• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kur Aiviekste uz Daugavu steidz. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.1999., Nr. 227/228 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19124

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kur Aiviekste uz Daugavu steidz (turpinājums)

Vēl šajā numurā

13.07.1999., Nr. 227/228

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kur Aiviekste uz Daugavu steidz

Jau pāris gadu garumā veidojās šī ideja, kas laika gaitā atradusi savu loģisko spēka pielikšanas un pievilkšanas punktu — Lubānu, tagad jau pilsētu, nesen vēl pilsētciematu, pirms tam — rosīgu pagastu, kura epicentrā bija gan Madonas – Lubānas dzelzceļa līnijas (sākotnējā iecere paredzēja tās virzību cauri Ērgļiem līdz pat Rēzeknei) noslēgums, gan dienvidaustrumu Vidzemes kultūras rosmju izvērsums. Jo te ir Teodora Reitera, Haralda Medņa un Jāņa Zābera dzimtais pagasts, kā arī daudzu citu, tuvu un tālu pazīstamu svarīgu latviešu censoņu dzimtene un mītnes vieta.

Bet kas gan tā būtu bez pašreizējā, tuvākas un tālākas nākotnes izkopuma? Nule iznākušajā CSP datu krājumā "Iedzīvotāju skaits Latvijas rajonos, pilsētās un pagastos", kas ir arī "LV" redakcijas rīcībā, varam lasīt: "...Aizkraukles rajons — Pļaviņas, 3937, Madonas rajons — Lubāna, 2131, Aizkraukles rajona Aiviekstes pagasts, 945, Balvu rajona Bērzpils pagasts, 1107, tāpat Lazdukalna pagasts, 1225, kaimiņos — Rēzeknes rajona Gaigalavas pagasts (1213), un tālāk jau Madonas rajona pagastu kopums: Indrāni — 1222, Ošupe — 1604, Barkava — 1798, Prauliena — 1918, Mētriena — 1009, Ļaudona — 1830, Kalsnava — 2315, pavisam tuvu Aiviekstes lejtecei — Jēkabpils rajona Krustpils (991) un Variešu pagasts (1451).

— Jā, es neņemos teikt, ka šie iedzīvotāju blīvuma skaitļi bija izšķiroši, tomēr mūs jau kopš deviņdesmito gadu vidus urdīja doma, ka vajag reizi par visām reizēm sarīkot kārtīgus Aiviekstes svētkus. Jo mūsu Lielupe, kas iztek no Lubāna ezera un plūst cauri vairākiem rajoniem 132 kilometru garumā, nesaistās tikai ar vienu vai vairākiem novadiem, — stāsta Aiviekstes svētku režisore Ilze Pupure, kas jau iepriekšējo interviju laikā krietni piepūlējusi balsi un reizumis spēj runāt tikai pusčukstus, — tomēr mums jau krietni iepriekš bija pilnīgi skaidrs: tā tam jābūt!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!