• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ES budžeta projektu 2010.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par interneta pārvaldes pārskatāmību un atbildību

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ES budžeta projektu 2010.gadam


 

Eiropas Komisija 29.aprīlī pieņēma provizorisko budžeta projektu 2010.gadam 139 miljardus eiro. Ekonomikas atveseļošanās ir nākamā gada izdevumu galvenā prioritāte, un priekšlikumā lielākā līdzekļu daļa (45%) tiek virzīti izaugsmes un nodarbinātības pasākumiem – 3,2% palielinājums salīdzinājumā ar 2009.gadu, lai palīdzētu Eiropas Savienībā atjaunot konkurētspēju. Līdzekļi lielām programmām, kas saistītas ar pētniecību un enerģētiku, tiks palielināti par vairāk nekā 12%, arī nauda kohēzijas politikai tiks palielināta, paredzot, ka ES-12 valstis saņems 52% no kohēzijas fondiem un struktūrfondiem. Palielinājumi būs visās budžeta pozīcijās, sasniedzot kopsummā 138,6 miljardus eiro saistībās (1,18% no NKI) un 122,3 miljardus eiro maksājumos (1,04% no NKI).

Iesniedzot priekšlikumu, Komisijas priekšsēdētāja vietnieks administratīvajās lietās, revīzijas un krāpšanas apkarošanas jautājumos Sīms Kallass teica: “Šā budžeta mērķis ir pasākumi, lai palīdzētu novērst vēl straujāku kritumu. 6 miljardi eiro tiks piešķirti pētniecībai un inovācijām, bet aptuveni 9 miljoni iedzīvotāju gūs atbalstu ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību.” Viņš papildināja: “2010.gadā tiks nodrošināts arī ES budžeta ieguldījuma atveseļošanās plānā otrais posms, palielinot krīzes pārvarēšanas papildu līdzekļus līdz vairāk nekā 6 miljardiem eiro no 2008. līdz 2010.gadam.”

 

62 miljardi eiro darbavietām, infrastruktūrai un konkurētspējai

ES galvenā prioritāte būs līdzekļu novirzīšana projektiem, lai saglabātu esošās darbavietas un radītu jaunas, palīdzētu uzņēmumiem un atjaunotu konkurētspēju. Eiropas transporta un enerģētikas tīkli saņems par 12,7% vairāk finansējuma nekā 2009.gadā (1,08 miljardi eiro), bet Konkurētspējas un jauninājumu programmas (CIP) finansējums pieaugs par 3,3% (0,5 miljardi eiro). 2010.gads Eiropā būs nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanas gads ar gandrīz 20 miljonu eiro lielu budžetu, un visām dalībvalstīm ir paredzētas vairākas iniciatīvas. ES galvenais satelītnavigācijas projekts “Galileo” otrajā gadā saņems papildu 8% finansējumu (0,9 miljardi eiro).

 

Kohēzijas fondu liela daļa tiks ES-12 valstīm

Daļa no 62 miljardu eiro paketes darbavietām un konkurētspējai (49 miljardi eiro) tiks atvēlēta kohēzijai ES-27. Turpinās tendence pakāpeniski palielināt finansējumu dalībvalstīm, kas Eiropas Savienībai pievienojās 2004. un 2007.gadā (ES-12). Pirmo reizi ES-12 valstis saņems vislielāko ES kohēzijas fonda un struktūrfondu daļu (52%). Atbalsts lauksaimniecībai šajos reģionos arī pieaugs, kas radīs reālu ietekmi, jo ES-12 valstis pašreiz saņem gandrīz 20%, sasniedzot 11 miljardus eiro lielu atbalstu lauksaimniecībai. Pateicoties Kopējai lauksaimniecības politikai, kopīgajam tirgum un augstākām tirgus cenām, lauksaimnieku ienākumi ES-12 valstīs ir par 47% augstāki nekā pirms pievienošanās ES. Finansējums dabas resursiem ES-27 valstīs veido 59 miljardus eiro, un tā ietvaros izdevumi videi un lauku attīstībai pieaugs par gandrīz 2,5%, sasniedzot gandrīz 15 miljardus eiro.

 

Eiropas ekonomikas atveseļošanas plāna finansēšanas otrais posms

2009.gada aprīlī Eiropas Parlaments, Padome un Komisija vienojās par papildu 5 miljardu eiro nepieciešamību, lai finansētu lielus Eiropas projektus enerģētikas un platjoslas infrastruktūru jomā, kā arī lai risinātu jaunās problēmas lauku rajonos saistībā ar KLP “veselības pārbaudi”. Pēc pirmo 2,6 miljardu eiro iepludināšanas 2009.gadā, 2010.gada budžetam tiks pieskaitīti vēl 2,4 miljardi eiro, par līdzekļu avotu lemjot vēlāk 2010.gada budžeta procedūras ietvaros.

 

Ārējā palīdzība 8 miljardu eiro apmērā

2010.gadā ES turpinās savus centienus palīdzēt nabadzīgākām valstīm un saglabāt stingru nostāju pasaulē tā, lai tā varētu risināt tādas globālas problēmas kā klimata pārmaiņas, nodrošinātība ar pārtiku un globalizācija. ES palīdzība jaunattīstības valstīm, kas tiek virzīta ar attīstības sadarbības instrumenta starpniecību, pieaugs par 1,7%, sasniedzot 2,4 miljardus eiro. Pirmsiestāšanās palīdzība palielināsies par gandrīz 5%, sasniedzot 1,6 miljardus eiro. Finansējums ES Kopējai ārpolitikai un drošības politikai palielināsies par 16% (līdz 282 miljoniem eiro). Pārtikas atbalsta mehānisma 1 miljarda eiro pēdējā daļa arī tiks finansēta 2010.gada budžetā (170 miljoni eiro).

 

ES veidošana par drošu vietu visiem

Projekti noziedzības un terorisma apkarošanai un migrācijas plūsmu pārvaldībai būs tā budžeta daļa, kurai tiks piešķirts vislielākais palielinājums tēriņiem (saskaņā ar ES septiņu gadu finanšu programmu), pieaugot par 13,5% līdz gandrīz 1 miljardam eiro.

Visu ES iestāžu administratīvie tēriņi pieaugs mēreni – par 2,1%, Eiropas Komisijas pašas tēriņiem pieaugot mazāk par 1% (0,9%) līdz 3,6 miljardiem eiro.

 

Priekšvēsture

Budžetā ir paredzētas gan saistības (juridiski solījumi nodrošināt finansējumu ar nosacījumu, ka ir izpildīti noteikti nosacījumi), gan maksājumi (skaidrā naudā vai bankas pārskaitījumi atbalsta saņēmējiem). ES budžeta galīgā pieņemšana notiks Eiropas Parlamenta plenārsēdes laikā decembrī.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!