• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jūrmalas pilsētas domes 1999. gada 10. jūnija lēmums Nr. 604 "Par izmaiņu apstiprināšanu "Jūrmalas pilsētas teritorijas, dzīvojamo, sabiedrisko, ražošanas un citu būvju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības saistošajos noteikumos"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.1999., Nr. 221/222 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19020

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Satversmes tiesas spriedums

Par Ministru kabineta noteikumu Nr. 46 "Noteikumi par vadības līgumiem" atbilstību Informācijas atklātības likumam

Vēl šajā numurā

07.07.1999., Nr. 221/222

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jūrmalas pilsētas dome

Veids: lēmums

Numurs: 604

Pieņemts: 10.06.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jūrmalas pilsētas domes lēmums Nr.604

Jūrmalā 1999.gada 10.jūnijā

Par izmaiņu apstiprināšanu "Jūrmalas pilsētas teritorijas, dzīvojamo, sabiedrisko, ražošanas un citu būvju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības saistošajos noteikumos"

Pamatojoties uz darba grupas, kas izveidota "Jūrmalas pilsētas teritorijas, dzīvojamo, sabiedrisko, ražošanas un citu būvju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības saistošo noteikumu" izstrādāšanai, iesniegtajiem priekšlikumiem par šo noteikumu papildināšanu un izmaiņām, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Apstiprināt izmainītos un papildinātos "Jūrmalas pilsētas teritorijas, dzīvojamo, sabiedrisko, ražošanas un citu būvju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības saistošos noteikumus" saskaņā ar pielikumu.

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

3. Atzīt par spēku zaudējušu līdz ar šo saistošo noteikumu stāšanos spēkā Jūrmalas pilsētas domes 1998.gada 19.marta lēmumu Nr.280.

4. Lēmuma izpildes kontroli uzdot domes priekšsēdētāja pirmajam vietniekam A.Tampem.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks A.Tampe

Jūrmalas pilsētas teritorijas, dzīvojamo, sabiedrisko, ražošanas ēku un citu būvju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības saistošie noteikumi

Terminu skaidrojums

Būve

— arhitektonisks, tehnisks vai konstruktīvs virszemes, pazemes vai zemūdens stacionārs darinājums ar attiecīgajām tehniskajām iekārtām atkarībā no paredzētās funkcijas.

Būvētājs

— fiziska vai juridiska persona (nekustamā īpašuma īpašnieks, nomnieks vai lietotājs), kas veic būvniecību saviem spēkiem vai kā ģenerāluzņēmējs.

Būvniecība

— visu veidu būvju projektēšana, būvēšana, paplašināšana un atjaunošana, lietojot būvizstrādājumus un būviekārtas.

Būvuzņēmējs

— fiziska vai juridiska persona, kas, pamatojoties uz noslēgto līgumu ar pasūtītāju, veic būvdarbus.

Dzelzceļš

— zeme (zemes josla) un būves uz šīs zemes, kas plānotas vai izmantotas dzelzceļa darbības nodrošināšanai, tai skaitā pieturvietas.

Ēka

— atsevišķs arhitektonisks, konstruktīvs vai tehnisks virszemes, arī daļēji pazemes darinājums.

Garāža

— ēka vai tās daļa, kas plānota vai izmantota pastāvīgai vienas vai vairāku automašīnu novietošanai.

Gājēju iela

— iela, kas paredzēta gājējiem un ir slēgta transporta kustībai.

Iela

— zeme un būve vai tās daļa, kas plānota vai izmantota pilsētas rajona un tā apkārtnes apkalpošanai un vietējās satiksmes pievadīšanai maģistrālēm. Pilsētas iela ietver teritoriju ielu sarkanajās līnijās un krustojumus ar vietējām ielām un piebrauktuvēm, bet neietver krustojumus ar lielceļiem un maģistrālēm.

Ietve

— pilsētas izbūves teritorijas daļa intensīvai gājēju piekļūšanai pie atsevišķiem dabas vai apbūves objektiem ar slēgtu transporta kustību.

Īres nams

— namīpašums, kurš plānots vai izmantots dzīvojamo vai nedzīvojamo telpu izīrēšanai, pamatojoties uz īres līgumu starp izīrētāju un īrnieku.

Kapsēta

— zeme, kas plānota vai izmantota mirušo apbedīšanai un ar to saistītiem pasākumiem, tā var ietvert arī ēkas un citas būves.

Kāpu josla

— jūras, upju un ezeru piekrastes teritorija starp pludmali, kur sākas sauszemes dabiskā veģetācija, un tuvāko zemesgabala robežu vai tuvāko ietvi, bet ne tālāk par 100 m no vietas, kur sākas sauszemes veģetācija.

Kāpa

— vēja vai ūdens sanests smilšu paugurs vai valnis jūras, upju vai ezera piekrastēs.

Lielceļš

— zeme un būve vai tās daļa izbūves teritorijā, kas plānota vai izmantota starppilsētu un tranzīta galveno autotransporta plūsmu uzņemšanai un saistīšanai ar pilsētas maģistrālo tīklu. Lielceļš ietver teritoriju tā sarkanajās līnijās un krustojumus ar maģistrālēm, pilsētas un vietējām ielām un piebrauktuvēm.

