• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satversmes tiesas 2009. gada 8. aprīļa lēmums "Par tiesvedības izbeigšanu lietā Nr.2009-03-03". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2009., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190549

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.04.2009., Nr. 57

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satversmes tiesa

Veids: lēmums

Pieņemts: 08.04.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satversmes tiesas lēmums

Rīgā 2009.gada 8.aprīlī

Par tiesvedības izbeigšanu lietā Nr.2009-03-03

 

Latvijas Republikas Satversmes tiesa šādā sastāvā: rīcības sēdes priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, tiesneši Kaspars Balodis, Aija Branta, Juris Jelāgins, Kristīne Krūma un Viktors Skudra,

rīcības sēdē izskatījusi lietas Nr. 2009-03-03 “Par Ministru kabineta 2006. gada 19. decembra noteikumu Nr. 1022 “Noteikumi par ieslodzīto personu uztura un sadzīves vajadzību materiālā nodrošinājuma normām” 3. pielikumā noteikto tualetes ziepju mēneša normu atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. un 111. pantam” materiālus,

 

konstatēja:

1. Lieta Nr. 2009-03-03 tika ierosināta 2009.gada 11.februārī pēc Roberta Mutuļa konstitucionālās sūdzības.

Ministru kabineta 2006. gada 19. decembra noteikumu Nr. 1022 3. pielikums (turpmāk – Noteikumu Nr. 1022 3. pielikums) noteic mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu mēneša normas, paredzot, ka ieslodzītajiem tiek nodrošināta zobu suka, zobu pasta, tualetes papīrs, saimniecības ziepes, tualetes ziepes un ieslodzītajām sievietēm arī higiēniskās paketes. Saskaņā ar Noteikumu Nr.1022 3. pielikumu ieslodzītajām sievietēm tiek nodrošināti 100 grami tualetes ziepju mēnesī. Savukārt ieslodzītajiem vīriešiem ir noteiktas atšķirīgas tualetes ziepju normas. Nepilngadīgiem ieslodzītajiem vīriešiem ir paredzēti 100 grami tualetes ziepju mēnesī, slimiem ieslodzītajiem vīriešiem – 50 grami, bet pārējiem ieslodzītajiem vīriešiem tualetes ziepes nav paredzētas vispār.

Konstitucionālās sūdzības iesniedzējs uzskata, ka norma, kas noteic ieslodzītajiem vīriešiem un ieslodzītajām sievietēm atšķirīgas tualetes ziepju normas, ir diskriminējoša un pārkāpj konstitucionālās sūdzības iesniedzēja Satversmē garantētās pamattiesības.

2. Institūcija, kas izdevusi apstrīdēto aktu, – Ministru kabinets –, izvērtējot faktiskos un tiesiskos apstākļus lietā, atbildes rakstā norāda uz šaubām par apstrīdētās normas atbilstību Satversmes 91. un 111. pantam. Lai tās novērstu, Ministru kabinets 2009. gada 10. martā izdeva noteikumus Nr. 220 “Grozījums Ministru kabineta 2006. gada 19. decembra noteikumos Nr. 1022 “Noteikumi par ieslodzīto personu uztura un sadzīves vajadzību materiālā nodrošinājuma normām””. Noteikumu Nr. 1022 3. pielikums tika izteikts jaunā redakcijā, nosakot visiem ieslodzītājiem vienādas tualetes ziepju normas. Šie grozījumi stājušies spēka 2009. gada 18.martā (sk.: Latvijas Vēstnesis, 2009.gada 17. marts, Nr.42) un līdz ar to apstrīdētais pielikums zaudējis spēku.

3. Tā kā apstrīdētais pielikums ir zaudējis spēku, atbildes rakstā lietā Nr. 2009-03-03 Ministru kabinets lūdz Satversmes tiesu izbeigt tiesvedību.

Satversmes tiesas likuma 29. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesvedību lietā var izbeigt līdz sprieduma pasludināšanai ar Satversmes tiesas lēmumu, ja apstrīdētā tiesību norma (akts) ir zaudējusi spēku.

Minētā norma ir vērsta uz to, lai nodrošinātu Satversmes tiesas procesa ekonomiju un Satversmes tiesai nebūtu jātaisa spriedums lietās, kurās strīds vairs nepastāv.

4. Lai pieņemtu lēmumu par tiesvedības izbeigšanu lietā, nepietiek tikai ar secinājumu, ka konkrētajā lietā var piemērot Satversmes tiesas likuma 29. panta pirmās daļas 2. punktu. Minētais punkts paredz Satversmes tiesai tiesības izbeigt tiesvedību, bet ne pienākumu to darīt. Satversmes tiesai ir jāvērtē, vai tomēr nav kādi apsvērumi, kas liecina par tiesvedības turpināšanas nepieciešamību.

Ja lieta ierosināta uz konstitucionālās sūdzības pamata, tad par nepieciešamību turpināt tiesvedību lietā var liecināt tas, ka konstitucionālās sūdzības iesniedzējs ir lūdzis atzīt apstrīdēto pielikumu par spēkā neesošu ar atpakaļejošu datumu. Grozījumu izdarīšana normatīvajā aktā, kā rezultātā apstrīdētais pielikums zaudē spēku, var nebūt pietiekams, lai novērstu visas negatīvās sekas, kas personai radās sakarā ar apstrīdēto pielikumu. Satversmes tiesas spriedums var būt vienīgais tiesiskais ceļš, kādā konstitucionālās sūdzības iesniedzējs var turpināt savu aizskarto tiesību aizsardzību.

Šajā lietā konstitucionālās sūdzības iesniedzējs nav lūdzis atzīt apstrīdēto pielikumu par spēkā neesošu ar atpakaļejošu datumu. Līdz ar to Satversmes tiesa uzskata, ka nepieciešamība turpināt tiesvedību lietā nepastāv.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Satversmes tiesas likuma 29. panta pirmās daļas 2. punktu, Satversmes tiesa

 

nolēma:

izbeigt tiesvedību lietā Nr. 2009-03-03 “Par Ministru kabineta 2006. gada 19. decembra noteikumu Nr. 1022 “Noteikumi par ieslodzīto personu uztura un sadzīves vajadzību materiālā nodrošinājuma normām” 3. pielikumā noteikto tualetes ziepju mēneša normu atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. un 111. pantam”.

Lēmums nav pārsūdzams.

Rīcības sēdes priekšsēdētājs G.Kūtris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!