• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests: Par ātrās medicīniskās palīdzības institūciju apvienošanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2009., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ilgtermiņa attīstības stratēģiskajiem mērķiem

Vēl šajā numurā

17.04.2009., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests: Par ātrās medicīniskās palīdzības institūciju apvienošanos

 

No 16.aprīļa Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacija (RĀMPS) iekļaujas vienotajā valsts Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestā. Līdz ar pašvaldības funkciju pārņemšanu NMP dienests kļūst par darba devēju RĀMPS darbiniekiem un pārņem līdzšinējās RĀMPS saistības ar preču un pakalpojumu sniedzējiem. Gatavību turpināt darbu vienotā valsts dienestā izteikuši visi RĀMPS darbinieki. Līdz ar juridiskā statusa maiņu mainīsies arī līdzšinējais iestādes nosaukums un turpmāk tas būs – NMP dienesta Rīgas reģionālais centrs. Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacijas sasniegtie augstie kvalitātes standarti un pieredze būs nozīmīga, pārņemot labo praksi arī citiem reģioniem, strādājot vienotā dienestā.

27.janvārī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par vienota valsts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveidošanu. Tas paredz visu 39 pašvaldību pārziņā esošo neatliekamās medicīniskās palīdzības institūciju apvienošanos vienotā valsts NMP dienestā pakāpeniski līdz 2010.gada beigām. 3.martā Rīgas dome pieņēma lēmumu ar 16.aprīli nodot Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacijas funkcijas NMP dienestam. Drīzumā dienestam pievienosies lielākā daļa Vidzemes reģiona neatliekamās palīdzības sniedzēju. Sarunas par apvienošanos turpinās arī citos reģionos.

Plānots, ka NMP dienesta pamatstruktūru veidos vadības centrs un pieci reģionālie centri: Rīgā, Valmierā, Kuldīgā, Jelgavā un Daugavpilī vai Rēzeknē. Reģionālie centri tiks veidoti, ņemot vērā reģiona specifiku, un katram no tiem tiks deleģētas noteiktas funkcijas un atbildība. NMP dienesta reģionālie centri atbildēs par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu sava reģiona iedzīvotājiem, izvērtēs brigāžu izvietojumu, plānos nepieciešamos resursus, materiāltehnisko nodrošinājumu u.c. Nozīmīga reģiona centra funkcija būs arī centralizēta iedzīvotāju izsaukumu pieņemšana un brigāžu vadība visā reģiona teritorijā.

Vienlaikus ar sākto pašvaldību ātro palīdzību apvienošanos vienotā valsts dienestā plānoti arī citi pasākumi, lai būtiski uzlabotu neatliekamo medicīnisko palīdzību visā valsts teritorijā, t.sk. ieviestu valstī vienotus NMP mediķu apmācības un kvalifikācijas standartus un programmas, pakāpeniski atjaunotu operatīvo transportlīdzekļu fondu visā Latvijā, pārskatītu esošo NMP brigāžu izvietojumu un plānotu jaunu punktu izveidi, labiekārtotu NMP punktus, ieviestu valstī vienotu tiešo bezmaksas trīs ciparu tālruņa numuru ātrās palīdzības izsaukšanai u.c. Pārmaiņas nodrošinās iedzīvotajiem visā valstī vienlīdzīgas iespējas saņemt kvalitatīvu un savlaicīgu neatliekamo medicīnisko palīdzību neatkarīgi no vietas, kur dzīvo vai atrodas pacients.

Šobrīd NMP dienesta Rīgas reģionālais centrs pieņem centralizēti iedzīvotāju izsaukumus un vada brigādes Rīgā un Rīgas rajonā, nodrošinot gandrīz pusi no visiem izsaukumiem valstī. Šajā reģionā neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem nodrošina 52 diennakts brigādes. Diennakts laikā brigādes dodas vidēji uz 550 izsaukumiem.

 

NMP dienesta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!