• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par kosmētikas līdzekļu drošumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2009., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189749

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

26.03.2009., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par kosmētikas līdzekļu drošumu

 

Eiropas Parlaments 24.martā apstiprināja jaunās ES prasības par kosmētikas līdzekļu drošību. Deputāti panāca, ka visiem produktiem, kuros izmantoti nanomateriāli, turpmāk būs jāveic drošības izvērtējums, un nanomateriālu izmantojums būs arī jānorāda uz iepakojuma. Viens no regulas mērķiem ir arī nodrošināt, ka reklāmās un marķējumā paustie apgalvojumi ir pamatoti.

Nanodaļiņas ražošanā tiek izmantotas arvien plašāk: 2006.gadā tās atradās apmēram 5% ES tirgū esošo kosmētikas produktu sastāvā. Deputāti, apstiprinot ar ES dalībvalstu pārstāvjiem panākto neformālo vienošanos, panāca, ka visiem produktiem, kas satur šīs īpaši sīkās, ar jaunām tehnoloģijām radītās daļiņas, jāveic drošības novērtējums. Ja produkts rada risku veselībai, to būs iespējams aizliegt.

Saskaņā ar deputātu izstrādāto un pieņemto definīciju nanomateriāli ir īpaši izgatavoti nešķīstoši vai bioloģiski noturīgi materiāli, kam vismaz viens ārējais parametrs vai iekšējās struktūras izmēri ir no 1 līdz 100 nm (metra miljardā daļa).

Viens no regulas mērķiem ir garantēt, ka apgalvojumi reklāmās un uz marķējuma ir pamatoti. Eiropas Komisijai šajā jomā būs jāsagatavo rīcības plāns un jāizstrādā kopīgi kritēriji apgalvojumu paušanai.

Pirms balsojuma Parlamenta nostājas koordinatore Dagmāra Rota-Bērenda (Sociāldemokrātu grupa Eiropas Parlamentā) uzsvēra: līdz ar jauno regulu kosmētikas līdzekļos ES tirgū būs aizliegtas visas kancerogēnās vielas. Sastāvdaļas, kas aizliegtas pārtikas produktos, nedrīkstēs izmantot arī kosmētikas ražošanā. “Mums jāpievērš īpaša uzmanība mazajām daļiņām, kas uzsūcas ādā, noteikumi ir jāatjaunina un jāmodernizē,” norādīja deputāte.

24.martā pieņemtās regulas galvenais nolūks ir modernizēt līdzšinējos, 1976.gadā izstrādātos un daudzkārt grozītos ES noteikumus, pielāgot tos tehnoloģiju attīstībai un samazināt uzņēmumu administratīvos izdevumus. Jaunā regula neskar aizliegumu no 2004.gada izmēģināt uz dzīvniekiem gatavus kosmētikas līdzekļus un plānu pakāpeniski izbeigt šādus izmēģinājumus ar kosmētikas līdzekļu sastāvdaļām.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!