• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par reģionu attīstības veicināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2009., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190321

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par padomju likvidēšanu sešās kapitālsabiedrībās

Vēl šajā numurā

07.04.2009., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par reģionu attīstības veicināšanu

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns 3.aprīlī ar dažādu nozaru ekspertiem diskutēja par priekšlikumiem teritorijas plānošanas un būvniecības procesa vienkāršošanai ar mērķi veicināt attīstību reģionos.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), balstoties uz pašvaldību priekšlikumiem, ir izstrādājusi priekšlikumus grozījumiem Vietējās pašvaldības teritorijas plānošanas noteikumos. Noteikumu projekts paredz atvieglot teritorijas plānojuma, detālplānojuma un to grozījumu izstrādes procedūru, kā rezultātā tiktu mazināts administratīvais slogs un tiktu radīti labvēlīgāki apstākļi vietējo pašvaldību attīstībai.

Šobrīd pašvaldībai, izstrādājot teritorijas plānojumu vai to grozījumus, obligāti ir jāsaņem nosacījumi un atzinumi no visām noteikumos minētajām institūcijām. Praksē bieži ir gadījumi, kad institūcijas nesniedz nosacījumus vai atzinumu par plānojumu, kas būtiski aizkavē svarīgā pašvaldības plānošanas dokumenta – teritorijas plānojuma – izstrādi.

Līdz ar to RAPLM ierosina noteikt, ka institūcijām nosacījumi un atzinumi ir jāsniedz noteiktā termiņā. Ja šajā termiņā institūcija nesniedz nosacījumus vai atzinumu, tiek uzskatīts, ka institūcijai nav interešu attiecīgajā administratīvajā teritorijā, un pašvaldība turpina izstrādāt teritorijas plānojumu vai tā grozījumus atbilstoši noteikumos paredzētajai procedūrai.

Tāpat piedāvāts precizēt prasības teritorijas plānojuma un tā grozījumu sabiedriskās apspriešanas pārskatam pievienojamiem materiāliem. Ierosināts svītrot prasību pievienot sabiedriskās apspriešanas laikā saņemtos priekšlikumus un pašvaldības atbildes uz tiem, paredzot, ka turpmāk jāpievieno pārskats par saņemtajiem priekšlikumiem, kurā tiek atspoguļots, vai priekšlikums ir ņemts vērā vai nav.

Grozot noteikumus, paredzēts precizēt gadījumus, kad ir jāizstrādā detālplānojums, kā arī tiks paredzēti izņēmumi, kad nav nepieciešams izstrādāt detālplānojumu Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā.

Vienlaikus ierosināts noteikt termiņu, cik ilgā laikā pašvaldībai pēc materiālu saņemšanas no detālplānojuma izstrādes vadītāja ir jāpieņem lēmums par detālplānojuma nodošanu sabiedriskajai apspriešanai, kā arī galīgās redakcijas apstiprināšanu, tādējādi nepieļaujot pašreizējo situāciju, ka pašvaldības atsevišķos gadījumos bez pamatojuma neizskata jautājumu par detālplānojumu domes vai padomes sēdē.

RAPLM aicina diskutēt arī par to, vai no noteikumiem svītrot prasību, ka nav iespējams apstiprināt detālplānojumu, ja tam nepiekrīt detālplānojumā ietverto nekustamo īpašumu īpašnieki. Minētā prasība patlaban ir šķērslis pašvaldībai īstenot teritorijas attīstību visas sabiedrības interesēs. Savukārt detālplānojumā ietverto nekustamo īpašumu īpašniekiem pastāv iespējas aizstāvēt savas intereses, piedaloties detālplānojuma sabiedriskajā apspriešanā, kā arī iesniedzot sūdzību par detālplānojumu reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram vai pieteikumu Satversmes tiesai.

Ministrs E.Zalāns aicināja konsultatīvās padomes locekļus izvērtēt RAPLM priekšlikumus grozījumiem noteikumus un sniegt savu viedokli. Pēc viedokļu apkopošanas un starpministriju saskaņošanas procedūras noteikumu grozījumi tiks virzīti izskatīšanai valdībā.

Konsultatīvā attīstības padome arī diskutēja par Ekonomikas ministrijas sagatavotajiem grozījumiem Vispārējos būvnoteikumos, kuru mērķis ir mazināt birokrātiskos šķēršļus būvniecības procesā.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!