• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents un Ministru prezidents kopīgā preses konferencē 2009.gada 22.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2009., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190975

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.04.2009., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents un Ministru prezidents kopīgā preses konferencē 2009.gada 22.aprīlī


 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Šodien [22.aprīlī] bija kārtējā tikšanās ar Ministru prezidentu. Mēs pārrunājām vakardienas valdības sēdes gaitu, kā arī ieskicējām, kādai būtu jābūt piektdienas ārkārtas sēdei. Galvenais uzdevums šai sēdei tomēr būs skaidri saprast strukturālo reformu būtību – strukturālo reformu būtību tieši pārvaldē un strukturālo reformu būtību pašā nozarē – un kā šīs abas reformas saies kopā. Un pēc šīs sēdes mums būtu diezgan skaidrs vēstījums tiem, kas strādā šajās nozarēs, un tiem, kas saņem šos pakalpojumus, tātad iedzīvotājiem. Skaidras atbildes, kā tas tiks realizēts dzīvē šajā un nākamajā gadā.

Jautājums: Prezidenta kungs, šobrīd nav redzams skaidrs viedoklis un plāns, kā tiek ieviestas strukturālās reformas. Vai jums šķiet, ka ar vienu šo valdības sēdi būs līdzēts un ka pēc tās jau būs skaidrs par termiņiem un plāniem, kas reāli tiks īstenoti dzīvē?

V.Zatlers: Šo skaidro redzējumu grib sadzirdēt un saprast gan iedzīvotāji, gan arī tie politiķi, kas gatavojas kandidēt pašvaldību vēlēšanās, jo jābūt šim līdzdarbošanās momentam. Cilvēki grib saprast. Laukos, kur es šobrīd katru nedēļu braucu uz kādu pilsētu un tiekos gan ar iedzīvotājiem uz ielas, gan ar pašvaldību vadītājiem, gan ar skolotājiem un ārstiem, visi uzdod vienu un to pašu jautājumu: “Mēs gribam saprast, kādas tieši šīs strukturālās reformas būs, kā tas ietekmēs mūsu dzīvi?” Un vēl ļoti būtiski ir, ja tas, kas tiks reformēts, radīs darba vietas zaudējumu, kādas būs sociālās garantijas šiem cilvēkiem, kur tiks atrasta vieta dzīvē un kādas funkcijas viņiem uzticētas. Ļoti vienkārši jautājumi, bet atbildes jāsaņem pēc iespējas ātrāk.

Jautājums: Vai jums nerada satraukumu tas, ka kopš dziļās krīzes sākuma ir pagājis jau pusgads un nav iedarbināts neviens mehānisms, kā ekonomiku stimulēt? Visu laiku tiek runāts par to, ko mums vajag samazināt, bet joprojām nav tādu stingru mehānismu, kas palīdzētu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Katrā ziņā tas ir atsevišķs jautājums, un tas noteikti ir valdības jautājums. Un arī šeit, tāpat kā strukturālo reformu gadījumā, ir vajadzīgi skaidri spēles noteikumi, kas stimulēs. Mēs zinām, ka daudzi runā par eksportu, tajā pašā laikā neviens nepasaka, cik lielas mums ir eksporta jaudas un cik ir pieprasījums ārpus Latvijas pēc šīm precēm. Ir daudz, daudz, daudz jautājumu, kas mainās un prasa atbildes ne tikai reizi pusgadā, bet varbūt pat reizi nedēļā.

Jautājums: Es gribētu vaicāt par budžeta grozījumu pieņemšanas tempu. Vakar tika iesākts runāt, ka tos, iespējams, ir jāpieņem pirms vēlēšanām vai vismaz jāiesāk pieņemt pirms vēlēšanām. Tagad premjers tomēr atsaucas uz to, ka ir grafiks, kas ir saskaņots un ka tam tomēr vairāk vai mazāk būtu jānotiek saskaņā ar saskaņoto grafiku. Jūsuprāt, vai budžeta grozījumi būtu jāpieņem pirms vai tomēr labāk pēc vēlēšanām?

V.Zatlers: Galvenais uzdevums ir šos budžeta grozījumus sagatavot – kvalitatīvi sagatavot un stingri ievērot termiņus, kas ir atrunāti ar valdību Starptautiskā valūtas fonda pēdējos dokumentos. Ja mēs iekļaujamies šajos termiņos, tad galvenais ir kvalitāte un tas, kā valdība skaidro, kādas tieši sekas būs šiem budžeta grozījumiem – gan nozarē strādājošajiem, gan tiem, kas šos pakalpojumus izmanto.

Jautājums: Sakiet, lūdzu, kāpēc valdības sēdei jābūt slēgtai?

V.Zatlers: Lielākajā daļā valstu valdības sēdes ir slēgtas. Un šajā jautājumā, kad jārunā, kā vienas nozares, teiksim, medicīnas, un otras nozares – izglītības – strukturālās reformas ietekmē gan iedzīvotājus, gan savstarpēji jebkuru nozari, ko valdība pārvalda gan ekonomiski, gan politiski, gan sociāli. Ir nepieciešama skaidra, atklāta, ļoti tieša saruna, lai dabūtu tos rezultātus, ko mēs gaidām, lai tas nebūtu priekšvēlēšanu pasākums, kur katrs cenšas reklamēt sevi vai pozicionēt sevi no politiskā viedokļa, nevis no tā, ko šobrīd mums prasa ekonomiskā situācija.

Jautājums: Dombrovska kungs joprojām uzskata, ka tai jābūt atklātai?

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Jā, nu šis ir koalīcijas partiju izplatītais aicinājums par to, ka šī sēde varētu būt arī atklāta, bet principā, ja sēdi sasauc prezidents, viņš arī nosaka darba kārtību un to, vai sēde ir atklāta vai slēgta.

V.Zatlers: Būtisks ir sēdes rezultāts. Sēdes rezultātu katrā ziņā mēs – gan Ministru prezidents, gan katrs ministrs, gan es – jums noteikti plaši un sīki izskaidrosim.

 

Valsts prezidenta preses dienesta transkripts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!