• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pa tiesu izpildītāju institūta sarežģīto pārveides ceļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.1999., Nr. 229/230 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pa tiesu izpildītāju institūta sarežģīto pārveides ceļu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

14.07.1999., Nr. 229/230

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pa tiesu izpildītāju institūta sarežģīto pārveides ceļu

Ivars Kibermanis, Tieslietu ministrijas Tiesu izpildītāju departamenta direktora pienākumu izpildītājs,

Anita Zikmane, Tiesu izpildītāju departamenta galvenā speciāliste, — "Latvijas Vēstnesim"

Pirms mēneša, 7. un 8. jūnijā, Jūrmalā, Majoros, notika Eiropas Padomes un Latvijas Tieslietu ministrijas kopīgi rīkotais seminārs par tiesas nolēmumu izpildi civillietās un komerclietās. Tajā piedalījās ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas, Lietuvas un vēl vairāku citu valstu pārstāvji, speciālisti šajā jomā. Par to informēja arī "Latvijas Vēstnesis". Šoreiz vēlētos uzzināt par tiem secinājumiem, kas izrietēja semināra nobeigumā un turpmāk darāmo.

I.Kibermanis:

— Šāds seminārs, kāds bija Majoros, nenotiek pirmo reizi. Pirms gada ar Vācijas fonda atbalstu līdzīgs tika organizēts Viļņā. Šādas lietišķas tikšanās palīdz labāk koordinēt mūsu savstarpējo darbību un izvērtēt, cik katra valsts pavirzījusies tiesu izpildītāju darba pārveidē, kā arī uzzināt par šo valstu izvēlētajiem modeļiem, tas ir, vai tiesu izpildītāji būs brīvās profesijas pārstāvji, vai tādi jau ir daļēji, vai arī viņi ir valsts ierēdņi.

Kā zināms, 1997. gada augustā Ministru kabinets akceptēja valdības koncepciju jeb rīcības plānu, kas citu pasākumu skaitā paredz izveidot efektīvu tiesu izpildītāju institūciju. Izpētot vairāku valstu pieredzi, Tieslietu ministrijas izveidotās darba grupas speciālisti atzina, ka Latvijai piemērotāka būtu Francijas tiesu izpildītāju darba sistēmas apgūšana. Tika uzsākta sadarbība ar Francijas Nacionālo tiesu izpildītāju palātu, pieņemts kopīgs memorands, kas paredzēja Francijas ekspertu palīdzību, speciālistu pieredzes apmaiņu. Francijā tiesu izpildītāji ir brīvās profesijas pārstāvji ar deleģētu valsts varas pilnvarojumu un monopoltiesībām tiesas nolēmumu izpildē. Pēdējā gada laikā arī franču eksperti sākuši sadarbību ar Lietuvu šajā jomā, jo visās trijās Baltijas valstīs pēc neatkarības atgūšanas situācija ir līdzīga. Mainoties saimnieciskajai sistēmai, tas ir, pārejot uz tirgus ekonomiku, jāmainās tās virsbūvei, tātad arī tiesām, tiesu izpildītāju darbībai. Tāpēc pirms diviem gadiem apstiprinātā valdības koncepcija paredz pasākumus, lai tiesu izpildītāji no Tieslietu ministrijas darbiniekiem ar visai zemu izglītību un mazu atalgojumu kļūtu par kvalificētiem brīvās profesijas pārstāvjiem ar augstāko juridisko izglītību, augstu sava pienākuma apziņu un, protams, tam atbilstošu darba samaksu.

A.Zikmane:

— Bez minētās koncepcijas arī valdības deklarācijā ir sadaļa, kurā minēts par tiesu izpildītāju institūta pārveidošanu, kas principiāli atšķiras no pašlaik esošā.

I.Kibermanis:

— Atgriežoties pie sākumā minētā semināra nobeiguma, gribu atzīmēt nozīmīgu tikšanos Tieslietu ministrijā, kur piedalījās Eiropas Padomes (EP), kā arī vācu, spāņu, nīderlandiešu eksperti, lai kopīgi apspriestu Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu par zvērinātiem tiesu izpildītājiem.

A.Zikmane:

— Eiropas Padomes eksperti kopumā atbalsta šo likumprojektu. Ir daži iebildumi par atsevišķu pantu redakciju, institūciju kompetenci. Likumprojekts vēl tiks nodots apspriešanai ministrijās, tad kopā gan ar EP ekspertu atzinumiem, atsevišķām tabulām, gan citiem ierosinājumiem tiks virzīts uz Ministru kabinetu, pēc tam tālāk uz Saeimu.

— Tātad reāli likumprojekts Saeimā apspriešanai varētu nonākt rudens pusē.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!