• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Karavīru piemiņa uz visiem laikiem paliks Latvijas karavīru sirdīs, jo viņi abi pildīja savu pienākumu Latvijas un savas tautas vārdā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2009., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191390

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

05.05.2009., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Karavīru piemiņa uz visiem laikiem paliks Latvijas karavīru sirdīs, jo viņi abi pildīja savu pienākumu Latvijas un savas tautas vārdā


Seržants Voldemārs Anševics

Dižkareivis Andrejs Merkuševs

 

 

Par uzbrukumu novērošanas postenim Afganistānā

Piektdien, 1.maijā, pulksten 3 pēc Latvijas laika nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas (ANA) novērošanas postenim Kunāras provincē gāja bojā divi Latvijas karavīri – seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs –, bet vēl divi ir ievainoti, no kuriem viens – smagi. Smagi ievainotais ir evakuēts un hospitalizēts. Uzbrukumā gāja bojā arī trīs ASV un trīs ANA karavīri, vēl trīs ANA karavīri ievainoti.

Nemiernieku uzbrukuma atvairīšanā tika iesaistīti sabiedroto spēki, izmantojot artilērijas un aviācijas atbalstu.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir informējuši bojāgājušo un ievainoto karavīru piederīgos. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis un NBS komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs karavīru vārdā izsaka visdziļāko līdzjūtību karavīru ģimenēm.

Karavīri dienesta pienākumus pildīja NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) Latvijas kontingenta Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, novērošanas postenī veicot ANA apakšvienības operāciju izpildes kontroli.

ISAF sastāvā atrodas 164 NBS karavīri, no kuriem 30 karavīri dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

Operacionālās sadarbības padomnieku grupas uzdevums ir atbalstīt Afganistānas Nacionālo armiju apmācību jomā un veicināt apgūt un nostiprināt procedūras apmācību, plānošanas procesa organizēšanā un operāciju izpildē. 

NBS komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks,   kapteinis Normunds Stafeckis

 

Klusuma brīdis, pieminot Afganistānā bojāgājušos

Piektdien, 1.maijā, Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc skumjās vēsts par divu Latvijas karavīru bojāeju un divu ievainošanu uzbrukumā Afganistānā svinīgo Valsts apbalvojumu pasniegšanas ceremoniju atklāja ar klusuma brīdi, pieminot Voldemāru Anševicu un Andreju Merkuševu.

Arī vēlāk preses tikšanās laikā Valsts prezidents vēlreiz publiski izteica dziļu līdzjūtību abu karavīru radiniekiem un tuviniekiem.

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Gribu izteikt dziļu līdzjūtību Voldemāra Anševica un Andreja Merkuševa radiniekiem, tuviniekiem, draugiem, arī dienesta biedriem. Šis rīts ir bijis traģisks mūsu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tāpat es vēlos izteikt līdzjūtību tiem amerikāņu un afgāņu karavīriem, kas bija kopā ar mūsu latviešu karavīriem šajā kaujā, tālu no dzimtenes pildot savu pienākumu.

Jautājums: Par misiju Afganistānā. Kā šiem traģiskajiem notikumiem vajadzētu ietekmēt tās turpinājumu? Vai būtu jāturpina misija Afganistānā?

Valsts prezidents: Vispirms es gribu noteikti uzsvērt: Latvija izvēlējusies kolektīvās drošības principus. Latvija viena pati ar dažiem tūkstošiem karavīru nekad nespēs atvairīt ārvalstu uzbrukumus. Kolektīvā drošībā, NATO aliansē, mēs esam droši. Katras valsts pilsoņi, dienot bruņotajos spēkos, aizsargā gan savu valsti, gan visas NATO valstis, gan plašāk arī drošību un mieru pasaulē. Tas ir mūsu pienākums. Bez šī pienākuma ļoti apzinīgas pildīšanas mēs nekad nevarēsim savā valstī justies droši.

 

Amatpersonas, izsakot līdzjūtības bojāgājušo tuviniekiem

Latvijas Valsts prezidents

Valsts prezidents Valdis Zatlers izsaka visdziļāko līdzjūtību 1.maijā apšaudē Afganistānā bojāgājušā seržanta Voldemāra Anševica un dižkareivja Andreja Merkuševa ģimenēm, draugiem un kolēģiem.

Valdis Zatlers atzīmē: “Karavīra darbs ir saistīts ar visaugstāko risku – dzīvības ziedošanu drošības vārdā. Abi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri ir atdevuši savas dzīvības, atbildīgi un drosmīgi pildot dienesta uzdevumus, lai gādātu par daudzu cilvēku drošību. Mēs vienmēr būsim lepni par viņu profesionālajām karavīru gaitām, Latvijas mīlestību un pašaizliedzīgumu.”

Valsts prezidents novēl drīzu izsveseļošanos diviem uzbrukuma laikā ievainotajiem Latvijas karavīriem.

Tāpat Valsts prezidents Valdis Zatlers ir nosūtījis vēstules ASV prezidentam Barakam Obamam (Barack Obama) un Afganistānas prezidentam Hamidam Karzajam (Hamid Karzai), kurās izsaka visdziļāko līdzjūtību Amerikas Savienoto Valstu un Afganistānas tautām saistībā ar šodien uzbrukumā Afganistānā šo valstu karavīru bojāeju. Valsts prezidents apliecina, ka Latvijas tauta skumjās ir kopā ar ASV un Afganistānas tautu.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Latvijas Ministru prezidents

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis izsaka visdziļāko līdzjūtību Afganistānā bojāgājušo Latvijas karavīru tuviniekiem: “Šajā smagajā brīdī savās domās esam kopā ar seržanta Voldemāra Anševica un dižkareivja Andreja Merkuševa ģimenēm un draugiem, ar visiem, kam ziņa par karavīru nāvi ir  nesusi neizdzēšamas zaudējuma sāpes. Šis ir traģisks notikums gan kritušo piederīgajiem, gan arī visai Latvijai, jo ikviens karavīrs savai dzimtenei ir dārgs un  nozīmīgs.