Maģistrāle

— zeme un būve vai tās daļa izbūves teritorijā, kas plānota vai izmantota valsts autoceļu un lielceļu savienošanai ar pilsētas dzīvojamiem rajoniem un iedzīvotāju darba vietām, kā arī iekšējiem autotransporta sakariem. Maģistrāle ietver teritoriju tās sarkanajās līnijās un krustojumus ar pilsētas ielām un piebrauktuvēm, bet neietver krustojumus ar lielceļiem.

Namīpašums

— uz zemesgabala uzceltas ēkas vai būves.

Pagalms

— ēku, būvju vai stādījumu ierobežots laukums.

Piebrauktuve

— jebkādas izbūves teritorijas daļa piekļūšanai pie zemesgabala vai atsevišķiem objektiem.

Pludmale

— jūras krasta sauszemes daļa starp ūdens līmeni un vietu, kur sākas dabiskā sauszemes veģetācija.

Sarkanā līnija

— juridiski noteikta vai projektēta, detālplānojumā vai zemesgabala plānā atzīmēta inženiertehnisko komunikāciju koridora robeža.

Zemesgabals

— juridiski noteikta teritorijas pamatvienība.

Tauvas josla

— sauszemes josla gar visu dabīgo ūdeņu, kā publisku, tā privātu (jūras, upju, ezeru, kanālu), kā arī to salu un atteku krastiem, kur jānodrošina piekļūšana ūdenim neatkarīgi no zemes piederības.

Ceļa segums

— mākslīgi radīta ceļa klātne.

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Jūrmalas teritorijas un tajā esošo dzīvojamo, sabiedrisko, ražošanas ēku un citu būvju uzturēšanas un sabiedriskās kārtības saistošie noteikumi (turpmāk tekstā — noteikumi) tiek ieviesti, lai uzturētu tīrību un kārtību Jūrmalas administratīvajā teritorijā, kā arī paredz kārtību, kādā lietojamas dzīvojamās telpas un uzturamas ēkas un būves.

1.2. Noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Jūrmalas pilsētas administratīvajās robežās neatkarīgi no īpašuma formas.

1.3. Ja zemei un uz tās esošajām ēkām vai būvēm ir dažādi īpašnieki, tad par noteikumu pārkāpšanu īpašnieki atbild saskaņā ar savstarpēji noslēgtajiem līgumiem. Ja līgumiskās attiecības nepastāv, tad atbild ēkas vai būves īpašnieks.

1.4. Noteikumi paredz, ka pilsētas teritorijas pavasara un vasaras uzturēšanas sezona ir no 1.aprīļa līdz 15.oktobrim, rudens un ziemas uzturēšanas sezona — no 16.oktobra līdz 31.martam.

1.5. Par šo noteikumu pārkāpumiem iestājas administratīvā atbildība, kas saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvo pārkāpumu kodeksu paredzēta šajos noteikumos (ja pārkāpums nav kvalificējams kā tāds, par kuru ir paredzēta kriminālatbildība).

1.6. Noteikumu izpildes kontroli veic Jūrmalas municipālā policija.

2. Namīpašumu un citu būvju uzturēšana, zemesgabalu, pagalmu un citu teritoriju uzturēšana, kopšana un administratīvā atbildība par šo noteikumu pārkāpšanu

2.1. Namu īpašumu apsaimniekošanas iestādēm, organizācijām un uzņēmējsabiedrībām, dzīvokļu īpašnieku sabiedrībām, ēku, ēku daļu, namīpašumu, citu būvju, zemesgabalu un citu teritoriju īpašniekiem, valdītājiem (apsaimniekotājiem), lietotājiem (nomniekiem) jānodrošina:

2.1.1. ietvju, laukumu, pagalmu un iebrauktuvju uzkopšana, tīrīšana ziemā — sniega un ledus tīrīšana un kaisīšana ar smiltīm — katru dienu (arī brīvdienās un svētku dienās) līdz pulksten 8, bet snigšanas laikā sniega tīrīšana visu dienu, inženierkomunikāciju aku vāku notīrīšana no sniega;

2.1.2. savāktā sniega izvešana, ja tiek traucēta transporta satiksme un gājēju pārvietošanās, uz Jūrmalas domes Ekonomikas un pašvaldības īpašuma nodaļas komunālās daļas norādītajām sniega izgāztuvēm;

2.1.3. gājēju kustību traucējošu priekšmetu novākšana no ietvēm, gājējiem bīstamo vietu iežogošana ar standartam atbilstošām ceļa zīmēm;

2.1.4. zālienu un ceļa grāvju tīrīšana, zāles nopļaušana (zāles garums nedrīkst pārsniegt 10 cm) visas apsaimniekojamās teritorijas vai zemesgabala garumā, bet platumā līdz ielas (brauktuves) malai. Ja apsaimniekojamā teritorija vai zemesgabals nerobežojas ar citu zemesgabalu vai ietvi, tad minētie pienākumi jāveic 5 m platā joslā ārpus apsaimniekojamās teritorijas vai zemesgabala robežas;

