• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēlētāju tiesībām atsaukt parlamentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2009., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190419

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Paziņojums par Ata Slaktera
ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā un Pieprasījumu komisijā

Vēl šajā numurā

09.04.2009., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēlētāju tiesībām atsaukt parlamentu

 

Saeima vakar, 8.aprīlī, 3.lasījumā pieņēma valsts pamatlikuma grozījumus, kas paredz vēlētājiem tiesības atsaukt Saeimu.

Par Satversmes grozījumiem balsoja 85 deputāti, pret – 3 deputāti.

Likumprojekta 3.lasījumam nebija iesniegts neviens priekšlikums, un Saeima apstiprināja tieši tādu likuma redakciju, kāda tika atbalstīta jau 1.lasījumā.

Likumprojekts paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesība ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Saeima uzskatāma par atsauktu, ja par to tautas nobalsošanā nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

Tiesību ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Par likumprojekta sagatavošanu atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece iepriekš pauda gandarījumu, ka, neskatoties uz sākotnēji atšķirīgajiem viedokļiem, komisijai ir izdevies izveidot tādu likumprojekta redakciju, kurā kopš pirmā lasījuma nav mainīts neviens vārds. Lielais deputātu atbalsts liecina par labu likumprojekta kvalitāti, un šeit liela loma bijusi nesasteigtai un vispusīgai diskusijai. Tagad ir pārliecība, ka šie pamatlikuma grozījumi būs dzīvotspējīgi un piemērojami. Ir skaidrs, kā grozījumi darbosies un kā tie saskan ar citām Satversmes normām, norādīja V.Muižniece.

Likums stāsies spēkā ar 10.Saeimas sanākšanu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!