• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par īstermiņa eksporta kredītu garantēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2009., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191798

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 7.maijā

Vēl šajā numurā

13.05.2009., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par īstermiņa eksporta kredītu garantēšanu


 

Ministru kabinetā (MK) 12.maijā apstiprināts Ekonomikas ministrijas izstrādātais MK noteikumu projekts “Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi”, kas nosaka īstermiņa eksporta kredītu garantiju segumu, saņēmējus, garantiju izsniegšanas kārtību un kārtību, kādā garantētājs sedz zaudējumus.

Šie Ministru kabineta noteikumi pirmo reizi MK tika apstiprināti jau šā gada 31.martā, bet pēc to saskaņošanas ar Eiropas Komisiju (EK) tos bija nepieciešams vēlreiz skatīt un apstiprināt valdībā.

Plānots, ka garantijas par eksporta darījumu riskiem jau no šā gada 1.jūnija komersantiem izsniegs Latvijas Garantiju aģentūra uz laiku līdz diviem gadiem. Garantētājs garantēs kompensāciju ārvalstu debitora nesamaksāšanas un maksātnespējas gadījumos. Garantija segs līdz 90% eksporta darījuma vērtības, bet vienam darījumam ne vairāk kā 1 miljonu eiro ekvivalentu Latvijas latos pēc Latvijas Bankas kursa garantijas piešķiršanas dienā.

Sākotnēji garantijas tiks izsniegtas tikai darījumiem uz trešajām valstīm, izņemot ES dalībvalstis un atsevišķas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstis – Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotās Valstis, taču pēc apstiprinājuma saņemšanas no EK garantijas tiks izsniegtas arī uz šīm valstīm.

Kā galvenais kritērijs garantiju sniegšanā definēts, ka eksportam paredzētā produkta izcelsmes valsts ir Latvija, ar to saprotot, ka Latvijā ir notikusi būtiska pārstrādes vai apstrādes darbība, kuras rezultātā radies jauns produkts.

Izstrādātie eksporta kredīta garantiju izsniegšanas nosacījumi neizslēdz nevienu tautsaimniecības nozari – tas nozīmē, ka atbalsts būs pieejams visu nozaru uzņēmumiem, tostarp kokrūpniecības, piena pārstrādes, kā arī pakalpojumu nozaru uzņēmumiem, piemēram, transporta, loģistikas u.c.

Garantijas darījumiem uz valstīm, izņemot ES dalībvalstis un Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotās Valstis, izsniegs komersantam, kura eksporta apjoms pēdējā gada laikā bija vismaz 700 tūkstoši eiro; kurš eksportē vismaz divus gadus un eksporta apgrozījums ir vismaz 20% no kopējā apgrozījuma; un kura eksportam paredzēto produktu izcelsmes sertifikāts ir ar tajā uzrādītu valsti “Latvija”.

Garantijas darījumiem uz ES un Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotajām Valstīm izsniedz komersantam, kura eksporta apjoms pēdējā gada laikā bija vismaz 700 tūkstoši eiro, bet nepārsniedza 2 miljonus eiro; kura darbinieku skaits nepārsniedz 250 strādājošo vai ir 50 miljonu eiro apgrozījums; kurš eksportē vismaz divus gadus un eksporta apgrozījums ir vismaz 20% no kopējā apgrozījuma; kura eksportam paredzēto produktu izcelsmes sertifikāts ir ar tajā uzrādītu valsti “Latvija”. Garantijas darījumiem uz šīm valstīm tiks izsniegtas pēc apstiprinājuma saņemšanas no EK.

Garantiju nevarēs saņemt komersants, kuram ar tiesas lēmumu pasludināts maksātnespējas process vai ar tiesas lēmumu īstenots tiesiskās aizsardzības process, tā saimnieciskā darbība ir izbeigta vai saskaņā ar komercreģistra informāciju atrodas likvidācijas procesā; kurš ir ārvalstu debitora saistītais uzņēmums; kuram ir VID administrēti nodokļu parādi; kuram ar ārvalstu debitoru ir bijusi strīdu izšķiršana tiesā par parādu nomaksu; kura ārvalstu debitors ir privātpersona.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!