• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienota Baltijas enerģētikas tirgus izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2009., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.04.2009., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienota Baltijas enerģētikas tirgus izveidi

 

PREMJERI-TIKSANAS04.JPG (26893 bytes)
Vakar, 27.aprīlī, lai apspriestu Baltijas vienotā enerģētikas tirgus izveidi, Lietuvas galvaspilsētā Viļņa tikās (attēlā no labās) Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Lietuvas premjerministrs Andrus Kubiļus un Igaunijas premjer­ministrs Andruss Ansips
Foto: A.F.I./Vlads Sevinsks, “Lietuvas Rytas”

 

Vakar, 27.aprīlī, Viļņā norisinājās trīs Baltijas valstu premjerministru tikšanās un paplašināta diskusija par Baltijas vienotā enerģētikas tirgus izveidi. Nobeigumā Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips un Lietuvas premjerministrs Andrus Kubiļus parakstīja kopīgu deklarāciju par Baltijas enerģētikas tirgus izveides principiem un nepieciešamo rīcību būtiskāko enerģētikas projektu īstenošanai.

Deklarācija paredz atvērta un caurskatāma Baltijas elektrības tirgus izveidi un integrāciju Ziemeļu elektrības tirgū, kā to paredz Eiropas Savienības likumdošana. Trīs Baltijas valstis apņēmās līdz 2010.gadam atcelt tarifus 35 procentiem Igaunijas, Latvijas un Lietuvas patērētāju, kas ietver lielos enerģijas patērētājus. V.Dombrovskis uzsvēra: “Latvija no savas puses enerģijas tirgu jau ir atvērusi, un līdz gada beigām to plāno veikt arī Igaunija un Lietuva. Šis ir “pagrieziena punkts” ātrākai Ziemeļu–Baltijas enerģijas tirgus attīstībai.” Ministru prezidents aicināja Baltijas partnerus būt aktīviem tirgus ierobežojumu novēršanā un kopīgi strādāt pie atvērta Ziemeļu–Baltijas reģiona enerģijas tirgus izveides.

Deklarācijā nostiprināts aicinājums Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas energokompānijām nekavējoties sākt Baltijas–Zviedrijas starpsavienojuma projektu, kam ir stratēģiska nozīme Baltijas valstu enerģijas drošībā. Šis starpsavienojums ir plānots kā trīspusējs enerģijas infrastruktūras projekts, kurā Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas enerģijas kompānijas piedalīsies uz vienlīdzīgu nosacījumu pamata. V.Dombrovskis pauda nostāju: “Vienots enerģētikas tirgus Baltijas reģionā un savienojumu izveide ar Skandināvijas tirgu paaugstinās enerģijas drošību un enerģijas avotu dažādību”.

Uzrunājot apaļā galda diskusijas dalībniekus, Ministru prezidents bija gandarīts, ka Baltijas valstis ir apvienojušas spēkus, lai stiprinātu enerģijas drošību un vienotos par konkrētiem soļiem un termiņiem Baltijas elektrības tirgus harmonizācijai. Latvijas valdības vadītājs arī pateicās Eiropas Komisijai par ieguldījumu enerģētisko saikņu stiprināšanā Baltijas reģionā. “Izveidojot vienotu enerģijas tirgu, Baltijas valstis ieviesīs Eiropas Savienības normas un veicinās investīciju piesaisti jaunu starpsavienojumu izveidei,” teica V.Dombrovskis.

Ministru prezidents aicināja Baltijas partnerus dinamiskāk attīstīt kopīgus enerģētikas projektus, tostarp Visagīnas atomelektrostacijas projektu, par kuru tika panākta vienošanās jau 2006.gadā Traķos, kā arī sākt Lietuvas un Polijas starpsavienojuma būvniecību. Baltijas valstu premjerministri vienojās tuvākajā laikā organizēt atsevišķu tikšanos par Visagīnas projektu, piesaistot arī Polijas valdības vadītāju.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!