• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālā nodokļa iekasēšanu no a/s "Aurora". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.1999., Nr. 229/230 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - tiekoties ar Eiropas Savienības vēstnieku - sarunā ar EDSO augstā komisāra juridisko padomnieku - apspriežoties ar Latvijas vēstnieci UNESCO - pieņemot Latvijas pārstāvi ANO Par ielūgumiem Valsts prezidentei

Vēl šajā numurā

14.07.1999., Nr. 229/230

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālā nodokļa iekasēšanu no a/s "Aurora"

Ministru prezidenta uzskats:

Ministru prezidents Vilis Krištopans uzskata, ka politiskās kaislības, kas uzvirmojušas līdz ar jaunas valdības veidošanu, nekādā gadījumā nedrīkst kļūt par attaisnojumu tam, ka maksātnespējīgās a/s "Aurora" strādniekiem nav bijusi iespēja tikties ar valdības pārstāvjiem un pozitīvi risināt samilzušos jautājumus.

V.Krištopans atgādina, ka jau 25.jūnijā finansu, ekonomikas un labklājības ministram tika uzdots nekavējoties risināt a/s "Aurora" darbinieku pieprasījumu attiecībā uz darba samaksu un sociālās apdrošināšanas maksājumu veikšanu. Tam 8.jūlijā sekoja atkārtots Ministru prezidenta atgādinājums un rīkojums tikties ar a/s "Aurora" strādājošo pārstāvjiem, bet 9.jūlijā V.Krištopans minētajiem ministriem uzdevis nekavējoties sniegt atbildi iesniedzējiem.

Vakar, 13.jūlijā, Ministru prezidents parakstīja kārtējo rezolūciju, ar kuru uzdeva finansu, ekonomikas un labklājības ministram nekavējoties turpināt rīkoties, lai atrisinātu "Auroras" strādnieku samilzušās problēmas.

Valdības preses departaments

Valsts ieņēmumu dienesta informācija:

VID vēlas informēt sabiedrību, kā veidojušies a/s "Aurora" parādi un ka VID ir veicis visas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai no minētā uzņēmuma iekasētu likumā noteiktos maksājumus.

A/s "Aurora" VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes uzskaitē ir no 1995.gada 1.novembra. 1998. gada 1. janvārī a/s "Aurora" no VID administrējamajiem nodokļiem bija tikai uzņēmuma ienākuma nodokļa parāds Ls 9,7 tūkst. apmērā. 1998.gada 1.janvārī Valsts ieņēmumu dienestam pārņemot sociālā nodokļa administrēšanu no Valsts sociālās apdrošināšanas fonda (VSAF), Rīgas Zemgales priekšpilsētas sociālās apdrošināšanas pārvalde 1998.gada 2.martā iesniedza VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldei a/s "Aurora" sociālā nodokļa parāda summu, kura 1998.gada 1.janvārī bija Ls 2 509 377,06. A/s "Aurora" prezidents jau 1996.gada 12.septembrī bija iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, bet to izskatīja tikai 1998.gada 29.aprīlī. Pēc tobrīd spēkā esošā likuma "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju un bankrotu" līdz šī pieteikuma izskatīšanai tiek atlikta visa veida izpildu lietvedība, tajā skaitā arī nodokļu parādu piedziņa.

1998.gada 29.aprīlī uzņēmums tiek atzīts par maksātnespējīgu, un VID iesniedz kreditora pretenziju, par kuru uzņēmuma administrators likumā noteiktajā kārtībā lems pēc maksātnespējas procesa pabeigšanas. Parādu piespiedu piedziņu no maksātnespējīgiem uzņēmumiem normatīvie akti nepieļauj. Maksātnespējas procesa laikā a/s "Aurora" turpinājās ražošana, uzņēmums daļēji turpināja norēķināties arī ar valsts budžetu, bet algas darbiniekiem tiek izmaksātas ar divu līdz trīs mēnešu nokavēšanos.

1998.gadā uzņēmums budžetā iemaksājis Ls 149 719, 40, no tā — Ls 55507,21 ir valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas un Ls 94212,19 — sociālais nodoklis. 1999.gadā uzņēmums budžetā iemaksājis Ls 5950,93, no tā Ls 4119,14 ir sociālās apdrošināšanas iemaksas un Ls 94212,19 — sociālais nodoklis.

Sākot ar 1999.gada februāri, maksātnespējīgā a/s "Aurora" ir pārtraukusi izdarīt valsts sociālās apdrošināšanas obligātos maksājumus un uz š.g. 1.jūliju tai bija Ls 2 681 403,59 liels sociālā nodokļa parāds un Ls 601 166,8 — obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu parāds.

Ievērojot visu iepriekšminēto, redzams, ka no tā brīža, kad VID pārņēma savā ziņā a/s "Aurora" sociālā nodokļa parādus, pēc likuma VID nav bijis tiesību tos piedzīt, tā kā uzņēmums atradies maksātnespējas procesā.

VID preses sekretāre

Liesma Kalve

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!