• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotas darba samaksas sistēmas principiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2009., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2009. gada 4. maija sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

05.05.2009., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotas darba samaksas sistēmas principiem

 

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 22.aprīlī iepazinās ar Finanšu ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas paredz noteikt vienotu darba samaksas sistēmu valsts darbā strādājošajiem.

Likumprojekts “Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības sistēmu” attieksies uz Valsts prezidentu, Saeimas un pašvaldību domes deputātiem, Ministru kabineta locekļiem, uz nodarbinātajiem valsts budžeta finansētajās iestādēs, neatkarīgajās iestādēs, valsts augstskolās un pašvaldību iestādēs, deputātus informēja Finanšu ministrijas (FM) Valsts sektora darba samaksas politikas nodaļas vadītāja Inga Ošiņa. Tāpat vienoto sistēmu plānots attiecināt uz ārstniecības iestādēs un pašvaldību izglītības iestādēs strādājošajiem mediķiem, kuri sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem un ostu valdes locekļiem un ostu pārvaldniekiem.

Plānots, ka valsts darbā strādājošo atlīdzības sistēmu veidos darba samaksa, sociālās garantijas un citi darba devēja piešķirtie labumi. Darba samaksa ietvers mēnešalgu, piemaksas un prēmijas, bet sociālās garantijas – pabalstus, kompensācijas, atvaļinājumus, apdrošināšanu, izdienas pensiju. Savukārt darba devēja piešķirtie labumi varēs būt dienesta automašīna, mobilo tālruņu un citu rēķinu apmaksa.

Vienotā sistēma paredz, ka Saeimas un pašvaldību domes deputātu, Valsts prezidenta, valdības locekļu, valsts kontroliera, Centrālās vēlēšanu komisijas, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un Nacionālās radio un televīzijas padomes vadītāju, tiesībsarga, tiesnešu un prokuroru mēnešalgu ar koeficientu piesaistīs Centrālās statistikas pārvaldes iepriekšējā gadā valstī strādājošo vidējai darba algai.

Valsts tiešās pārvaldes iestāžu darbiniekiem mēnešalgu plānots noteikt, klasificējot amatus atbilstoši amatu katalogam un nosakot amatam atbilstošo mēnešalgu grupu, ņemot vērā darbinieka kvalifikācijas pakāpes. Šādu normu no 2010.gada 1.septembra paredzēts attiecināt arī uz pedagogiem.

Savukārt atvasināto publisko personu un to izveidoto iestāžu amatpersonām un darbiniekiem pašvaldībās, valsts augstskolās un plānošanas reģionos mēnešalgas noteikšanā būs jāņem vērā amata vērtība un darbinieka individuālās prasmes un novērtējums, nepārsniedzot mēnešalgu maksimālos apmērus, kādi noteikti līdzīgas sarežģītības un atbildības amatiem valsts tiešās pārvaldes iestādēs.

Vienota kārtība paredzēta piemaksu, prēmiju, pabalstu, kompensāciju, atvaļinājumu un citu sociālo garantiju piešķiršanā.

Likumprojekts izstrādāts, lai vienā likumā apvienotu visus svarīgākos noteikumus, kas attiecas uz valsts darbā strādājošo darba samaksu un sociālajām garantijām, deputātus informēja FM pārstāve. Saeimā jauno likumprojektu plānots iesniegt līdz šā gada 1.jūnijam.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!