• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālās trīspusējās sadarbības padome: Par veselības aprūpi un vienotu atalgojuma sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2009., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190619

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

16.04.2009., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nacionālās trīspusējās sadarbības padome: Par veselības aprūpi un vienotu atalgojuma sistēmu

 

Vakar, 15.aprīlī, notika Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) kārtējā sēde, kurā pārrunāja veselības aprūpes sistēmas finansēšanas jautājumu, diskutēja par vienotu atalgojuma sistēmu valsts un pašvaldības iestādēs, kā arī kapitālsabiedrībās. NTSP dalībpuses atbalstīja Valsts darba inspekcijas ierosināto Darba strīdu turpmāko izskatīšanas kārtību.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvji informēja par nepietiekamo finansējumu veselības aprūpē un to ietekmi uz veselības aprūpes pieejamību, kā arī dažādu starptautisko organizāciju priekšlikumus palielināt valsts budžeta finansējumu veselības aprūpē. Veselības ministrs Ivars Eglītis uzsvēra, ka finansējuma samazinājums veselības nozarei jau tiek veikts, pamatojoties uz Starptautiskā valūtas fonda rekomendētajām strukturālajām reformām – optimizējot veselības aprūpes sistēmu un būtiski samazinot veselības nozares administratīvos izdevumus. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis norādīja, ka valsts kompensējamo medikamentu apjoms no kopējā veselības aprūpes budžeta ir lielāks nekā citās Eiropas valstīs. Ir plānota diskusija par valsts finansēto veselības aprūpes pakalpojumu grozu. NTSP pieņēma zināšanai sniegto informāciju un aicina valdību ņemt vērā starptautisko ekspertu rekomendācijas par cilvēkresursu attīstību veselības aprūpes sistēmā.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis informēja par izstrādāto likumprojektu “Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzības sistēmu”, kuras mērķis ir vienotas, loģiskas un vienkāršas atalgojuma sistēmas ieviešana visiem valsts un pašvaldību iestādēs strādājošajiem. Plānots, ka likums varētu stāties spēkā 2010.gadā un tas attieksies uz 200 tūkstošiem strādājošo. NTSP iepazinās ar sniegto informāciju un nolēma turpināt diskusijas par šo jautājumu maija sēdē.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars informēja par atalgojuma sistēmu valsts kapitālsabiedrībās, norādot, ka iegūto finansējumu, samazinot kapitālsabiedrību padomju un valdes locekļu atalgojumu, ir iespējams novirzīt nozarēm, kurām finansējums ir nepieciešams.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvji norādīja, ka atalgojuma samazinājums ietekmēs biznesa attīstību, un aicināja valdību pārskatīt atalgojuma sistēmu, nosakot amatalgu un mainīgo atalgojuma daļu, kas būtu piesaistīta uzņēmuma darbības rezultatīvajiem rādītājiem. Finanšu ministrija aicināja izstrādāt LDDK priekšlikumus uzņēmumu darbības rezultatīvajiem radītājiem, kas noteiktu atalgojuma mainīgo daļu.

Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce informēja par Igaunijas pieredzi darba strīdu izskatīšanā un aicināja to ieviest arī Latvijā. Jaunā darba strīdu izskatīšanas kārtībā tiktu noteikts, ka darba strīdu komisijas sastāvā ietilpst Valsts darba inspekcijas pārstāvis, darbinieku un darba devēju pārstāvis. Komisijas darbību nodrošina Valsts darba inspekcija. Šī kārtība nodrošina, ka darba strīdi tiek izskatīti viena mēneša laikā. Visas dalībpuses pozitīvi novērtēja šo iniciatīvu, norādot, ka tas ir pozitīvs sociālās partnerības piemērs.

Nākamā kārtējā NTSP sēde ir plānota 29.aprīlī.

NTSP koordinē un organizē trīspusējo sociālo dialogu starp darba devēju organizācijām, valsts institūcijām un arodbiedrībām, lai saskaņotu šo organizāciju intereses sociālajos un ekonomiskajos jautājumos, tādējādi garantējot sociālo stabilitāti valstī. NTSP un tās apakšpadomes uz paritātes pamatiem veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izvirzītie pārstāvji.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!