• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 7. aprīļa instrukcija Nr. 6 "Kārtība, kādā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki un valsts akciju sabiedrība "Latvijas gaisa satiksme" sadarbojas Latvijas Republikas gaisa telpas izmantošanas koordinācijā un militārās aviācijas gaisa kuģu lidojumu prioritātes nodrošināšanā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2009., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190534-kartiba-kada-latvijas-nacionalo-brunoto-speku-gaisa-speki-un-valsts-akciju-sabiedriba-latvijas-gaisa-satiksme-sadarbojas-latvij...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.291

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 13.februāra noteikumos Nr.129 "Nacionālās attīstības padomes nolikums"

Vēl šajā numurā

15.04.2009., Nr. 57

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: instrukcija

Numurs: 6

Pieņemts: 07.04.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta instrukcija Nr.6

Rīgā 2009.gada 7.aprīlī (prot. Nr.23 5.§)

Kārtība, kādā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki un valsts akciju sabiedrība “Latvijas gaisa satiksme” sadarbojas Latvijas Republikas gaisa telpas izmantošanas koordinācijā un militārās aviācijas gaisa kuģu lidojumu prioritātes nodrošināšanā

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta 2006.gada 21.novembra noteikumu
Nr.966 “Kārtība, kādā militārās aviācijas gaisa kuģi veic lidojumus
Latvijas Republikas gaisa telpā” 5.punktu un 7.3.apakšpunktu

 

1. Instrukcija nosaka kārtību, kādā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki (turpmāk – Gaisa spēki) un valsts akciju sabiedrība “Latvijas gaisa satiksme” (turpmāk – Latvijas gaisa satiksme) sadarbojas:

1.1. Latvijas Republikas gaisa telpas (turpmāk – gaisa telpa) izmantošanas koordinācijā taktiskajā līmenī;

1.2. militārās aviācijas gaisa kuģu prioritātes nodrošināšanā attiecībā pret pārējiem gaisa telpas izmantotājiem Latvijas gaisa satiksmes atbildības zonā.

2. Sadarbība gaisa telpas izmantošanas koordinācijā taktiskajā līmenī šīs instrukcijas izpratnē ir Latvijas gaisa satiksmes un Gaisa spēku saskaņota rīcība (civilmilitārā sadarbība), lai, ņemot vērā civilo un militāro gaisa telpas izmantotāju intereses un noteiktās prioritātes gaisa telpas izmantošanā, pastāvīgi nodrošinātu normatīvajos aktos par gaisa telpas struktūru noteiktajā kārtībā ieviestu gaisa telpas struktūras elementu izmantošanas pieejamību visiem gaisa telpas izmantotājiem.

3. Latvijas gaisa satiksme savas atbildības zonā Ministru kabineta 2006.gada 21.novembra noteikumu Nr.966 “Kārtība, kādā militārās aviācijas gaisa kuģi veic lidojumus Latvijas Republikas gaisa telpā” (turpmāk – noteikumi Nr.966) 5.punktā noteiktajiem militārās aviācijas gaisa kuģu lidojumiem vai plānotajiem lidojumiem piešķir priekšroku attiecībā pret citu gaisa telpas izmantotāju veicamajām vai plānotajām darbībām, kuras attiecīgi ierobežo laikā vai gaisa telpā (izņemot gaisa kuģus avārijas situācijās).

4. Ja gaisa telpā vienlaikus tiek veikti vairāki noteikumu Nr.966 5.1., 5.2., 5.3. un 5.4.apakšpunktā minētie lidojumi, kas ietekmē vai var ietekmēt viens otru, Latvijas gaisa satiksme nodrošina gaisa telpas izmantošanu atbilstoši noteikumu Nr.966 5.punktā noteiktajai prioritātei.

5. Gaisa telpas izmantošanas koordināciju taktiskajā līmenī noteikumu Nr.966 5.1., 5.2. un 5.4.apakšpunktā minēto lidojumu nodrošināšanai īsteno Latvijas gaisa satiksme un Gaisa spēki sadarbībā ar Karmelavas apvienoto kontroles un ziņošanas centru Latvijai saistošajos starptautiskajos līgumos noteiktajā kārtībā.

6. Gaisa spēki un Latvijas gaisa satiksme nepārtraukti veic radiolokācijas sensoru iegūtās informācijas un lidojumu plānu informācijas apmaiņu.