2.1.5. ziemā, kā arī atkušņa laikā periodiska sniega un ledus notīrīšana no māju jumtiem un balkoniem, lai nepieļautu lāsteku veidošanos, sniega un ledus krišanu no jumtiem, dzegām, ūdens notekcaurulēm un balkoniem, bet situācijās, kad tiek apdraudēta gājēju un transportlīdzekļu drošība, bīstamās vietas jānorobežo un nekavējoties jāveic pasākumi sniega, ledus un lāsteku novākšanai, izmantojot visus iespējamos drošības līdzekļus;

2.1.6. ziemā uz ietvēm un ielām izkaisīto smilšu savākšanu divu nedēļu laikā pēc sniega nokušanas (bet ne vēlāk kā līdz 30.aprīlim), izņemot gadījumus, kad to neatļauj klimatiskie apstākļi;

2.1.7. daudzdzīvokļu ēku pagrabu un bēniņu telpu aizslēgšanu, nepieļaujot to piegružošanu un nepiederošu personu iekļūšanu tajās;

2.1.8. namu numura zīmju plāksnīšu piestiprināšana pie katra namīpašuma, atbilstoši standartiem, kuri apstiprināti ar Jūrmalas domes 1996.gada 25.jūlija lēmumu Nr.661 "Jūrmalas pilsētas ielu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes plākšņu un valsts karoga statīva izvietošanas kārtības noteikumi". Minētais punkts stājas spēkā no 1999.gada 30.decembra;

2.1.9. daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ieejas durvju, numura zīmju plāksnīšu, dzīvojamo māju kāpņu telpu tirdzniecības un pakalpojumu sfēras, skolu apgaismošana, tumsai iestājoties;

2.1.10. sadzīves atkritumu tvertnes novietošana pie katra namīpašuma un līguma par atkritumu savākšanu noslēgšana ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu, ievērojot šādus nosacījumus:

— ja uz atsevišķa zemesgabala atrodas viendzīvokļa mazdzīvokļu vai mazģimeņu ēka, tad uz šī zemesgabala (pagalmā, sētā) jānovieto viena atkritumu tvertne;

— ja uz atsevišķa zemesgabala atrodas vairākas viendzīvokļa vai mazģimeņu ēkas, tad uz šī zemesgabala (pagalmā, sētā) jānovieto vismaz viena atkritumu tvertne;

— ja pie vairākām daudzdzīvokļu ēkām izveidots speciāli (betonēts, asfaltēts vai no plātnēm) ierīkots laukums atkritumu tvertņu novietošanai, tad tur novietojamas atkritumu tvertnes;

— ja sadzīves atkritumus no pašvaldības dzīvojamā fonda ēkām savāc noteiktās diennakts stundās (pēc bezkonteineru sistēmas), atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums atkritumu tvertnes neuzstāda.

2.1.11. atkritumu tvertnes izvešana tad, kad tvertne ir pilna, bet ne retāk kā reizi mēnesī, pavasara un vasaras mēnešos ne retāk kā 2 reizes mēnesī;

2.1.12. lapu, zaru, nopļautās zāles, nezāļu nogādāšana izgāztuvē vai kompostēšana;

2.1.13. sīkajiem atkritumiem paredzētu nedegoša materiāla urnu novietošana pie ieejām veikalos, kafejnīcās un citās sabiedriskās iestādēs, sabiedriskā transporta pieturvietās, nodrošinot šo atkritumu urnu iztukšošanu pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā reizi nedēļā, un dezinficēšanu vismaz 2 reizes gadā, kā arī atkritumu urnu savlaicīgu krāsošanu;

2.1.14. obligātu sabiedrisko tualešu ierīkošana kafejnīcās, restorānos, bāros un citās publiskā apmeklējuma iestādēs;

2.1.15. stacionāro sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu tualetes ar ūdeni, mazgāšanās līdzekļiem, salvetēm u.c.;

2.1.16. ēku fasāžu (tajā skaitā logu, durvju, balkonu, izkārtņu), žogu, vārtu, vārtiņu sakopts izskats un tīrība, to savlaicīga krāsošana un remonts (saskaņojot ar Jūrmalas domes Būvvaldi);

2.1.17. valsts svētku, svinamās un piemiņas dienās valsts karoga izkāršana pie nama fasādes un noņemšana (saskaņā ar likumu "Par Latvijas valsts karogu" (Ziņotājs, 1995, 2.nr.) un Ministru kabineta 1995.gada 24.oktobra "Noteikumiem par likuma "Par Latvijas valsts karogu" piemērošanu, valsts karoga izgatavošanas un lietošanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 169.nr.)):

— 25.marts — Komunistiskā terora upuru piemiņas diena (sēru noformējumā);

— 1.maijs — Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena, darba svētki;

— 4.maijs — Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena;

— 14.jūnijs — Komunistiskā terora upuru piemiņas diena (sēru noformējumā);

— 4.jūlijs — Ebreju tautas genocīda piemiņas diena (sēru noformējumā);

— 11.novembris — Lāčplēša diena;

— 18.novembris — Latvijas Republikas proklamēšanas diena;

2.1.18. lietusgāzes uztvērēju tīrīšana pilsētas un iekškvartālu tīklā — ne retāk kā 2 reizes pavasara un vasaras periodā;

