• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 6. maija rīkojums Nr. 293 "Par aktualizēto Zemkopības ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gada plānošanas ciklam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2009., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191695

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.295

Par J.Siliņu

Vēl šajā numurā

12.05.2009., Nr. 72

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 293

Pieņemts: 06.05.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.293

Rīgā 2009.gada 6.maijā (prot. Nr.29 60.§)

Par aktualizēto Zemkopības ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gada plānošanas ciklam

 

1. Apstiprināt Zemkopības ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gada plānošanas ciklam (aktualizēta atbilstoši likumam “Par valsts budžetu 2009.gadam”).

2. Zemkopības ministrijas darbības stratēģija 2007.–2009.gada plānošanas ciklam 2009.gadā īstenojama atbilstoši piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

3. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 2007.gada 29.augusta rīkojumu Nr.550 “Par Zemkopības ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam” (Latvijas Vēstnesis, 2007, 141.nr.).

Ministru prezidents, bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs


 

(Ministru kabineta

2009.gada 6.maija rīkojums Nr.293)

Zemkopības ministrijas darbības stratēģijas 2007.–2009.gada plānošanas ciklam
kopsavilkums

Aktualizētā Zemkopības ministrijas (turpmāk – ministrija) darbības stratēģija 2007.–2009.gada plānošanas ciklam (turpmāk – stratēģija) ir ministrijas vidēja termiņa darbības plānošanas dokuments, kurā atspoguļoti ministrijas mērķi, darbības virzieni, to īstenošanas programmas un nepieciešamais finansējums.

Stratēģija sagatavota saskaņā ar Latvijas Republikā pieņemtajiem valsts attīstības politikas plānošanas dokumentiem, normatīvajiem aktiem, kā arī ministrijas kompetencē esošo nozaru attīstības politikām, to plānošanas dokumentiem un tiesību aktos ietvertajām normām. Ar savu darbību kompetences nozarēs ministrija centīsies īstenot šajos dokumentos ietvertās prioritātes.

Stratēģija ietver ministrijas līdzšinējās darbības vides un spēju novērtējumu, misijas un vidēja termiņa mērķu definējumu un rīcības plānu šo mērķu sasniegšanai. Rīcības plāns un tam attiecināts finansējums ir veidots atbilstoši budžeta programmu sagatavošanas principam. Katrai budžeta programmai ir mērķis, kas pamato programmas īstenošanas nepieciešamību, un noteikti ietekmes (politikas rezultātu) rādītāji un darbības rezultātu rādītāji, kas raksturo mērķa sasniegšanas izpildi no 2006. līdz 2009.gadam. Budžeta programmās papildus ir izvirzītas jaunas politikas iniciatīvas, kā arī pamatota programmas īstenošanai nepieciešamās administratīvās spējas pilnveidošana. Vienkopus atspoguļojot ministrijas vidēja termiņa darbības mērķus un rīcības plānu (programmas) šo mērķu sasniegšanai, stratēģija nodrošina ministrijas kompetences nozaru politikas plānošanas dokumentu un to īstenošanai veicamo pasākumu sasaisti ar pieejamo un nepieciešamo budžeta finansējumu.

Atbilstoši ministrijas nolikumam un valdības deklarācijai ministrijas kompetences nozares ir lauksaimniecība, pārtikas aprite, lauku attīstība, kā arī meža un zivsaimniecības nozare. Ministrija veido šo nozaru politiku, organizē un uzrauga to īstenošanu, kā arī pārstāv šo nozaru intereses valsts attīstības un citu nozaru politikas dokumentos.

Ministrijas misija (virsmērķis) ir rūpēties par drošu pārtiku iedzīvotājiem, sekmēt laukos dzīvojošo cilvēku labklājību un nodrošināt priekšnoteikumus ilgtspējīgai Latvijas dabas resursu apsaimniekošanai. Ministrijas pamatvērtība ir cilvēki – nozarē strādājošie un sabiedrība kopumā.

Ministrija sev deleģēto funkciju izpildi un izvirzītā mērķa (misijas) sasniegšanu nodrošinās, īstenojot piecus darbības virzienus:

1) cilvēkresursu attīstības veicināšana laukos;

2) lauku uzņēmējdarbības attīstības veicināšana;

3) pārtikas drošums un kvalitāte, dzīvnieku veselība;

4) dabas resursu ilgtspējības saglabāšana;

5) nozaru pārvaldība.

