• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par grozījumiem Latvijas valsts atbalstā Parex bankai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2009., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191722

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

12.05.2009., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par grozījumiem Latvijas valsts atbalstā Parex bankai

 

Eiropas Komisija saskaņā ar EK līguma valsts atbalsta noteikumiem apstiprināja grozījumus sākotnējā rekapitalizācijas pasākumā (2.līmeņa kapitāls) Latvijas AS “Parex banka”, kas bija apstiprināts 2008.gada 24.novembrī. Saskaņā ar ierosinātajām izmaiņām Latvija saņems no jauna emitētas parastās akcijas un subordinētu termiņaizdevumu. Komisija konstatēja, ka grozījumi ir saskaņā ar tās paziņojumu par banku rekapitalizāciju krīzes apstākļos. Par pasākumu jāmaksā atbilstoša atlīdzība, tas nepārsniedz nepieciešamo minimumu un ir ierobežots laika ziņā. Tādējādi grozītā atbalsta pasākumu pakete AS “Parex banka” ir saderīga ar EK līguma 87.panta 3.punkta b) apakšpunktu, ar kuru atļauj atbalstu, lai novērstu nopietnus traucējumus kādas dalībvalsts tautsaimniecībā.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa šajā saistībā teica: “Grozījumi Parex bankas rekapitalizācijas pasākumos bija vajadzīgi, lai pielāgotos izmaiņām Latvijas finanšu un normatīvajā vidē. Šis lēmums vēlreiz apliecina, ka valsts atbalsta noteikumi ir pietiekami elastīgi – pat tirgos, kur notiek strauja attīstība.”

Finanšu krīzes ilgstošās ietekmes un Latvijā nesen ieviesto normatīvo prasību dēļ pasliktinājās Parex bankas kapitāla un likviditātes rādītāji. Tāpēc bija jāpārskata 2008.gada novembrī paredzētā bankas rekapitalizācija, un 2009.gada 29.martā Latvija paziņoja Komisijai par vairākiem grozījumiem.

Latvija ierosina nostiprināt bankas kapitāla bāzi, lai panāktu kapitāla atbilstības rādītāju 11% līmenī, emitējot parastās akcijas, kas kvalificējamas kā 1.līmeņa kapitāls, un saņemot subordinētu termiņaizdevumu, kas kvalificējams kā 2.līmeņa kapitāls. Valsts iegādātos šīs akcijas pret atbilstošu atlīdzību.

Komisijas izmeklēšanā tika konstatēts, ka šīs izmaiņas ir saskaņā ar nosacījumiem, kas izklāstīti paziņojumā par banku rekapitalizāciju krīzes apstākļos ietvertajās vadlīnijās.

Atlīdzība Latvijas valstij par bankas rekapitalizāciju būs balstīta uz Eiropas Centrālās bankas ieteikumiem, ņemot vērā Valsts kases aizdevumu līdzekļu reālās izmaksas, atbilstošu riska prēmiju un komisiju. Turklāt Latvijas uzraudzības iestāde apstiprināja, ka kapitāla ieguldījuma vērtība atbilst minimālajam apjomam, kas ir vajadzīgs, lai saglabātu Parex bankas darbību, līdz tā varēs veikt pārstrukturēšanu. Turklāt valsts ir apņēmusies vidējā termiņā izbeigt dalību Parex bankas kapitālā. Visbeidzot – Latvija saglabā apņēmību drīzumā iesniegt bankas pārstrukturēšanas plānu.

Tādēļ Komisija secināja, ka grozījumi ir vajadzīgi un atbilstoši, lai atjaunotu tirgus uzticību Parex bankai.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!