2.1.19. saskaņā ar pašvaldības noslēgtajiem līgumiem attiecīgajiem uzņēmumiem jānodrošina Jūrmalas ielu, tiltu, krastmalu, laukumu, gājēju tuneļu, ceļa pārvadu remonts, ielu un transporta būvju tīrīšana, sabiedriskā transporta pieturvietu — nojumju un soliņu remonts, atkritumu izvešana;

2.1.20. kapsētu apsaimniekotājiem jānodrošina kapsētu uzturēšana — ūdensapgāde, regulāra atkritumu izvešana, iekšējo celiņu tīrīšana, kā arī pieguļošās teritorijas tīrīšana un zāles nopļaušana saskaņā ar noslēgto līgumu;

2.1.21. sabiedriskā transporta uzņēmumam jānodrošina autoostas teritorijas uzturēšana, atkritumu izvešana;

2.1.22. automašīnu maksas stāvvietu valdītājiem jānodrošina stāvvietas projektā noteiktās platības un pieguļošās teritorijas 5 m platā joslā tīrīšana, zāles nopļaušana un atkritumu izvešana;

2.1.23. tirdzniecības un pakalpojumu sfēras objektu īpašniekiem, lietotājiem (nomniekiem) jānodrošina teritorijas tīrīšana 10 m platā joslā ap objektu, kā arī tā skatlogu, durvju, fasādes tīrība, atkritumu urnu izvietošana un iztukšošana, atkritumu izvešana. Pārtraucot savu darbību uz sezonu vai vispār, jāizved no objekta vai jānodrošina materiālo vērtību drošība;

2.1.24. inženierkomunikāciju valdītājiem savlaicīgi jānodrošina aku un kameru salauzto vāku nomaiņa, seguma deformāciju (virs pazemes inženierkomunikācijām) izlabošana, inženierkomunikāciju avāriju dēļ esošā apledojuma likvidēšana, gājējiem un satiksmei bīstamo vietu iežogošana ar standarta barjerām un ceļa zīmēm, kā arī signāluguņu uzstādīšana sliktas redzamības apstākļos, teritorijas sakopšana gar virszemes inženierkomunikāciju tīklu cauruļvadiem un 5 m platā joslā ap tiem;

2.1.25. automašīnu īpašniekiem jānodrošina sava transporta līdzekļa stāvvietas un teritorijas 3 m platā joslā ap to tīrīšana, ja transporta līdzeklis tiek turēts uz ielas, pagalmā vai citā teritorijā, vai arī garāžas apkārtējās teritorijas (3 m platā joslā) un piebrauktuves tīrīšana, apkārtējās teritorijas nepiesārņošana;

2.1.26. būvētājam vai būvuzņēmējam jānodrošina būvobjekta teritorijai līdzās esošo ietvju, zālienu, grāvju tīrīšana un zāles nopļaušana visas būvobjekta teritorijas vai zemesgabala garumā, bet platumā līdz ielas (brauktuves) malai, kā arī būvžoga uzturēšana un krāsošana, būvniecības atkritumu un sadzīves atkritumu izvešana, paredzot gan būvniecības atkritumu, gan sadzīves atkritumu izvešanas kārtību ar atkritumu apsaimniekošanas organizāciju noslēgtajos līgumos. Ja apsaimniekojamā teritorija nerobežojas ar citu zemesgabalu vai ietvi, tad minētie pienākumi jāveic 5 m platā joslā ārpus apsaimniekojamās teritorijas;

2.1.27. saskaņā ar pašvaldības noslēgtajiem līgumiem attiecīgajiem uzņēmumiem jāatbild par Jūrmalas pilsētai piederošo parku, dārzu, skvēru, ūdenstilpju, mežu un citu teritoriju uzturēšanu, tīrīšanu, kā arī atkritumu izvešanu;

2.1.28. valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Dzelzceļš" jāatbild par dzelzceļa joslas un teritoriju pie dzelzceļa pārbrauktuvēm uzturēšanu un tīrīšanu saskaņā ar dzelzceļa pieguļošās teritorijas plānu;

2.1.29. mazdārziņu īpašnieku sabiedrībām un mazdārziņu īpašniekiem vai nomniekiem jānodrošina savos objektos:

— teritorijas uzturēšana saskaņā ar būvnoteikumiem,

— līdzās apsaimniekojamajai teritorijai 5 m platā joslā ietvju, zālienu un pieguļošo grāvju tīrīšana, zāles nopļaušana,

— iebrauktuvju uzturēšana, tīrīšana, zāles nopļaušana gar iebrauktuvēm,

— atkritumu tvertņu uzstādīšana un atkritumu izvešana.

2.2. Tīrot teritoriju, aizliegts:

2.2.1. izgāzt vai izliet saslaukas, atkritumus, sniegu, netīros ūdeņus, ledu un citus priekšmetus citām personām piederošajās vai apsaimniekojamās teritorijās un vietās, kuras nav paredzētas atkritumu savākšanai un glabāšanai, kā arī mest vai liet tos upēs un citās ūdenstilpnēs;

2.2.2. izveidot sniega vaļņus vietās, kur tie traucē gājēju pārvietošanos un transporta satiksmi, kā arī apstādījumu zonā un citām personām piederošajās vai apsaimniekojamās teritorijās:

2.2.3. ierīkot izgāztuves un ierakt atkritumus namu pagalmos un citās šim nolūkam neparedzētās vietās;

2.2.4. bojāt ietves un ielas segumu;

2.2.5. kaisīt ietves ar netīrām smiltīm, izdedžiem un citiem smilšu aizstājējiem;

2.2.6. iepildīt atkritumu tvertnēs kvēlojošus, degošus, ugunsnedrošus un eksplozīvus priekšmetus, šķidrus, infekcijas slimības izraisošus un bīstamus atkritumus, liela gabarīta atkritumus, celtniecības atkritumus.

