• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta vizīti Igaunijā, sarunām ar kolēģiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2009., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/190208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par obligātu karogu pacelšanu pie privātmājām

Vēl šajā numurā

03.04.2009., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta vizīti Igaunijā, sarunām ar kolēģiem

 

Vakar, 2.aprīlī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis savā pirmajā ārvalstu vizītē uzturējās Igaunijas Republikā. Vizītes ietvaros V.Dombrovskis tikās ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un premjerministru Andrusu Ansipu. Tiekoties ar Igaunijas prezidentu T.H.Ilvesu, V.Dombrovskis pateicās par Igaunijas gatavību sniegt finansiālu atbalstu Latvijai ar Starptautiskā valūtas fonda palīdzību ekonomiskās krīzes pārvarēšanai.

Tikšanās laikā gan ar Igaunijas prezidentu, gan ar premjerministru sarunu būtiskākais temats bija ekonomiskā situācija Latvijā un Igaunijā. Abu valstu valdību vadītāji apmainījās ar informāciju par šā brīža situāciju un bija vienisprātis, ka ir svarīga saskaņota rīcība, lai pārvarētu ekonomisko krīzi. Latvijas valdības vadītājs informēja par to, kā Latvija plāno izpildīt Starptautiskā valūtas fonda nosacījumus pirms nākamā starptautiskās palīdzības maksājuma saņemšanas. V.Dombrovskis Igaunijas kolēģiem arī pastāstīja par 2.aprīlī Rīgā notikušo skolotāju protesta akciju.

Amatpersonas pārrunāja situāciju banku sektorā un atzina, ka ir nepieciešams veikt pasākumus, lai atjaunotu kreditēšanu. Tika apspriests arī pieaugošā bezdarba un sociālo problēmu jautājums. V.Dombrovskis informēja par Latvijas valdības gatavoto atbalsta plānu uzņēmējiem, lai atjaunotu ekonomisko aktivitāti valstī.

Otrs būtisks sarunu temats bija enerģētika. Tika pārrunāta Baltijas starpsavienojumu plāna īstenošana un augsta līmeņa darba grupas paveiktais. Vienota Baltijas enerģētikas tirgus izveide ir priekšnosacījums starpsavienojumu izveidei ar Skandināvijas enerģētikas tirgu. Šobrīd Latvijas enerģētikas tirgus jau ir atvērts, taču Igaunija to plāno veikt 2013.gadā. V.Dombrovskis aicināja Igaunijau pēc iespējas ātrāk atvērt savu enerģijas tirgu, lai izveidotu efektīvu un funkcionējošo vienoto enerģētikas tirgu Baltijā.

V.Dombrovskis uzsvēra: “Latvijas interesēs ir izveidot uz vienlīdzīgas konkurences principa balstītu enerģētikas tirgu Baltijā.

Pārrunājot enerģētikas jautājumu, Latvijas un Igaunijas premjerministri pauda bažas par lēno Visaginas atomelektrostacijas projekta virzību Lietuvā. Šis jautājums būs viens no svarīgākajiem tematiem aprīlī Viļņā paredzētajā trīs Baltijas valstu premjerministru sanāksmē.

Tikšanās laikā tika pārrunāta gaidāmā Zviedrijas prezidentūra Eiropas Savienībā, kas sāksies šā gada 1.jūlijā. Abas puses atzina, ka šis būs impulss Baltijas jūras stratēģijas un Austrumu partnerības ieviešanai. Latvijas interesēs ir, lai ES kopējā politika šajā reģionā būtu aktīva un tiktu veicināta reģionālā sadarbība un attīstība. Šā gada maijā ir paredzēts inaugurācijas samits, kurā piedalīsies 27 ES dalībvalstis un 6 Austrumu partnerības kaimiņvalstis.

Sarunās amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par Lisabonas līguma turpmāko virzību, gaidāmajām Eiroparlamenta vēlēšanām, jaunās ES Komisijas nominēšanu un NATO ģenerālsekretāra vēlēšanām, kā arī par gaidāmo NATO samitu, kura laikā dalībvalstis atzīmēs Ziemeļatlantijas alianses 60.gadadienu.

Igaunijas un Latvijas valdību vadītāji un Igaunijas prezidents bija vienisprātis, ka Latvijas un Igaunijas divpusējā sadarbība ir bijusi ļoti veiksmīga, un vienojās, ka tā ir jāstiprina un jāattīsta arī nākotnē.

 

Valsts kancelejas  Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!