekļaut tajā likumprojekta “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā arī likumprojekta “Grozījums Valsts drošības iestāžu likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā arī likumprojekta “Grozījumi Satversmes aizsardzības biroja likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt apstiprināto darba kārtību.

Tradicionāli sākam ar Saeimas Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Darba likumā” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Guntim Blumbergam.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Paldies.

Labrīt! Lūgums likumprojektu nodot arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka likumprojekts tiek nodots arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, saglabājot Sociālo un darba lietu komisiju kā atbildīgo komisiju? Deputāti neiebilst. Tātad likumprojekts tiek nodots abām komisijām, nosakot, ka atbildīgā ir Sociālo un darba lietu komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Kredītiestāžu likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ķemeru nacionālā parka likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Ainaram Baštikam. Viņš runās “pret”.

A.Baštiks (LPP/LC frakcija).

Godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Šā likumprojekta anotācijā ir rakstīts: lai nodrošinātu valsts pārvaldes institucionālās sistēmas pilnveidošanu un darbības efektivitāti, ir jālikvidē Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrija.

Atcerieties, bija tādi plāni, ka Ministru kabinets ir jāreorganizē un jāizveido mazs, kodolīgs Ministru kabinets! Bija paredzēts no 17 ministru vietām izveidot desmit. Bet nu šie plāni ir reducējušies uz vienas ministrijas likvidāciju. Rodas jautājums: ko šī reorganizācija dos? Vai tiešām Bērnu un ģimenes lietu ministrija bija tā visneefektīvākā?

Divi piemēri.

Saskaņā ar mūsu likumdošanu Bērnu un ģimenes lietu ministrija atbildēja par 32 funkcijām. Salīdzinājumam: Izglītības un zinātnes ministrija atbild par 33 funkcijām, par vienu funkciju vairāk. Bet, protams, mēs varam salīdzināt, cik darbinieku strādā vienā un otrā ministrijā.

Otrs piemērs. Bērnu un ģimenes lietu ministrija savulaik izveidoja Uzturlīdzekļu garantiju fondu, kas nodrošina alimentu maksāšanu tiem vecākiem, kuri tos nesaņem pēc šķiršanās. Mēs caur Uzturlīdzekļu garantiju fondu apsaimniekojam apmēram 10 miljonus latu, piedzenam uzturlīdzekļus, alimentus no nemaksātājiem, un šo darbu veic 21 darbinieks. Šonedēļ Sociālo un darba lietu komisijā uzzinājām, ka Tieslietu ministrijas Maksātnespējas aģentūrā 3,4 miljoni latu tiek administrēti ar 56 cilvēku lielu darbinieku skaitu.

A.Baštiks.

Ir jautājums: nu kur tad ir tā pārvaldes institucionālās sistēmas pilnveidošana un darbības efektivitāte?

Ja mēs kādas lietas gribam uzlabot, tad ir skaidri jāatbild uz jautājumu – ko labu reorganizācija dos? Ko labu šī reorganizācija dos? Mēs redzam, ka bērni Latvijā joprojām ir tie, kas atbalstu jeb pabalstu saņem pēdējie, un ka bērni Latvijā ir tie, kam atbalstu jeb pabalstu atņem pirmajiem; tā sauktās māmiņu algas jeb bērna kopšanas pabalsti, ko izmaksā vecākiem, radikāli jeb krasi samazinās. Un, ja valsts vai valdība “nocērt” atbalstu bērniem un ģimenēm, faktiski tā nerūpējas par mūsu valsts pastāvēšanu un nākotni.

Tāpēc es aicinu: ja mēs gribam uzlabot un efektivizēt mūsu pārvaldes sistēmu, vienmēr vajag atbildēt uz jautājumu – ko labu tā reorganizācija dos?

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Neviens nav pieteicies runāt “par”.

Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta “Grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā” nodošanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 8, atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Pārejam pie nākamās darba kārtības sadaļas – “Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi”, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā ziņos deputāts… Kas Ārlietu komisijas vārdā ziņos par likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi”? Ziņos deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Augsti godājamais Prezidij! Godājamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.4125. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi”.

