• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties oficiālā vizītē Lietuvā 8.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2009., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190469

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Valsts prezidents, uzturoties valstsvizītē Igaunijas Republikā 7. un 8.aprīlī

Vēl šajā numurā

09.04.2009., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties oficiālā vizītē Lietuvā 8.aprīlī

 

LIETUVA1.JPG (26585 bytes) Vakar, 8.aprīlī, Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzturējās oficiālā vizītē Lietuvā, kuras laikā tikās ar Lietuvas premjerministru Andru Kubiļu (attēlā), kā arī ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku un Seima pirmo vicespīkeri Irēnu Degutieni

 Foto: Lietuvas valdības preses dienests

Vakar, 8.aprīlī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzturējās oficiālā vizītē Lietuvas Republikā, kur tikās ar Lietuvas premjerministru Andru Kubiļu. Galvenie sarunu temati bija divpusējās sadarbības attīstība, ekonomiskā un finanšu situācija, kā arī enerģētikas jautājumi.

Latvijas un Lietuvas valdību vadītāji atzina, ka abu valstu divpusējo attiecību attīstība ir bijusi intensīva un sekmīga, ko apliecina fakts, ka Lietuva ir Latvijas galvenais tirdzniecības partneris. Tika pārrunāta arī Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbība. V.Dombrovskis izteica viedokli, ka pārrobežu sadarbība ar Lietuvu ir viena no Latvijas valdības prioritātēm, ko paredz Nacionālais attīstības plāns. “Latvija ir ieinteresēta straujāk attīstīt Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbību, lai pilnīgāk izmantotu Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus kopīgos projektos,” teica Latvijas premjers.

Divpusējo attiecību kontekstā tika pārrunāts arī jautājums saistībā ar Lietuvas puses bažām par Latvijas aviokompānijas “airBaltic” atsevišķu tiešo reisu slēgšanu no Viļņas, par ko vakar informēja Lietuvas prese. V.Dombrovskis atbildēja, ka ir sazinājies ar “airBaltic” vadību, kura apliecināja, ka izplatītais paziņojums neatspoguļo “airBaltic” oficiālo viedokli. Lidojumu skaits ir samazinājies saistībā ar pasažieru plūsmas samazināšanos, tomēr “airBaltic” saglabā klātbūtni Lietuvas tirgū.

Pārrunājot šābrīža ekonomisko un finanšu situāciju Latvijā un Lietuvā, kā arī globālā mērogā, puses atzina, ka valdību plānotie pasākumi ekonomikas stimulēšanai vai izmaiņas nodokļu politikā ietekmē arī citas valstis, līdz ar to ir jāveicina sadarbība un apmainīšanās ar informāciju. V.Dombrovskis izteicās: “Šobrīd ir svarīgi savstarpēji apmainīties ar informāciju par ekonomisko situāciju Baltijas valstīs, lai viens otram varam palīdzēt risināt aktuālos jautājumus.”

V.Dombrovskis un A.Kubiļus pārrunāja Londonā notikušā G-20 valstu samita rezultātus. Ministru prezidents pauda viedokli: “Latvija pozitīvi novērtē samita rezultātus, jo G-20 valstu līderu vienošanās par pasaules ekonomikas stimulēšanas paketi 5 triljonu dolāru apmērā dod pozitīvu signālu globālajiem tirgiem un liecina par stingru apņemšanos atjaunot ekonomisko izaugsmi un finanšu tirgus funkcionēšanu.”

V.Dombrovskis un A.Kubiļus bija vienisprātis, ka koordinēta rīcība globālā mērogā ir nepieciešama, lai pārvarētu finanšu un ekonomisko krīzi. “Jo ātrāk izaugsme atjaunosies globālajos tirgos, jo ātrāk Latvija sajutīs ekonomikas atjaunošanos,” teica Latvijas premjerministrs. Viņš norādīja, ka Latvija pozitīvi vērtē apņemšanos atteikties no tirdzniecības ierobežojumiem globālā mērogā, jo protekcionisms šajā situācijā var tikai saasināt un padziļināt krīzi. Latvijas puse uzskata, ka ir svarīgi panākt globālās tirdzniecības liberalizāciju.

V.Dombrovskis un A.Kubiļus sarunās pieskārās klimata izmaiņu ierobežošanas jautājumam. Latvijas puse atzinīgi novērtēja apņemšanos pāriet uz videi draudzīgu un ilgtspējīgu globālo ekonomiku. Mūsu premjers pauda nostāju, ka ir svarīgi panākt vienošanos par vides un klimata izmaiņu ierobežošanu šim tematam paredzētajā ANO konferencē Kopenhāgenā šā gada beigās.

Būtisks temats V.Dombrovska un A.Kubiļus tikšanās laikā bija Baltijas enerģētikas tirgus izveide un integrācija Eiropas enerģētikas tirgos. Abi premjerministri bija vienisprātis, ka ir svarīgi vienoties par enerģētikas tirgus atvēršanu. V.Dombrovskis uzsvēra: “Ir nepieciešams panākt līdzvērtīgu gan Lietuvas, gan Igaunijas enerģētikas tirgus atvēršanu, kā tas jau šobrīd ir veikts Latvijā.” V.Dombrovskis un A.Kubiļus bija vienisprātis, ka trīs Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā 26.–27.aprīlī Viļņā šis viedoklis jāfiksē kopīgā komunikē.

