• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par riska kapitāla nozares nozīmi ekonomikas atveseļošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2009., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191118

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Vēl šajā numurā

25.04.2009., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par riska kapitāla nozares nozīmi ekonomikas atveseļošanā

 

Ekonomikas ministrs Artis Kampars 23.aprīlī tikās ar Latvijas Riska kapitāla asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktualitātes riska kapitāla nozarē, kā arī turpmākās sadarbības iespējas. Tikšanās laikā ekonomikas ministrs atzina riska kapitāla nozares nozīmi Latvijas ekonomikas atveseļošanā. Tāpat ministrs piekrita asociācijas pārstāvju piedāvājumam veidot ciešāku sadarbību starp asociāciju un Ekonomikas ministriju.

Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētāja Astra Neimane īsumā informēja par riska kapitāla nozares attīstību Latvijā. Viņa pastāstīja, ka riska kapitāla ieguldījumu fondi Latvijā vēl ir salīdzinoši jauns finanšu instruments, kura izmantošana kopš 2000.gada sākuma ir guvusi labus panākumus, piemēram, ar riska kapitāla ieguldījumu palīdzību ir izveidots DEPO veikalu tīkls Latvijā, strauju attīstību piedzīvojis elektronisko komponenšu ražotājs “Hanzas elektronika”, papīrfabrika “Līgatne” utt.

 “No 2002. līdz 2008.gadam ieguldījuma fondi Latvijā veica kopējas investīcijas par vairāk nekā 50 miljoniem latu, kas veicināja kopējo jauno investīciju, tai skaitā banku finansējuma, ieplūšanu uzņēmumos vairāk nekā 100 miljonu latu apjomā. Rezultātā radītas 5000 jaunas darba vietas un kopējais šādi atbalstīto uzņēmumu apgrozījums sasniedza 300 miljonus latu,” uzsvēra A.Neimane.

A.Neimane norādīja, ka pēdējā laikā interese no uzņēmēju puses par riska kapitālu ieguldījumu fondiem kā alternatīvu finansējuma avotu komercbanku kredītiem ir ievērojami pieaugusi.

Sarunas gaitā asociācijas pārstāvji vērsa ministra uzmanību uz aktuālajiem jautājumiem nozarē.

Kā vienu no aktualitātēm riska kapitāla nozares pārstāvji minēja iecerētos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā. Pašlaik likums nosaka ierobežojumu vienam pensiju fondam pārsniegt 10% no kopējā ieguldījumu fondu kapitāla, kas, pēc asociācijas pārstāvju domām, būtiski ierobežo jaunu riska kapitālu fondu izveidi.

Līdz ar to asociācija sadarbībā ar Latvijas Komercbanku asociāciju ierosinājusi noteikt, ka pensiju fonds var investēt līdz 30% no kopējā ieguldījumu fondu kapitāla. Šādam priekšlikumam piekritusi arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Tāpat riska kapitāla asociācijas pārstāvji bija satraukti par valdības pieņemtajiem lēmumiem samazināt finansējuma apjomu riska kapitālam un tehnoloģiju pārneses atbalstam jaunu riska kapitāla, sēklas un uzsākšanas kapitāla ieguldījumu fondu izveidei par labu valsts garantiju palielināšanai uzņēmumu kreditēšanā.

A.Kampars atzina, ka riska kapitāla nozarei ir būtiska nozīme Latvijas tautsaimniecības attīstībā, īpaši jau tagad, kad uzņēmējiem ir grūtības saņemt bankās kredītus uzņēmumu darbības nodrošināšanai. Tāpat ministrs rosināja riska kapitāla nozares pārstāvjus daudz aktīvāk informēt uzņēmējus par riska kapitāla ieguldījumu fondiem kā alternatīvu komercbanku aizdevumiem uzņēmumu darbības nodrošināšanai un attīstīšanai.

 

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!