Par 2.1. un 2.2. punktā norādīto prasību neievērošanu uzliek naudas sodu līdz 50 latiem.

2.3. Uz ietvēm un citās sabiedriskās vietās aizliegts glabāt taru, malku, būvmateriālus, metāllūžņus un tamlīdzīgus priekšmetus.

Īres namos, kuros nav šķūņu un pagrabu, malku atļauts glabāt izīrētāja norādītajā vietā.

Par 2.3.punkta prasību neievērošanu uzliek naudas sodu līdz 50 latiem.

2.4. Rakšanas darbi pilsētas teritorijā veicami saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 14.11. 1996. lēmumā Nr.1008 apstiprinātajiem "Pilsētas rakšanas darbu atļauju izsniegšanas noteikumiem".

2.5. Ēkas vai būves, kas uz noteiktu vai nenoteiktu laiku ir neapdzīvotas vai kurās nenotiek saimnieciska darbība, ir jāaizslēdz (ieejas un pagrabu durvis jāaizslēdz, logi jāaizver) un to teritorijas jāiežogo, lai novērstu nepiederošu personu uzturēšanos un iekļūšanu tajās. Minētajos objektos un to teritorijās jāievēro ugunsdrošības noteikumi un sanitārās normas, nepieļaujot atkritumu uzkrāšanos. Šie objekti nedrīkst bojāt ainavu, būt par traucēkli blakus esošo ēku, būvju un zemesgabalu īpašniekiem, valdītājiem, lietotājiem.

Par šī noteikuma pārkāpšanu ēkas vai būves un zemes īpašniekam, valdītājam vai lietotājam uzliek naudas sodu līdz 50 latiem.

2.6. Bez šiem noteikumiem apbūvēto un neapbūvēto teritoriju uzturēšanu Jūrmalas pilsētā reglamentē:

— Latvijas būvnormatīvi LBN–403 "Namīpašumu sanitārās kopšanas noteikumi;

— Jūrmalas pilsētas domes ar 1997.gada 20.februāra lēmumu Nr.203 apstiprinātie "Jūrmalas pilsētas apbūves noteikumi";

— Jūrmalas pilsētas domes 1996.gada 18.aprīļa lēmums Nr.314 "Saistošie noteikumi reklāmu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu izvietošanai Jūrmalā";

— Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995.gada 3.oktobra noteikumi Nr.291 "Suņu un kaķu turēšanas noteikumi" (Ziņotājs, 1995, 22.nr.);

— Jūrmalas pilsētas domes 1996.gada 18.aprīļa lēmums Nr.279 "Par suņu turēšanas noteikumiem";

— Jūrmalas pilsētas domes 1996.gada 25.jūlija lēmums Nr.661 "Jūrmalas pilsētas ielu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes plākšņu un valsts karoga statīva izvietošanas kārtības noteikumi";

— Jūrmalas pilsētas domes 1995.gada 9.februāra lēmums Nr.106 "Par pludmales nomas noteikumiem un parauglīgumu";

— Jūrmalas pilsētas domes 1997.gada 11.septembra lēmums Nr.526 "Par Jūrmalas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumiem";

— Jūrmalas pilsētas domes 1996.gada 14.novembra lēmums Nr.1008 "Par Jūrmalas pilsētas rakšanas darbu atļauju izsniegšanas kārtību";

— Jūrmalas pilsētas domes 1996.gada 28.novembra lēmums Nr.1064 "Par Jūrmalas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumiem";

— Jūrmalas pilsētas domes ar 1998.gada 5.marta lēmumu Nr.222 apstiprinātie "Jūrmalas kapsētas uzturēšanas noteikumi";

— Latvijas Republikas likums "Par Latvijas karogu" (pieņemts 24.11.1994.; Ziņotājs, 1995, 2.nr.);

— Latvijas Republikas "Aizsargjoslu likums" (pieņemts 05.02.1997.);

— Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995.gada 24.oktobra noteikumi Nr.311 "Noteikumi par likuma "Par Latvijas valsts karogu" piemērošanu, valsts karoga izgatavošanas un lietošanas kārtību" (Vēstnesis, 1995, 169.nr.);

— Latvijas Republikas Zvejniecības likums (pieņemts 12.04.1995; Ziņotājs, 1995, 11.nr.).

3. Sabiedriskās kārtības nodrošināšana, administratīvā atbildība par šo noteikumu pārkāpšanu

3.1. Jūrmalas pilsētā aizliegta šāda fizisko un juridisko personu rīcība, kas sodāma administratīvā kārtā:

3.1.1. brīvdabas izklaižu, diskotēku, deju un citu pasākumu organizēšana pilsētas teritorijā (izņemot pasākumus kultūras un izglītības iestāžu telpās vai to teritorijās) bez Jūrmalas pilsētas domes izsniegtas atļaujas un pēc pulksten 23.

