• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kredītvērtējuma aģentūru uzraudzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2009., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/191052

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

24.04.2009., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kredītvērtējuma aģentūru uzraudzību

 

Eiropas Parlaments 23.aprīlī Strasbūrā atbalstīja stingrus ES noteikumus par kredītvērtējumu aģentūrām, kuru galvenais mērķis ir uzlabot to pārskatāmību un neatkarību. Deputāti uzskata, ka šīs ietekmīgās struktūras nespēja laikus novērtēt finanšu stāvokļa pasliktināšanos un pielāgot savus vērtējumus.

Visām kredītvērtējuma aģentūrām, kas darbosies ES, jaunā regula izvirza prasību reģistrēties, kā arī pildīt virkni nosacījumu. Galvenais mērķis ir padarīt kredītreitingu aģentūru pārskatāmāku, novērst interešu konfliktus starp aģentūrām un finanšu iestādēm, ko tās vērtē, ieviest efektīvu reģistrācijas kārtību un uzlabot vērtēšanas metodes. Šiem pasākumiem jāpalīdz atjaunot kredītvērtējumu aģentūru uzticību.

Lai nodrošinātu neatkarību, kredītvērtējumu aģentūru analītiķi un personas, kas apstiprina kredītreitingus, būs pakļauti rotācijai. Palielināsies Eiropas Vērtspapīru regulatoru komitejas ietekme – tā saņems visus kredītvērtējuma aģentūru reģistrācijas pieteikumus. Trešo valstu reitingi būs jāapstiprina atbilstoši jaunajai regulai veidotai Eiropas Savienības aģentūrai, kas pastāvīgi sekos, vai trešo valstu vērtēšanas darbības atbilst ES prasībām. Savukārt mazām trešo valstu aģentūrām izveidots īpašs režīms.

Lai veicinātu atklātību, kredītvērtējuma aģentūrām būs jāpublisko vērtējumos izmantotās metodes un ikgadējas pārskatāmības atskaites. Tām būs noteikti pienākumi, lai veicinātu reitingu lietotāju informētību par strukturētiem produktiem, kuriem ir augstāks risks nekā tradicionālajiem vērstpapīriem. Strukturētiem produktiem vai nu jāizmanto atsevišķas vērtējuma kategorijas, vai jāsniedz papildu informācija par raksturīgajiem riskiem.

 

Kredītvērtējumu aģentūru ietekme

Kredītvērtējuma aģentūras sniedz atzinumus par uzņēmumu un vērtspapīru vērtību, un šos vērtējumus izmanto investori, aizdevēji, vērstpapīru izsniedzēji un regulatori. Ņemot vērā kredītvērtējuma aģentūru ietekmi, bija būtiski nodrošināt to pārskatāmību un neatkarību. Jau pirms finanšu krīzes Eiropas Parlaments aicināja, lai kredītvērtējuma aģentūru darbība tiktu kontrolēta stingrāk. Uzskata, ka aģentūru nespēja laikus konstatēt riskus veicināja finanšu krīzi.

Līdz šim aģentūru darbību noteica rīcības kodekss, tagad ES to darīs ar regulu, kas dalībvalstīm ir pilnībā juridiski saistoša. Tā stāsies spēkā 20 dienas pēc oficiālās publikācijas, tomēr dalībvalstīm tiks doti seši mēneši, lai pielāgotos jaunajām prasībām. Izņēmums noteikts ārpus Eiropas esošo aģentūru reitingu izmantošanai. Lai pielāgotos noteikumiem šajā jautājumā, pārejas laiks būs 18 mēneši.

Parlaments iepriekš ar ES Padomi (dalībvalstīm) panākto neformālo kompromisu atbalstīja ar 569 balsīm par, 47 pret, 4 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!