• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par Ukrainas lēmumu atcelt muitas nodokļu palielināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2009., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189676

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar sāpēm pieminot 1949.gada marta deportācijas Baltijā – lai pasaule zina, apzinās, un nekad vairs nepieļauj!

Vēl šajā numurā

25.03.2009., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par Ukrainas lēmumu atcelt muitas nodokļu palielināšanu

 

Zemkopības ministrija (ZM) gandarīta par Ukrainas lēmumu veikt izmaiņas likumā, kas nosaka ievedmuitas nodevas likmes palielināšanu par 13% atsevišķiem produktiem, tādā veidā ierobežojot importu un veicinot vietējās produkcijas patēriņu.

ZM no Ārlietu ministrijas ir saņēmusi informāciju, ka Ukraina ir ņēmusi vērā Eiropas Kopienas un citu valstu izteiktos iebildumus un ir pieņēmusi lēmumu atcelt ievedmuitas palielināšanu par 13% visiem produktiem (izņemot automašīnas un ledusskapjus), kas bija spēkā kopš šā gada 6.marta.

Plānots, ka jaunais lēmums atcelt ievedmuitas palielināšanu stāsies spēkā 10 dienas pēc tā publicēšanas.

ZM jau informēja, ka pašreizējās krīzes apstākļos šāda ievedmuitas palielināšana Latvijas zivsaimniecības produkcijas un alkoholisko dzērienu eksportētājiem varēja radīt negatīvu ietekmi Latvijas konkurētspējai Ukrainas tirgū, kas nelabvēlīgi ietekmētu jau tā slikto ekonomisko situāciju valstī.

Ukrainas lēmums palielināt muitas nodokļus neatbilda Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) līguma nosacījumiem un Ukrainas saistībām iestāšanās sarunām PTO, jo Ukrainas paredzētais ievedmuitas nodokļa palielinājums kopā ar pašreiz piemēroto likmi pārsniegtu Ukrainas PTO saistību grafikā paredzētos tarifu robežlīmeņus, kā arī nopietni apdraudētu Latvijas un citu ES dalībvalstu uzņēmēju intereses.

Zivju produktu un zivju konservu eksports no Latvijas uz Ukrainu veido attiecīgi 13% un 7% no kopējā Latvijas zivju produkcijas eksporta apjoma. Pēdējos četros gados Latvijas zivju produkcijas (bez konserviem) eksporta apjoms uz Ukrainu būtiski palielinājies, attiecīgi vairāk nekā 2 un 2,5 reizes.

Esošās Ukrainas ievedmuitas tarifu likmes Latvijas izcelsmes zivju konserviem ir robežās no 5 līdz 10%. Ukrainas ievedmuitas likme saldētai brētliņai ir 5% un pārējām sālītajām zivīm – 10%. Šīs pozīcijas ir ļoti svarīgas Latvijas eksportam uz Ukrainu. Gadījumā, ja ievedmuitas likmes zivju konservu un zivju produktu importam uz Ukrainu tiktu paceltas vēl par 13%, Latvijas zivju konservu un zivju produkcijas ražotāji zaudētu savas iespējas konkurēt un realizēt produkciju Ukrainas tirgū, jo ievedmuitas tarifu likme preču pozīcijām, kas ir svarīgas Latvijas eksportam, palielinātos 2,3–3,6 reizes.

Jau ziņots, ka ZM vēstuli ar aicinājumu izvērtēt Ukrainas lēmumu par muitas nodokļu palielināšanu bija nosūtījusi Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniekam, uzņēmējdarbības un rūpniecības komisāram G.Ferhoigenam, ES tirdzniecības komisārei Katrīnai Eštonei, ES zivsaimniecības un jūrlietu komisāram Džo Borgam un ES lauksaimniecības komisārei Mariannai Fišerei-Bēlai. Vēstulē ZM aicināja Eiropas Komisiju veikt atbilstošas darbības šādu nepieņemamu tirdzniecības ierobežojumu atcelšanai.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!