— naudas sods līdz 50 latiem.

Papildus šiem noteikumiem masveida pasākumu organizēšanu Jūrmalas pilsētā reglamentē:

— Jūrmalas pilsētas domes 1995.gada 9.februāra lēmums Nr.88 "Par sapulču, mītiņu, ielu gājienu un demonstrāciju organizēšanas kārtību Jūrmalā";

— Jūrmalas pilsētas domes 1997.gada 14.augusta lēmums Nr.463 "Par kārtību, kādā tiek organizētas brīvdabas izklaides, diskotēkas, dejas un citi pasākumi Jūrmalas pilsētas teritorijā."

3.1.2. skaņu aparatūras lietošana uz ielām, kultūras, atpūtas iestādēs un citās sabiedriskās vietās, dzīvokļos, lodžijās un balkonos, kā arī jebkura cita rīcība, kas rada troksni un traucē iedzīvotāju mieru laikā no pulksten 23 līdz 6, izņemot pasākumus, kas saskaņoti ar Jūrmalas pilsētas domi,

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.3. pirotehnisko, t.i., trokšņa, uguņošanas vai specifiskas smaržas izraisošu līdzekļu lietošana sabiedriskās vietās bez Jūrmalas pilsētas domes izsniegtas atļaujas

— naudas sods līdz 35 latiem;

3.1.4. pludmales inventāra un pilsētā esošā sabiedriskā inventāra (telefona automāti, kabīnes, ceļa zīmes, konteineri u.c.) būvju un inženierkomunikāciju bojāšana, iznīcināšana vai patvaļīga pārvietošana

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.5. peldēšanās un uziešana uz ledus vietās, kur tas aizliegts

— naudas sods līdz 10 latiem;

3.1.6. mehanizētā autotransporta nobraukšana no ceļa seguma, autotransporta iebraukšana transporta līdzekļiem neparedzētās un aizliegtās vietās, braukšana pa gājēju ietvēm, celiņiem, trotuāriem, apstādījumiem, zālieniem, kāpām, pludmali un autotransporta novietošana šajās vietās, izņemot gadījumus, kad tas speciāli atļauts

— naudas sods transporta līdzekļa vadītājam līdz 25 latiem;

3.1.7. braukšana ar velosipēdu un citiem pārvietošanās līdzekļiem (skrituļdēļiem, skrituļslidām u.tml.) pa gājēju ietvēm, celiņiem, trotuāriem un citām vietām, ja tas traucē gājēju kustību

— naudas sods līdz 10 latiem;

3.1.8. caurlaižu režīma neievērošana Jūrmalas pilsētā

— naudas sods transporta līdzekļa vadītājam līdz 50 latiem;

3.1.9. mehānisko transporta līdzekļu mazgāšana uz ielām, sabiedriskās vietās, kā arī tuvāk par 20 m no ūdenstilpnēm

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.10. ielu un citu sabiedrisko vietu piegružošana ar sīkiem sadzīves atkritumiem (izsmēķiem, sērkociņiem, saulespuķu sēklām, papīriem u.tml.)

— naudas sods līdz 25 latiem;

3.1.11. spļaušana uz ielas un citās sabiedriskās vietās

— naudas sods līdz 20 latiem;

3.1.12. smēķēšana vietās, kur tas aizliegts

— brīdinājums vai naudas sods līdz 20 latiem;

3.1.13. nepilngadīgo smēķēšana sabiedriskās vietās

— naudas sods vecākiem, aizbildņiem līdz 20 latiem;

3.1.14. necenzētu vārdu lietošana un piedauzīga izturēšanās sabiedriskās vietās (sabiedriskajā transportā, telpās, dzīvojamo ēku kāpņu telpās, uz ielām, pludmalē u.c.)

—naudas sods līdz 20 latiem;

3.1.15. alkoholisko dzērienu lietošana dzīvojamo ēku koplietošanas telpās, tai skaitā bēniņos un pagrabos, daudzdzīvokļu ēku pagalmos, kā arī pludmalē un kāpu zonā šim nolūkam neparedzētās vietās

—naudas sods līdz 20 latiem;

3.1.16. nepilngadīgo līdz 16 gadiem atrašanās kultūras un atpūtas iestādēs, uzturēšanās uz ielas un citās sabiedriskās vietās no pulksten 23 līdz 6, ja viņi nav pieaugušo pavadībā

— naudas sods vecākiem, aizbildņiem vai pasākuma organizētājiem līdz 50 latiem;

3.1.17. uzmākšanās garāmgājējiem ar zīlēšanu, buršanu un ubagošana

— naudas sods līdz 20 latiem;

3.1.18. pieminekļu, piemiņas plākšņu, piemiņas vietu, labiekārtojuma elementu un arhitektūras formu bojāšana vai iznīcināšana

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.19. iekšējās kārtības noteikumu neievērošana kultūras, sporta, atpūtas un citās sabiedriskās iestādēs un vietās

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.20. nepilngadīgo ubagošana, viņu iesaistīšana ubagošanā