Valdis Dombrovskis aicināja vienoties par konkrētā starpsavienojuma starp Zviedriju un Baltiju izveides principiem un par projekta tālāku attīstību rosināt kompānijas slēgt līgumu projekta uzsākšanai. “Šobrīd ir jāvienojas par principiem, kā šis starpsavienojuma kabelis funkcionēs, lai visas trīs puses – Latvija, Lietuva un Zviedrija – būtu vienlīdzīgi partneri. Latvijas puse iestājas pret šā jautājuma politizēšanu, un svarīgi ir rakstiski vienoties par šiem principiem Baltijas valstu valdības vadītāju līmenī. Šim projektam ir jābūt komerciāli dzīvotspējīgam, tāpēc būtiski ir panākt vienošanos par enerģētikas tirgus atvēršanu,” viņš teica.

Ministru prezidents aicināja virzīties uz priekšu arī ar citiem projektiem, tostarp turpinot darbu pie plānotā starpsavienojuma izveides starp Lietuvu un Poliju. V.Dombrovskis Lietuvas premjerministram A.Kubiļum izteica bažas par lēno Visaginas atomelektrostacijas projekta virzību. V.Dombrovskis aicināja Lietuvu turpmāko šā projekta virzību balstīt uz 2006.gada februārī parakstīto Traķu vienošanos un saistošajiem līgumiem. Šie jautājumi būs vieni no svarīgākajiem tematiem aprīlī Viļņā paredzētajā trīs Baltijas valstu premjerministru sanāksmē.

Kā ziņots, Eiropas Savienība ir piešķīrusi 175 miljonus eiro Baltijas un Zviedrijas starpsavienojuma izveidei, Baltijas elektrotīklu stiprināšanai un vienota elektroenerģijas tīkla izveidei. Latvijas puse ir ieinteresēta aktīvi izmantot piešķirtos līdzekļus infrastruktūras nostiprināšanai.

Tikšanās laikā V.Dombrovskis un A.Kubiļus apsprieda arī Eiropas Savienības un starptautiskās aktualitātes. Tika pārrunāta gaidāmā Zviedrijas prezidentūra Eiropas Savienībā, kas sāksies 1.jūlijā. Šajā saistībā Lietuvas un Latvijas valdību vadītāji apmainījās ar viedokļiem par Baltijas jūras stratēģijas un Austrumu partnerības attīstību un atzina, ka abu valstu interesēs ir, lai ES kopējā politika šajā reģionā būtu aktīva un tiktu veicināta reģionālā sadarbība un attīstība. Kā ziņots, maijā ir paredzēts inaugurācijas samits, kurā piedalīsies 27 Eiropas Savienības dalībvalstis un sešas Austrumu partnerības kaimiņvalstis.

Sarunās amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par Lisabonas līguma turpmāko virzību, gaidāmajām Eiroparlamenta vēlēšanām, jaunās ES Komisijas nominēšanu un NATO ģenerālsekretāra vēlēšanu rezultātiem.

Vakar, 8.aprīlī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku.

Lietuvas prezidents V.Adamkus sveica Latvijas Ministru prezidentu V.Dombrovski pirmajā oficiālajā vizītē Lietuvā un izteica laba vēlējumus turpmākajā darbībā. V.Adamkus bija pārliecināts, ka jautājumā par vienota enerģētikas tirgus izveidi trīs Baltijas valstīm ir jābūt vienotām un jāieņem kopēja pozīcija gan attiecībā uz vienota enerģētikas tirgus izveidi, gan arī jautājumā par starpsavienojuma izveidi ar Zviedriju. Lietuvas prezidents pauda apņemšanos, ka Traķu vienošanās nosacījumi Lietuvai ir jāpilda.

V.Dombrovskis informēja, ka Latvija iestājas par enerģētikas tirgus atvēršanu un Latvija to jau ir veikusi. “Mēs aicinām Lietuvu un Igauniju trīspusēji vienoties par vienota Baltijas enerģētikas tirgus izveidi un atvērt tirgu uz vienotu nosacījumu pamata,” teica V.Dombrovskis. Latvijas premjerministrs uzsvēra, ka Latvijas aicinājums ir vienoties par principiem elektroenerģijas starpsavienojuma izveidei no Zviedrijas uz Baltijas valstīm, lai visas trīs puses – Latvija, Lietuva un Zviedrija – būtu vienlīdzīgi partneri.

Amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par finanšu un makroekonomisko situāciju, kā arī eiro ieviešanas plāniem. V.Dombrovksis uzsvēra, ka Latvijas uzdevums ir, pildot Māstrihtas kritērijus, līdz 2011.gadam panākt budžeta deficītu 3% apmērā no IKP, lai 2012.gadā varētu pievienoties eirozonai.

Tāpat Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās Lietuvas Seima pirmo vicespīkeri Irēnu Degutieni.

Sarunā ar I.Degutieni tika apspriesti jautājumi par Baltijas asamblejas lomu trīs Baltijas valstu sadarbības ietvaros. Puses apmainījās ar viedokļiem par Baltijas ceļa 20 gadu jubilejas svinēšanu un to, kā šo nozīmīgo gadadienu atzīmēt visās trijās Baltijas valstīs. Lietuvas parlamentārieši izrādīja lielu interesi par ekonomisko situāciju Latvijā, nodokļu politiku, banku sektora attīstību, sabiedrības noskaņojumu un sociālās palīdzības programmām.

Pēc tikšanās ar Lietuvas augstākajām amatpersonām V.Dombrovskis piedalījās oficiālā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Lietuvas Brīvības cīnītāju memoriāla.

Vizītes nobeigumā V.Dombrovskis apmeklēja Latvijas vēstniecību un tikās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvjiem.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!