• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisāra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2009., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191539

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Republikas ārlietu ministra tikšanos ar Spānijas Karalistes ārlietu un sadarbības lietu ministru Rīgā 6.maijā

Vēl šajā numurā

07.05.2009., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisāra vizīti Latvijā

 

6.maijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almunju.

V.Dombrovskis informēja, ka sarunas laikā ar H.Almunju tika pārrunāts Latvijas progress ekonomikas stabilizācijas plāna īstenošanā, budžeta grozījumu izstrāde un strukturālās reformas. V.Dombrovskis pēc tikšanās ar komisāru bija gandarīts par H.Almunjas sniegto vērtējumu valdības sāktajam darbam pie budžeta grozījumu sagatavošanas un strukturālajām reformām, kas apliecina, ka Latvija ir uz pareizā ceļa ekonomikas stabilizēšanā un ilgtspējīgas reformu politikas veikšanā.

Pēc tikšanās H.Almunja uzsvēra, ka ir gandarīts par iespēju apspriest Latvijas virzību uz ekonomiskās krīzes pārvarēšanu.

 

KOMISARS.JPG (16434 bytes)
Vakar, 6.maijā: Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, savā darba kabinetā sagaidot Eiropas Savienības ekonomikas un monetārās politikas komisāru Hoakinu Almunju
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Tiekoties ar Ministru prezidentu 

Pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja uzsvēra, ka ir gandarīts par iespēju apspriest Latvijas virzību uz ekonomiskās krīzes pārvarēšanu:

 “Kā zināms, pagājušā gada nogalē ar Latviju tika panākta vienošanās par starptautiskā finansējuma piešķiršanu un nepieciešamajām reformām. Eiropas Komisija vēlas iedrošināt un atbalstīt Latvijas valdību budžeta grozījumu izstrādes procesā un nepieciešamo reformu īstenošanā, ko paredz ekonomikas stabilizācijas programma. Mēs atbalstām valdības darbu valsts finanšu stabilizēšanā un reformu īstenošanā būtiskākajās jomās – valsts pārvaldē, veselības un izglītības jomā. Ir svarīgi, lai šim darbam būtu arī sabiedrības atbalsts.

Latvijai šobrīd ir svarīgi sasniegt izvirzīto mērķi – atjaunot ekonomisko izaugsmi un mazināt bezdarbu. Tas ir iespējams, ja tiks īstenotas nepieciešamās reformas un ja valsts finanses tiks stabilizētas. Lai Latvija 2011.gadā varētu pievienoties eirozonai, jāveic budžeta grozījumi un jāsamazina inflācija.

Eiropas Komisija novērtē Latvijas valdības apņēmību un ir pārliecināta par tās kapacitāti izvirzīto mērķu sasniegšanā, kā arī aicina Latvijas parlamentu, politiskās partijas un sociālos partnerus ieguldīt pūles šajā svarīgajā darbā, lai rezultātā Latvijā atjaunotos ekonomiskā izaugsme, sociālā attīstība un Latvija pievienotos eirozonai, kas garantē ilgstošu politisko un sociālo stabilitāti.”

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Tiekoties ar Saeimas deputātiem

Saeimas Eiropas lietu komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti trešdien, 6.maijā, tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almunju, pārrunāja Latvijas ekonomikas atveseļošanas pasākumus, tostarp izglītības un veselības sistēmu reformēšanu, strukturālās reformas valsts pārvaldē, kā arī plānoto valsts budžeta samazinājumu.

Sveicot ES komisāru Saeimā, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle pateicās par Eiropas Komisijas līdz šim sniegto finansiālo atbalstu, kā arī uzsvēra, ka Saeima īpaši lielu uzmanību pievērš parlamentārajai kontrolei pār ES fondu finansējuma efektīvu izmantošanu. “Šobrīd ir īpaši būtiski, lai nauda, ko saņemam no Eiropas Savienības, tiktu novirzīta mūsu valsts ekonomikas ilgtspējīgai attīstībai,” teica Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Savukārt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš informēja par Saeimas un valdības veiktajiem un plānotajiem ekonomiskās situācijas stabilizēšanas pasākumiem. “Apzinoties Latvijas ekonomikas kritisko situāciju, vēlos norādīt, ka valdība šobrīd strādā pie visaptverošām reformām, kas būs pamats Latvijas ekonomikas ilgtermiņa attīstībai,” teica G.Bērziņš, piebilstot, ka valsts budžeta grozījumus Saeimā plānots izskatīt jūnijā.

Uzrunājot Saeimas komisiju deputātus, H.Almunja aicināja plānotās reformas un budžeta samazinājumu veikt pēc iespējas ātrāk, pretējā gadījumā sekmīgu Latvijas ekonomikas atveseļošanu nebūs iespējams nodrošināt. Šobrīd Latvija ir izšķirošā punktā – jums jāizpilda tas, par ko esam vienojušies, nav iespējams kavēties, uzsvēra H.Almunja.

Latvijai nekavējoties jāpieņem adekvāti lēmumi, turklāt tiem jābūt orientētiem uz vidēja termiņa perspektīvu, jo nav iespējams izkļūt no šīs krīzes ar īstermiņa risinājumiem, teica ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs. Viņš piekrita deputātu teiktajam, ka iedzīvotāji reformas izjutīs īpaši smagi, un rosināja veidot padziļinātu dialogu ar sabiedrību.

Komisārs norādīja, ka Latvijas valdības plānotās reformas izglītības, valsts pārvaldes un veselības jomā ir nozīmīgas, tomēr tās nevar būt vienīgie veicamie pasākumi, jo nepieciešams arī stimulēt ekonomikas izaugsmi. Viņš atzina, ka Latvijai, atšķirībā no citām valstīm, nav iespēju ekonomiku stimulēt ar fiskālās politikas palīdzību. Līdz ar to īpaši aktuāls kļūst jautājums par Latvijas ekonomikas konkurētspējas veicināšanu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!