— naudas sods vainīgajai personai vai vecākiem, aizbildņiem līdz 20 latiem;

3.1.21. tirdzniecība ārpus pašvaldības speciāli iekārtotajām tirdzniecības vietām, ja par pārkāpumu nav piemērojams sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.22. kuģošanas, zvejas un makšķerēšanas noteikumu neievērošana, ja par pārkāpumu nav piemērojams sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.23. alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošana nepilngadīgajām personām

— naudas sods līdz 50 latiem, bet atkārtota pārkāpuma gadījumā var tikt ierosināts jautājums par tirdzniecības licences anulēšanu;

3.1.24. būvju, ēku fasāžu, žogu patvaļīga aprakstīšana, apzīmēšana, apkrāsošana

— naudas sods līdz 50 latiem;

3.1.25. par ēdienu gatavošanu (šašliku cepšanu un tml.) uz ielas, pilsētas skvēros, parkos vai to tiešā tuvumā un citās sabiedriskās vietās bez Jūrmalas pilsētas domes speciālas atļaujas

— naudas sods līdz 50 latiem.

4. Kāpu un pludmales aizsardzība un administratīvā atbildība par šo noteikumu pārkāpšanu

4.1. Kāpās un pludmalē aizliegta:

4.1.1.jebkāda veida autotransporta un citu transporta līdzekļu iebraukšana un novietošana, izņemot ar Jūrmalas pilsētas domes speciālu atļauju;

4.1.2. jebkādu augu vākšana, zaru laušana u.c. veida veģetācijas un zemsedzes bojāšana, kā arī nesankcionēta rakšanas darbu veikšana;

4.1.3. peldviesu apmešanās nožogotās teritorijās un vietās, kur ir aizliegumi;

4.1.4. ugunskuru dedzināšana, izņemot ar Jūrmalas pilsētas domes speciālu atļauju;

4.1.5. mājdzīvnieku (tai skaitā suņu, zirgu, kaķu , kazu u.c.) vešana pastaigās un turēšana;

4.1.6. atkritumu izbēršana vai uzglabāšana;

4.1.7. pludmales norobežošana ar žogiem;

4.1.8. ūdensmotociklu, deltaplānu, helikopteru izmantošana bez Jūrmalas pilsētas domes ikgadējas atļaujas, kuru izsniedz domes Komercnodaļa, saņemot Vides aizsardzības nodaļas noteikumus.

4.2. Pludmales apsaimniekošanā un izmantošanā jāievēro, ka:

4.2.1. gājēju kustība uz pludmali veicama tikai pa šim nolūkam speciāli ierīkotiem ceļiem un taciņām;

4.2.2. atkritumu urnām jābūt izvietotām atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes apstiprinātai izvietojuma shēmai, urnas regulāri katru dienu jāiztukšo un jātīra;

4.2.3. pludmale jāuzkopj katru dienu līdz pulksten 8;

4.2.4. autotransporta piekļūšana tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumiem pludmalē atļauta ar speciālajām Jūrmalas pilsētas domes atļaujām tajās norādītajā laikā.

Par 4.1. un 4.2. punktā minēto prasību pārkāpumiem personām uzliek naudas sodu līdz 50 latiem.

5. Ēku uzturēšana un dzīvojamo telpu lietošana, administratīvā atbildība par šo noteikumu pārkāpšanu

5.1. Valsts un pašvaldības institūcijām, juridiskām, fiziskām, kā arī pilnvarotām personām, kuru īpašumā, valdījumā vai nomā Jūrmalas pilsētā ir ēkas, ēku daļas vai dzīvokļi, jāveic dzīvojamo, sabiedrisko un ražošanas ēku tehniskā uzturēšana, ievērojot Latvijas būvnormatīvus LBN—402 "Dzīvojamo māju tehniskās ekspluatācijas noteikumi", LBN—401 "Dzīvojamo māju kapitālā un kārtējā remonta noteikumi", Latvijas Republikas 1995.gada 10.augusta Būvniecības likumu, Latvijas Republikas Ministru kabineta 1997.gada 1.aprīļa noteikumi Nr.112 "Vispārīgie būvnoteikumi", Jūrmalas pilsētas domes 1997.gada 20.februāra lēmumu Nr.203 "Jūrmalas pilsētas apbūves noteikumi", un tās ir atbildīgas par šo noteikumu ievērošanu un ēku uzturēšanu tehniski un estētiski labā stāvoklī.

5.2. Kārtību, kādā lietojamas dzīvojamās telpas, nosaka Latvijas Republikas likums "Par dzīvojamo telpu īri" (Ziņotājs, 18.02.1993., nr.7), Latvijas Republikas likums "Par dzīvokļa īpašumu" (Vēstnesis, 12.10.1995., nr.157), Ministru padomes 1993.gada 26.aprīļa lēmums Nr.211 "Par dzīvojamo telpu lietošanas noteikumiem" un īres līgums.

Īrniekiem jānodrošina dzīvojamo telpu saglabāšana, jāsaudzē sanitārtehniskās un citas iekārtas, nepieļaujot to bojāšanu.

Par 5.2. punkta prasību pārkāpumiem īrniekam vai viņa ģimenes locekļiem uzliek naudas sodu līdz 50 latiem.