Darbības virzieni tiks īstenoti ar deviņām budžeta programmām un tām pakārtotām apakšprogrammām:

• Pārtikas drošība un kvalitāte, dzīvnieku veselība

• Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai, sabiedriskā finansējuma administrēšana un valsts uzraudzība lauksaimniecībā:

– Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai

– Sabiedriskā finansējuma administrēšana un valsts uzraudzība lauksaimniecībā

– Atbalsts biodegvielas ražošanas veicināšanai

– Lauksaimniecības risku fonds

• Eiropas Savienības fondu finansējums lauku, lauksaimniecības un zivsaimniecības attīstībai:

– Eiropas Savienības fondu pasākumu finansēšana

– Atmaksas valsts pamatbudžetā par Eiropas Savienības fondu finan­sējumu

• Cilvēkresursu attīstība:

– Augstākā izglītība

– Kultūra

– Zinātne

– Dotācija SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” lauku konsultatīvai un informācijas apmaiņas sistēmai un tālākizglītībai

• Meža resursu ilgtspējības saglabāšana:

– Meža resursu valsts uzraudzība

– Valsts atbalsta pasākumi meža nozarē

• Zivju resursu ilgtspējības saglabāšana:

– Zivju izmantošanas regulēšana, atražošana un izpēte

– Zivju fonds

• Zemes resursu ilgtspējības saglabāšana:

– Meliorācijas sistēmu valsts pārvalde un meliorācijas kadastra kārtošana

– Valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatācija un uzturēšana

• Kultūraugu un lauksaimniecības dzīvnieku resursu aizsardzība, saglabāšana un aprites uzraudzība

• Politikas plānošana, īstenošana un uzraudzība

Stratēģiju plānots aktualizēt katru gadu budžeta plānošanas procesā. Stratēģija tiks īstenota ar ministrijas un tās padotībā esošo institūciju ikgadējo darba plānu starpniecību, tās īstenošanu un uzraudzību nodrošinās ieceltie darbības virzienu vadītāji – valsts sekretāra vietnieki – un programmu vadītāji – departamentu direktori. Savukārt par pārskata instrumentiem tiks izmantoti pārskati par darba plānu izpildi, gada publiskais pārskats un kārtējā gada ziņojums Ministru kabinetam par piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, politiku un darbības rezultatīvo rādītāju izpildi. Iekšējā audita departaments saskaņā ar iekšējā audita stratēģisko plānu veiks iekšējos auditus par dažādiem darbības stratēģijas īstenošanas un uzraudzības nodrošināšanas aspektiem.

Lai nodrošinātu deleģēto funkciju izpildi pilnā apjomā, ministrija ir apkopojusi informāciju par papildus nepieciešamajiem finanšu resursiem, un tie tiks pieprasīti, sagatavojot likumprojektu par valsts budžetu 2010.gadam.

2007.gadā apstiprinātajā stratēģijā (Ministru kabineta 2007.gada 29.augusta rīkojums Nr.550 “Par Zemkopības ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam”) aktualizēta šāda informācija:

1. Stratēģijas īstenošanas programmu daļā:

• precizētas makroekonomikas ietekmes rezultatīvo rādītāju skaitliskās vērtības 2004., 2005., 2006., 2007., 2008. un 2009.gadā;

• precizēti politikas un darbības rezultāti un to skaitliskās vērtības 2007., 2008. un 2009.gadā;

• visās programmās precizēta apakšnodaļa “Programmas finansējums” atbilstoši likumā “Par valsts budžetu 2009.gadam” noteiktajam;

• izveidotas jaunas apakšprogrammas “Lauksaimniecības risku fonds”, “Meliorācijas sistēmu valsts pārvalde un meliorācijas kadastra kārtošana” un “Valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatācija un uzturēšana”;

• precizēts iestāžu štata vietu skaits.

2. Stratēģijas 1.pielikumā precizēts jauno politikas iniciatīvu saraksts (prioritārā secībā).

3. Stratēģijai pievienots paskaidrojuma raksts par veiktajām izmaiņām un to pamatojums.

Zemkopības ministrs J.Dūklavs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!