7. Gaisa spēki nodrošina informācijas apkopošanu par nepieciešamību izmantot gaisa telpu militārajām vajadzībām. Gaisa telpas piešķiršanu militārajām vajadzībām Gaisa spēki koordinē ar Latvijas gaisa satiksmi. Latvijas gaisa satiksme nodrošina informācijas apkopošanu par nepieciešamību izmantot gaisa telpu citu gaisa telpas izmantotāju vajadzībām. Gaisa telpas piešķiršanu citu gaisa telpas izmantotāju vajadzībām Latvijas gaisa satiksme koordinē ar Gaisa spēkiem.

8. Gaisa spēki pēdējā darbdienā pirms plānotās gaisa telpas struktūras elementa izmantošanas līdz plkst.10.00 pēc UTC laika (izteikts kā universālais koordinētais laiks) iesniedz Latvijas gaisa satiksmei pieteikumu, kurā norādīta vismaz šāda informācija:

8.1. gaisa telpas struktūras elementa nosaukums un apzīmējums;

8.2. izmantojamais gaisa telpas struktūras elementa augstums (pēdās);

8.3. gaisa telpas struktūras elementa pieprasītais aktivizācijas datums un UTC laiks (izteikts kā universālais koordinētais laiks);

8.4. gaisa telpas struktūras elementa pieprasītais deaktivizācijas datums un UTC laiks (izteikts kā universālais koordinētais laiks);

8.5. gaisa telpas struktūras elementā veicamās aktivitātes;

8.6. gaisa kuģa pazīšanas zīme, ja plānota to izmantošana;

8.7. atbildīgā persona un kontakttālrunis.

9. Šīs instrukcijas 8.punktā minētās prasības neattiecas uz:

9.1. militārās aviācijas gaisa kuģu lidojumiem;

9.2. gadījumiem, kad militārām darbībām ir izveidots atsevišķi šīm darbībām paredzēts gaisa telpas struktūras elements.

10. Gaisa spēki pēc šīs instrukcijas 8.punktā minētās informācijas iesniegšanas Latvijas gaisa satiksmei pārliecinās, vai minētā informācija ir saņemta.

11. Latvijas gaisa satiksme pēc šīs instrukcijas 8.punktā minētās informācijas saņemšanas pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

11.1. saskaņot pieteikto darbību, ja citi gaisa telpas izmantotāji iepriekš nav pieteikuši darbības tajā pašā laikā un gaisa telpā (tās elementā);

11.2. saskaņot pieteikto darbību, ja citi gaisa telpas izmantotāji iepriekš ir pieteikuši darbības tajā pašā laikā un gaisa telpā (tās elementā), bet pastāv iespēja pārcelt pieteiktās darbības laiku uz citu laiku tajā pašā dienā, saskaņojot pārcelšanu ar Gaisa spēkiem;

11.3. nesaskaņot pieteiktās darbības, ja citi gaisa telpas izmantotāji iepriekš ir pieteikuši darbības tajā pašā laikā un gaisa telpā (tās elementā), un nav panākts šīs instrukcijas 11.2.apakšpunktā minētais saskaņojums.

12. Latvijas gaisa satiksme, pieņemot šīs instrukcijas 11.1. vai 11.2.apakš­punktā minēto lēmumu, visiem gaisa telpas izmantotājiem pēc to pieprasījuma sniedz informāciju par gaisa telpas struktūras elementu statusu (aktivizēts vai deaktivizēts).

13. Gaisa spēki ne vēlāk kā stundu pirms pieteiktās darbības uzsākšanas pa tālruni saskaņo ar Latvijas gaisa satiksmi darbības uzsākšanas laiku vai informē Latvijas gaisa satiksmi par darbības atcelšanu, kā arī ne vēlāk kā 30 minūtes pēc darbības beigām informē par to Latvijas gaisa satiksmi.

14. Latvijas gaisa satiksme un Gaisa spēki izstrādā tehnoloģiskās sadarbības kārtību militārās aviācijas gaisa kuģu lidojumu un citu ar gaisa telpas izmantošanu militāros nolūkos saistītu darbību nodrošināšanai, tai skaitā šīs instrukcijas 9.punktā minētajos gadījumos.

Ministru prezidents, bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs V.Dombrovskis

Aizsardzības ministra vietā – finanšu ministrs E.Repše

 

Redakcijas piebilde: instrukcija stājas spēkā ar 2009.gada 16.aprīli.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!