5.3. Veicot dzīvojamo māju vispārējo un ārkārtas apsekošanu, lai sekmētu to tehnisko uzturēšanu, sagatavotu mājas ekspluatācijai pavasara un vasaras periodā, kā arī rudens un ziemas periodā, jānodrošina sanitāri tehnisko prasību izpilde, māju konstrukciju, to elementu, inženierietaišu apskate, pārbaude, tehniskā apkope, kā arī remonta vai rekonstrukcijas darbi, jāievēro dzīvojamo māju tehniskās ekspluatācijas, drošības tehnikas un ugunsdrošības noteikumi, lai panāktu dzīvojamām mājām maksimālu kalpošanas laiku, novērstu konstrukciju un inženierietaišu priekšlaicīgu nolietošanos, kā arī nodrošinātu iedzīvotājiem dzīvokļos normatīviem atbilstošus apstākļus.

Par 5.3.punkta prasību neievērošanu un, ja ēku un būvju nekvalitatīvas ekspluatācijas rezultātā izveidojas avārijas situācija vai sākas ēkas deformācija, amatpersonām, īpašniekiem, valdītājiem uzliek naudas sodu no 10 līdz 50 latiem.

5.4. Dzīvojamās mājās aizliegts:

5.4.1. novietot uz balkona vai lodžijas atklātās daļas, kā arī koplietošanas telpās, pagrabos un kāpņu telpās mājsaimniecības priekšmetus, aizšķērsot ar dažādiem priekšmetiem rezerves izejas durvis;

5.4.2. žāvēt veļu balkonos un lodžiju atklātajās daļās;

5.4.3. smēķēt liftos, kāpņu telpās un citās koplietošanas telpās;

5.4.4. radīt antisanitārus apstākļus dzīvokļos un koplietošanas telpās;

5.4.5. glabāt dzīvojamās telpās, uz balkoniem, lodžijām, pagrabos, bēniņos ugunsnedrošus un sprādzienbīstamus priekšmetus;

5.4.6. dzīvojamās telpās un koplietošanas vietās veikt darbus, kuru dēļ tiek bojātas telpas vai traucēts mājas iedzīvotāju miers;

5.4.7. izmantot dzīvojamo telpu tai neparedzētiem mērķiem.

Par 5.4. punkta prasību pārkāpumiem īrniekiem, viņu ģimenes locekļiem vai citām pārkāpumu izdarījušām personām uzliek naudas sodu līdz 35 latiem.

5.5. Ja ēka ir pilnīgi vai daļēji sagruvusi vai ir tādā stāvoklī, ka tās lietošana ir bīstama, vai ēka ar savu izskatu bojā ainavu, īpašniekam saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes lēmumu tā jāsaved kārtībā vai jānojauc.

Domes lēmumu var pārsūdzēt tiesā viena mēneša laikā no tā paziņošanas dienas.

Ja ēkas īpašnieks līdz noteiktajam laikam nav izpildījis domes lēmumu, dome organizē ēkas savešanu kārtībā vai nojaukšanu. Ar ēkas savešanu kārtībā vai ēkas nojaukšanu saistītos izdevumus sedz ēkas īpašnieks vai valdītājs.

Lēmums par ēku nojaukšanu jāsaskaņo ar Reģionālo vides aizsardzības komiteju un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Arhitektūras, kultūras un vēstures pieminekļu sarakstā esošo ēku savešana kārtībā to īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem jāveic kopīgi ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par kultūras pieminekļu aizsardzību".

Par šo noteikumu neievērošanu uzliek naudas sodu līdz 50 latiem.

6. Administratīvā soda uzlikšanas kārtība

6.1. Par šo noteikumu neievērošanu administratīvo pārkāpumu protokolu sastādīt ir tiesīgas šādas amatpersonas:

— Jūrmalas pilsētas domes deputāti;

— Jūrmalas Policijas pārvaldes darbinieki;

— Jūrmalas municipālās policijas policisti;

— zemessardzes vadu un nodaļu komandieri;

— Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un pašvaldības īpašuma nodaļas vadītājs un daļu vadītāji;

— Jūrmalas pilsētas domes Vides aizsardzības nodaļas vadītājs;

— Jūrmalas pilsētas domes Būvvalde — rajona arhitekti un būvinspektori;

— mežsargi;

— PU "Jūrmalas ātrā palīdzība" darbinieki;

— BO Jūrmalas pilsētas pašvaldības SIA "Jūrmalas namsaimnieks" namsaimniecības rajonu pārvaldnieki.

Šajā punktā minētās amatpersonas var uzlikt naudas sodu līdz 20 latiem bez protokola sastādīšanas pārkāpuma izdarīšanas vietā, izsniedzot noteikta parauga kvīti, ja pārkāpējs neapstrīd viņam uzlikto naudas sodu.

6.2. Administratīvo pārkāpumu lietas, pamatojoties uz sastādītajiem administratīvo pārkāpumu protokoliem, izskata Jūrmalas domes administratīvā komisija.

6.3. Administratīvā soda uzlikšana neatbrīvo pārkāpējus no noteikumu pildīšanas un pārkāpumu radīto seku novēršanas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!