Valdība bojāgājušo karavīru ģimenēm sniegs visu iespējamo atbalstu. Ar savu profesionālo un pašaizliedzīgo dienestu Voldemārs Anševics un Andrejs Merkuševs vienmēr paliks mūsu atmiņā.”

Ministru prezidents izsaka cerību un novēl ievainotajiem atveseļošanos un drīzu atgriešanos Latvijā.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

 

 Latvijas aizsardzības ministrs

Latvijas tauta ir saņēmusi traģisku vēsti. Pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā, šonakt kaujā ar nemierniekiem dzīvību zaudējuši Latvijas kontingenta karavīri – seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, vēl divi karavīri ir ievainoti.

Sešus gadus Nacionālie bruņotie spēki kopā sabiedrotajiem no 39 valstīm piedalās NATO vadītajā operācijā, lai nodrošinātu stabilitāti karu izpostītajā Afganistānā. Visu šo laiku Latvijas karavīri teicami pilda savus pienākumus – rūpējas par drošību un sniedz savu ieguldījumu valsts atjaunotnē. Tomēr mūsu kopīgie centieni sastopas ar fanātiskiem mēģinājumiem apturēt miera procesu Afganistānā. Šodien mums ir jāatzīst smags zaudējums.

Savā un Aizsardzības ministrijas vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm, tuviniekiem, draugiem, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī Afganistānas un ASV karavīriem, kuri cietuši zaudējumus šajā kaujā. Šajā smagajā brīdī savās domās un lūgšanās mēs esam kopā ar jums.

Voldemāra Anševica un Andreja Merkuševa piemiņa uz visiem laikiem paliks Latvijas karavīru sirdīs, jo viņi abi pildīja savu pienākumu Latvijas un savas tautas vārdā.

Noliecot galvu un atdodot godu mūsu karavīru piemiņai,–

aizsardzības ministrs Imants Lieģis

2009.gada 1.maijā

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta preses nodaļas vadītājs Kaspars Odiņš

 

Latvijas ārlietu ministrs

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš izsaka visdziļāko līdzjūtību Afganistānā kritušo karavīru ģimenēm un draugiem: “Dziļās sērās esam kopā ar tuviniekiem. Šis ir liels zaudējums gan viņiem, gan arī visai Latvijai. Esmu pārliecināts, ka valdība, kā arī Nacionālie bruņotie spēki bojāgājušo un ievainoto karavīru ģimenēm sniegs visu iespējamo atbalstu. Novēlu arī drīzu izveseļošanos ievainotajiem karavīriem.”

1.maijā, pildot dienesta pienākumus, ievainojumus guva četri Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kontingenta karavīri, no kuriem divi, seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, gāja bojā.

Līdz ar Latvijas karavīriem, pildot dienesta pienākumus Afganistānā, šodien bojā gājuši arī Amerikas Savienoto Valstu (ASV) karavīri. Māris Riekstiņš izsaka visdziļāko līdzjūtību arī ASV karavīru piederīgajiem.

Ārlietu ministrijas  Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Ārvalstu amatpersonas

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis saistībā ar traģisko notikumu Afganistānā no kaimiņvalstu kolēģiem – Lietuvas aizsardzības ministres Rasas Juknevičienes (Rasa Juknevičienė) un Igaunijas aizsardzības ministra Jāka Āvikso (Jaak Aaviksoo) – saņēmis līdzjūtības apliecinājumus.

Lietuvas aizsardzības ministre norādīja, ka notikusī traģēdija diemžēl ir cena, ko mēs maksājam par savu valstu drošību un brīvību. Savukārt Igaunijas aizsardzības ministrs uzsvēra, ka zaudējumi, ko mūsu valstis cietušas starptautiskajās operācijās, stiprina mūsu vienotību un liek apzināties, ka mums ir pienākumi citam pret citu, kurus arī turpmāk turpināsim pildīt kopā.

Jau iepriekš ziņots, ka vakar nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas novērošanas postenim Kunāras provincē gāja bojā divi Latvijas karavīri – seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs –, bet vēl divi ir ievainoti, viens no tiem – smagi.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš saņēmis līdzjūtības apliecinājumus piektdien, 1.maijā, Afganistānā traģiski bojāgājušo Latvijas karavīru tuviniekiem gan no ASV Valsts departamenta pārstāvjiem, gan tuvāko kaimiņvalstu ārlietu ministriem un sabiedrotajiem NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets (Urmas Paet) telefonsarunā ar Māri Riekstiņu izteicis visdziļāko līdzjūtību Latvijas tautai un īpaši bojāgājušo tuviniekiem, novēlot izveseļošanos un izturību ievainotajiem.

Arī Latvijas puse paudusi līdzjūtības apliecinājumus ASV Valsts departamentam, ņemot vērā, ka šodien kaujas laikā Afganistānā līdz ar Latvijas karavīriem bojā gājuši arī ASV armijas kareivji.

Aizsardzības ministrijas  Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākais referents Artūrs Graudiņš;

Ārlietu ministrijas  Preses centra nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!