Godājamie kolēģi! Šis ir otrais, galīgais, lasījums. Ārlietu komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu un papildinājumu uz otro lasījumu un vienbalsīgi ir nolēmusi, ka likumprojekts ir jāatbalsta arī otrajā lasījumā. Aicinu jūs visus pievienoties komisijas viedoklim un balsot “par”.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā”, trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā ziņos… Es atvainojos! Godātie kolēģi, jūs varētu… tie, kas nesēž savās vietās, varbūt varētu apsēsties, tajā skaitā deputāte Baiba Rivža, jo jūs paši nedzirdat šobrīd, par ko mēs runājam. Vai jums tiešām nav neērti?!

Tātad vēlreiz atkārtoju: likumprojekts “Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā”, trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Guntis Blumbergs.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Es tiešām nedzirdu vienkārši…

Labrīt, kolēģi! Labrīt, cienījamais Prezidij! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir saņēmusi uz trešo lasījumu sešus priekšlikumus un tos izskatījusi savā sēdē.

1. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs.

2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs.

3. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs.

4. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs.

5. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Blumbergs.

Un 6. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs.

Lūdzu kolēģus atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

G.Blumbergs.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par piesārņojumu””, trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Guntis Blumbergs.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija uz trešo lasījumu saņēma un izskatīja četrus priekšlikumus.

1. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece.

Sēdes vadītāja.

Par šo jautājumu atklājam debates… Deputāts Reirs tomēr nevēlas debatēt? Paldies! Debates tomēr mēs nesākam.

Deputātiem tātad nav iebildumu pret 1.priekšlikumu.

G.Blumbergs.

Paldies.

2. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

G.Blumbergs.

3. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs.

4. – Juridiskā biroja priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

G.Blumbergs.

Lūdzu kolēģus atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par piesārņojumu”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

G.Blumbergs.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Kā nākamo izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”, trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”. Ar šiem grozījumiem mēs esam mēģinājuši vēl vairāk pilnveidot sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības jomu, padarīt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus tuvākus pakalpojumu saņēmējam. Ar šiem grozījumiem mēs reorganizējam jeb likvidējam Tehnisko palīglīdzekļu centru, kura funkcijas mēs nododam Latvijas Neredzīgo biedrībai, Latvijas Nedzirdīgo savienībai, Nacionālajam rehabilitācijas centram “Vaivari” un Latvijas Bērnu fondam.

Kopumā trešajam lasījumam, kas ir pēdējais likumprojekta lasījums, mēs esam saņēmuši vienpadsmit priekšlikumus.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas priekšlikumā – 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

S.Bendrāte.

2. – Labklājības ministrijas priekšlikums. Tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst pret komisijas viedokli.

S.Bendrāte.

Jau minētais 3.priekšlikums ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kurā tātad ir iekļauts Juridiskā biroja priekšlikums un kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte.

4. – Labklājības ministrijas priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte.

5. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputātiem nav iebildumu.

S.Bendrāte.

6. – Labklājības ministrijas priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas priekšlikumā – 7.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt komisijas viedoklim par 6. un 7.priekšlikumu.

S.Bendrāte.

7.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Jā. Deputātiem nav iebildumu.

S.Bendrāte.

8. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Tas, protams, ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

S.Bendrāte.

Juridiskais birojs ir iesniedzis 9.priekšlikumu. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts komisijas priekšlikumā – 11.priekšlikumā.

Tāpat arī 10. – Labklājības ministrijas priekšlikums – ir iekļauts 11.priekšlikumā – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumā, kurā ir apvienoti abi iepriekšējie un kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt komisijas viedoklim par 9., 10. un 11.priekšlikumu.

S.Bendrāte.

Līdz ar to mēs esam izskatījuši likumprojektu “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”, un es aicinu jūs to atbalstīt.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

 

Stenogrammas nobeigums — Saeimas materiālu nākamajā, 33.laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!